Γιατί στο τέλος Ιουλίου μπορεί να βιώσουμε άλλο ένα ιστορικό sell-off στις αγορές

Οι 4 λόγοι «συναγερμού», σύμφωνα με την Deutsche Bank

Πέρυσι, η περίοδος τέλους Ιουλίου/αρχών Αυγούστου έθεσε τις βάσεις για τη χειρότερη αναταραχή στις αγορές του 2024, με τις απώλειες μόλις μίας ημέρας σε αυτό το διάστημα (Δευτέρα, 5 Αυγούστου) να συγκρίνονται µε εκείνες της "Μαύρης ∆ευτέρας" του 1987. Φέτος, η ίδια ακριβώς περίοδος φαίνεται και πάλι σοβαρά προβληματική από την οπτική γωνία της αγοράς, προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Πρώτον, υπάρχει η νέα προθεσμία για τους δασμούς της 1ης Αυγούστου. Οι αγορές σαφώς δεν προεξοφλούν αυτούς τους υψηλότερους δασμούς και μπορεί να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα μόνο τις τελευταίες ώρες, προσφέροντας τη δυνατότητα για μια έντονη αντίδραση της αγοράς και αυξημένη μεταβλητότητα. Δεύτερον, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, είναι η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την ίδια ημέρα που και πέρυσι απέδειξε ότι ακόμη και μια μέτρια αρνητική έκπληξη μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο sell-off, εάν οι επενδυτές είναι ήδη νευρικοί. Τρίτον, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων εισέρχονται σε αυτήν την περίοδο σε υψηλότερα επίπεδα σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί λιγότερο άλμα πριν εισέλθουμε σε προβληματικό έδαφος που αναζωπυρώνει φόβους γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική.

Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, ότι η αφήγηση της αγοράς θα μπορούσε να αλλάξει ξαφνικά σε αυτό το σημείο. Εάν οι δασμοί επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα την 1η Αυγούστου και στη συνέχεια λάβουμε μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση, αυτό θα αναζωπυρώσει εύκολα τους φόβους γύρω από μια ύφεση στις ΗΠΑ. Αυτό το σενάριο συνέβη πέρυσι, όταν ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση έπεσε κάτω από κάθε πρόβλεψη, και στη συνέχεια μια απροσδόκητη αύξηση του ποσοστού ανεργίας παραβίασε τον δείκτη ύφεσης Sahm, γεγονός που οδήγησε γρήγορα σε αυξανόμενους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Επομένως, δεν απαιτούνται εβδομάδες ανησυχιών, αρκούν μόλις 48 ώρες για να προκαλέσουν ελεύθερη πτώση στις αγορές, όπως εξηγεί η Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα αναλύει στη συνεχεία τους τέσσερις λόγους που το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου μπορεί να βιώσουμε άλλο ένα ιστορικό sell-off στις αγορές

1. Οι αγορές προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό τους νέους δασμολογικούς συντελεστές της 1ης Αυγούστου και, δεδομένου ότι ενδέχεται να μην γνωρίζουμε το αποτέλεσμα μέχρι τις τελευταίες ώρες, υπάρχει η πιθανότητα μιας πολύ έντονης αντίδρασης της αγοράς. Επιπλέον, οι δασμολογικοί συντελεστές που συζητούνται θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν ευρύτερα αντίποινα.

- Μετά τη λήξη της 90ήμερης παράτασης των αμοιβαίων δασμών στις 9 Ιουλίου, οι προθεσμίες έχουν πλέον μετατεθεί στην 1η Αυγούστου. Για πολλές χώρες, πρόκειται για απότομες αυξήσεις δασμών, συμπεριλαμβανομένων 30% για την ΕΕ, 35% για τον Καναδά και 50% για τη Βραζιλία. Επιπλέον, ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "Δεν θα δοθούν παρατάσεις".

- Είναι απολύτως πιθανό να μην γνωρίζουμε τι θα συμβεί την 1η Αυγούστου μέχρι μόλις λίγες ώρες πριν. Πράγματι, τον Φεβρουάριο, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό, αυτοί αποφεύχθηκαν την τελευταία ημέρα με παράταση ενός μηνός, πριν τεθούν σε ισχύ τον Μάρτιο.

- Έτσι, από την άποψη της αγοράς, οι επενδυτές ενδέχεται να μην το αποτιμήσουν αυτό στα assets μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, δεδομένου ότι έχουμε δει αρκετές παρατάσεις και καθυστερήσεις στο παρελθόν. Όπως εξηγεί η Deutsche Bank, δίνεται μόνο μια πιθανότητα 27% να τεθεί σε ισχύ ο δασμός 35% στον Καναδά έως την 1η Αυγούστου και μόνο μια πιθανότητα 42% να τεθεί σε ισχύ ο δασμός 50% στη Βραζιλία έως την 1η Αυγούστου.

- Με άλλα λόγια, αυτοί οι δασμοί δεν αποτιμώνται ιδιαίτερα, επομένως υπάρχει περιθώριο για μια μεγάλη αντίδραση της αγοράς εάν τελικά συμβούν. Άλλωστε, μια παρόμοια έκπληξη μετά τους δασμούς της Ημέρας Απελευθέρωσης οδήγησε στην αναταραχή της αγοράς στις αρχές Απριλίου, όπου οι αγορές βίωσαν τη χειρότερη αναταραχή από το αρχικό κύμα της πανδημίας Covid-19.

- Το άλλο ζήτημα με τους δασμούς σε αυτά τα επίπεδα είναι ότι θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν ευρύτερα αντίποινα. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μιας κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όπως είδαμε ήδη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας νωρίτερα μέσα στο έτος, όταν οι δασμοί ξεπέρασαν το 100%.

2. Η περσινή αντίστοιχη περίοδος έδειξε ότι ακόμη και μια μέτρια έκπληξη στα οικονομικά δεδομένα μπορεί να προκαλέσει μαζικό sell-off. Έτσι, εάν οι υψηλότεροι δασμοί ακολουθηθούν από απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την ίδια ημέρα, οι αγορές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς οι επενδυτές θα επανεκτιμήσουν τις οικονομικές προοπτικές, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank.

- Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της περσινής αναταραχής ήταν ότι ξεκίνησε με τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που δεν βρισκόταν καν σε έδαφος ύφεσης. Οι μισθοδοσίες εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά +114.000, έναντι +175.000 που αναμένονταν, αλλά δεν ήταν καθόλου συμβατές με ύφεση.

- Το πρόβλημα ήταν ότι υποστήριζε μια υπάρχουσα αφήγηση για επιβράδυνση της οικονομίας, ιδιαίτερα με την αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Και σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας νωρίτερα εκείνη την εβδομάδα, σήμαινε ότι το carry trade του γιεν τελείωσε καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις πιθανές διαφορές επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

- Αυτό δείχνει ότι δεν απαιτείται μια τεράστια έκπληξη για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σοκ στην αγορά. Εάν οι επενδυτές είναι ήδη νευρικοί για τις προοπτικές, και στη συνέχεια βλέπουν οικονομικά δεδομένα που την επικυρώνουν (όπως μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση), αυτό μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει ευρύτερους φόβους, επειδή οι αγορές είναι προσανατολισμένες στο μέλλον και θα αρχίσουν να προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση, όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα.

3. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ξεκινούν από υψηλότερα επίπεδα σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν λιγότερο άλμα για να εισέλθουν σε προβληματικό έδαφος και να αναζωπυρωθούν οι φόβοι για τη δημοσιονομική πολιτική.

- Μετά την ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, η αναταραχή στην αγορά ομολόγων ήταν ένας βασικός λόγος για την παράταση των δασμών κατά 90 ημέρες.

- Πριν όμως από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ξεκινούν από ακόμη υψηλότερα επίπεδα, καθώς έκτοτε έχουμε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από την Moody's και αυξανόμενες ανησυχίες για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με την ψήφιση του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου. Την ημέρα πριν από την Ημέρα Απελευθέρωσης, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έκλεισε στο 4,52% και σήμερα βρίσκεται στο 4,97%.

- Αυτό το μοτίβο ήταν εμφανές παγκοσμίως και τώρα οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων στη Γερμανία και τη Γαλλία κινούνται στα υψηλότερα επίπεδά τους από την κρίση του ευρώ το 2011.

4. Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προσφέρει πολλά άλλα γεγονότα για να κρατήσουν τις αγορές σε εγρήγορση, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Fed για τα επιτόκια (σε μια εποχή που η πολιτική πίεση αυξάνεται), της Τριμηνιαίας Ανακοίνωσης Διαχείρισης Χρέους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο.

- Στις 30 Ιουλίου, η Fed θα ανακοινώσει την τελευταία της πολιτική απόφαση. Όπως έχουν τα πράγματα, αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Αλλά δέχεται επίσης αυξανόμενη πίεση από την κυβέρνηση να μειώσει τα επιτόκια, επομένως μια απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων ξανά αμετάβλητα θα μπορούσε να εντείνει αυτή την πίεση. 

- Εκείνη την εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιεύει επίσης την ανακοίνωση για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Τον Αύγουστο του 2023, αυτή η ανακοίνωση βοήθησε στην πρόκληση σημαντικού sell off στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, και λίγες μέρες αργότερα, η Fitch Ratings υποβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ. 

- Επίσης ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο εκείνη την εβδομάδα, η οποία είναι μια αναδρομική σειρά, αλλά δεδομένης της συρρίκνωσης στο πρώτο τρίμηνο, αυτή είναι μια ακόμη ανακοίνωση όπου μια απογοητευτική εικόνα θα μπορούσε να προσθέσει νευρικότητα στην αγορά, ειδικά εάν ακολουθηθεί από μια αδύναμη έκθεση για την απασχόληση. Ένα παρόμοιο μοτίβο πολλαπλών απογοητευτικών εικόνων συνέβη στο ίδιο σημείο πέρυσι, καθώς η εικόνα του ISM για τη μεταποίηση ήταν κάτω από τις προσδοκίες, και στη συνέχεια ακολουθήθηκε από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Ανοδική τάση για τον χρυσό – Στα $3.340 η ουγγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ