Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία σε ρίχτερ μετανάστευσης

Η σίτιση και η στέγαση είναι τα αρχικά πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ντόπιοι

Του Μάριου Ηλία*

Ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, πέραν δυστυχώς του μεγάλου άδικου χαμού χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία. Αναπόφευκτα οι επιπτώσεις αυτές είναι καταστροφικές για την οικονομία των πόλεων που έχουν πληγεί και δυστυχώς πολύ σύντομα θα επηρεάσουν και τις οικονομίες των γειτονικών χωρών.
 
Η σίτιση και η στέγαση είναι τα αρχικά πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ντόπιοι. Από τις εικόνες που φτάνουν σε εμάς καθημερινά, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως τραγική. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τον σεισμό αρκεί κάποιος να αναλογιστεί ότι μια πόλη όπως είναι η πρωτεύουσά μας, η Λευκωσία, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Δυστυχώς, έχουμε δει στις ειδήσεις χιλιάδες νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Όπως αναφέρεται σε διεθνή μέσα, εκτιμάται ότι το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας έχει πληγεί από τον κύριο σεισμό και σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται νέοι μετασεισμοί που επηρεάζουν αρνητικά την όλη κατάσταση. Οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν τις κατεστραμμένες περιοχές τους  ελπίζοντας αυτή η κατάσταση να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αυτή τη στιγμή δε δουλεύει απολύτως τίποτα. Δεν παράγεται κανένα εισόδημα από κανέναν. Αυτό από μόνο του έχει να πει πολλά. Χρειάζεται να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να αναλογιστούμε και να αντιληφθούμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής. Μας χωρίζουν πάρα πολλά, όμως μπροστά στον ανθρώπινο πόνο οι διαφορές παραμερίζονται και η παροχή βοήθειας εξυπακούεται. Οφείλουμε να ζητήσουμε άμεσα από την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις πληγείσες περιοχές ώστε αυτές να ορθοποδήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν αυτό δε γίνει τότε σύντομα θα δούμε στους δέκτες μας, αλλά και στις γειτονιές μας, ένα νέο κύμα μεταναστών. Μετανάστες που θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μια στέγη και μια νέα δουλειά. Πρέπει να αποφύγουμε εικόνες του παρελθόντος. Εικόνες με βάρκες φορτωμένες με απελπισμένους πολίτες που θα αναζητούν καταφύγιο κάπου στη Μεσόγειο.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αρκετοί είναι οι σεισμόπληκτοι που έχουν φτάσει στα κατεχόμενα. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Πρέπει με κάποιο τρόπο, αυτό να περιοριστεί και να σταματήσει όσο είναι ακόμα νωρίς. Είναι αναμενόμενο ότι όσοι έχουν πληγεί από τον σεισμό, θα αναζητήσουν φίλους και συγγενείς για να τους φιλοξενήσουν. Η οικονομία και η κοινωνία μας μπορεί να μην επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα αλλά θα επηρεαστούν με μαθηματική ακρίβεια μακροπρόθεσμα. Η όλη κατάσταση θα μας επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ένα ακόμα κύμα μεταναστών σήμερα στην Κύπρο, ελλοχεύει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Το δημογραφικό είναι ένα από τα βασικά μας προβλήματα. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι η εύκολη οδός για τους σεισμόπληκτους μετανάστες, για να μπορέσουν να μπουν σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων περιοχών και να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες. Η στήριξη αυτή αποσκοπεί στο να κρατηθούν οι πολίτες στις περιοχές τους, να δημιουργήσουν ξανά τα όσα έχουν χάσει και να μην αναζητήσουν διαφυγή. Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει ακόμα ένα μεγάλο κύμα μεταναστών, ούτε από την Τουρκία ούτε από τη Συρία.

Διαβάστε επίσης: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία-Ζημιές άνω των $34 δις λόγω σεισμών

*Οικονομολόγος

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ