Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX χάνει 1,22% στις 17.803 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχει απώλειες 1,34% στις 7.938 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,19% φτάνοντας τις 7.869 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 1,39% και τις 33.484 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 10.572 μονάδες μειωμένος κατά 1,14%.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές μετά την εκτεταμένη επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα, αλλά έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να πάρει τον χρόνο του. Οι σύμμαχοι έχουν ζητήσει ψυχραιμία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε εύκολα να προκληθεί ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, περισσότερο από την ανάπτυξη 4,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, στο 74,5% από 74,8% την προηγούμενη μετρούμενη περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία.

Η ανεργία αυξήθηκε για τρίτη ανάγνωση στο 4,2%, από 3,9% πριν από ένα χρόνο.

Η αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους ήταν 6% μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ελαφρώς χαμηλότερη από το 6,1% από τον Νοέμβριο 2023 έως τον Ιανουάριο 2024, αλλά υψηλότερη από την ανάγνωση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η οποία ήταν 5,8%.

Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών πέτυχαν μικρότερες απώλειες 0,2%, αφού η σουηδική Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη πρώτου τριμήνου. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 8%.

Οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν απώλειες, καθώς ο κόσμος αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στην αεροπορική επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότερες μεγάλες αγορές στην Ασία έχασαν περίπου 2%.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Δύο «παφίτικες» εταιρείες στις νέες αμερικανικές κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ