Ιαπωνία: Έσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων ο Nikkei

Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ ο ιαπωνικός δείκτης, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα.- Η προσοχή στραμμένη και στην Κίνα, για τις «δυο συνεδριάσεις» του νομοθετικού σώματος και του πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου.

Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου ξεπέρασε τη Δευτέρα, λίγο μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, το όριο των 40.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ωθούμενος προς τα πάνω από τα κέρδη στη Γουόλ Στριτ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο Nikkei, που θεωρείται ο πιο ενδεικτικός και ήδη ξεπέρασε τον περασμένο μήνα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, τα οποία ανάγονταν στον Δεκέμβριο του 1989, κατέγραφε άνοδο 0,67%, φθάνοντας στις 40.177,84 μονάδες.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ο οποίος θα καταθέσει ενώπιον των νομοθετών την Τετάρτη και την Πέμπτη, αν και οι αναλυτές υποθέτουν ότι θα διατηρήσει τη στάση αναμονής όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, δεδομένων των πρόσφατων ανοδικών εκπλήξεων στον πληθωρισμό. Η έκθεση για τις μισθοδοσίες του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνεται την Παρασκευή θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τον υπολογισμό της αγοράς για τα επιτόκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,0%, αλλά θα μειώσει επίσης τις προοπτικές της για τον πληθωρισμό, ενώ και η Τράπεζα του Καναδά αναμένεται να παραμείνει σε στάση αναμονής, με την πρώτη μείωση επιτοκίων της να αναμένεται τον Ιούνιο ή αργότερα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τις «δύο συνεδριάσεις» της Κίνας σήμερα, δηλαδή τις ταυτόχρονες ετήσιες συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, και του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της χώρας, της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης. Στις συνεδριάσεις αυτές, ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση εργασίας της κυβέρνησης, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του στόχου αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,4% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινείται αυτήν την ώρα 0,48% υψηλότερα στις 40.102 μονάδες. Υψηλότερα κατά 0,22% ο Shanghai Composite στις 3.033 μονάδες, κατά 1,24% ο Kospi στις 2.676 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο Hang Seng υποχωρεί οριακά στις 16.578 μονάδες και κατά 0,14% ο ASX στις 7.734 μονάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ, euro2day.gr

Διαβάστε επίσης: Η ώρα της Λάρνακας: Εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ