Κέρδη πέριξ του 1% στις ευρωαγορές με ώθηση από το ράλι στα ορυχεία

Στα στοιχεία για το βρετανικό ΑΕΠ η προσοχή των επενδυτών - Το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει να επιστρέφει σε ισχνή ανάπτυξη

Με άνοδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την τελευταία ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και προβληματίζονται για τις προοπτικές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο σχεδόν 1% λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος, με σχεδόν όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Αυτή την ώρα καταγράφεi άνοδο 0,87% στις 508,92 μονάδες.

Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των κερδών, σημειώνοντας άνοδο άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν κατά 0,2%.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έκλεισε χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στα κυριότερα χρηματιστήρια, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,80%, ο γερμανικός DAX 0,97%,  ο γαλλικός CAC 40 0,90%, o ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,49%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα  Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η χώρα επιστρέφει σε μια υποτονική οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε  τα επιτόκια σταθερά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και έδωσε το σαφέστερο μέχρι στιγμής μήνυμα για επικείμενη μείωση των επιτοκίων, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές αφομοίωσαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζητώντας ενδείξεις για το πότε ακριβώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε επίπεδο χονδρικής, ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε  το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Η μέτρηση του PPI αυξήθηκε κατά 0,2% για το μήνα, λιγότερο από την εκτίμηση 0,3% του Dow Jones από αύξηση  0,6% το Φεβρουάριο.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ο ιταλικός.. δρόμος του μεταξιού – Η Μελόνι επιδιώκει νέα συμφωνία με την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ