Ο CEO της Binance στο EconomyToday - Τα κρύπτο επιτρέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια από τις τράπεζες

Τι αναφέρει ο ιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στο Economy Today.

Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

Ο Changpeng Zhao βρέθηκε στην Κύπρο και σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο Economy Today αναλύει τις απόψεις του για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων και τη μεγέθυνση της Binance, απαντά στις επικρίσεις που υπάρχουν για την κρυπτογράφηση, ενώ παραθέτει τις προβλέψεις του για το πώς βλέπει την εξέλιξη της παραδοσιακής τραπεζικής σε βάθος 20ετίας.

Ο CZ στη συνέντευξή του στο Economy Today ξεδιπλώνει τα πλάνα του για την παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο, σχολιάζει τον διπλασιασμό του εργατικού δυναμικού της Binance σε ένα χρόνο, απαντά για την κριτική που ασκείται στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων αναλύοντας και ποιο είναι το επόμενο βήμα σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα κρυπτονομίσματα. Επίσης, μιλά για την εμπειρία που είχε με το φιάσκο της FTX και εξηγεί πώς η Binance διασφαλίζει τα αποθεματικά της καλύτερα από τις παραδοσιακές τράπεζες επισημαίνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν σκοπό να βλάψουν τους υφιστάμενους παίκτες του χρηματοοικονομικού τομέα σημειώνοντας ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να «αγκαλιάσουν» την αλλαγή. Ο Changpeng Zhao, πιο γνωστός ως CZ, είναι Κινεζο-Καναδός επιχειρηματίας, ιδρυτής και CEO της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Zhao κατατάχθηκε στην 30ή θέση πλουσιότερος στον κόσμο με καθαρή περιουσία που εκτιμάται στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022.

Έχετε πλάνα για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της Binance στην Κύπρο;

Μετά την έγκρισή μας από την εποπτική αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, θέλουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στο νησί. Έχουμε ήδη γραφεία και προσωπικό στην Κύπρο το οποίο εργάζεται για την Binance αλλά προγραμματίζουμε την ενίσχυση της παρουσίας μας στο νησί, όσον αφορά την προβολή μας αλλά και την πρόσληψη περισσότερων ατόμων.

Έχετε δηλώσει ότι μέσα σε 12 μήνες έχει διπλασιαστεί το μέγεθος της Binance σε θέμα ανθρώπινου δυναμικού. Πόσο σκοπεύετε να «μεγαλώσετε» τόσο στον κόσμο που εργοδοτείται στην Binance αλλά και γενικότερα στο μέγεθος της εταιρείας;

Νομίζω ότι σχετικά με το μέγεθος της εταιρείας μας και αν δείτε και την αξία της Binance είμαστε υποστελεχωμένοι. Βάσει αυτού, το τελευταίο διάστημα τρέχουμε για να προσλάβουμε κόσμο και είμαστε ακόμα  κάτω από το μέγεθός μας (undersized). Δηλαδή πριν ένα χρόνο και κάτι στην Binance εργάζονταν περίπου 3.500 άτομα ενώ σήμερα εργάζονται περίπου 7.000. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο είναι συναφές τόσο με το μέγεθος της Binance όσο και με το μέγεθος της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Πριν ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ταυτόχρονα όλους τους χρήστες της πλατφόρμας άμεσα και επίσης δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους επόπτες μας ταυτόχρονα και παρατηρείτο μια σχετική καθυστέρηση. Χρειαζόμαστε σε κάθε χώρα που έχουμε εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές περίπου 20 άτομα. Ο τρόπος να καταλάβεις ότι είσαι καλά στελεχωμένος είναι όταν οι εργαζόμενοί σου σταματούν να κάνουν παράπονα(γέλια). Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ακόμη προβαίνουμε σε προσλήψεις, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου είπε δημόσια ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ επικίνδυνα, αφού οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξετάσουν και να αντιληφθούν την πραγματική τους αξία», προσθέτοντας ότι είναι «κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο». Τις ίδιες αντιλήψεις υιοθετούν και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι στην Κύπρο αλλά και γενικότερα στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Ποιο είναι το σχόλιό σας ή ίσως η απάντησή σας σ’ αυτό;

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που εγείρονται και σχετίζονται με την κριτική στα κρυπτονομίσματα. Το πρώτο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν αξία χρησιμότητας (utility value), δηλαδή όταν κάτι χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους αυτομάτως αποκτά αξία. Για παράδειγμα το Bitcoin χρησιμοποιείται για συναλλαγές από  εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αν οι δύο μας χρησιμοποιούμε ένα μέσο για να συναλλασσόμαστε τότε δίνουμε συγκεκριμένη αξία σε αυτό το μέσο, αν 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το εν λόγω μέσο τότε δίνεται περαιτέρω αξία, δηλαδή την αξία ενός μέσου που χρησιμοποιείται από τον ανάλογο πληθυσμό ανθρώπων. Αν δούμε το Google ή το Facebook, δεν έχουν κάποια φυσικά περιουσιακά στοιχεία αλλά έχουν μεγάλη αξία λόγω του κόσμου που τα χρησιμοποιεί. Αν δηλαδή ο κόσμος σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της Google, αυτομάτως θα χάσει την αξία της ολόκληρη η εταιρεία. Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι όταν κάτι δεν είναι βασισμένο σε κάτι άλλο, όπως δηλαδή όταν ήταν τα συμβατικά νομίσματα βασισμένα στα αποθέματα χρυσού, σταματά να έχει αξία. Αυτό είναι κάτι που πλέον δεν ισχύει αφού τα κύρια νομίσματα πλέον δεν βασίζονται πάνω στα αποθέματα χρυσού αλλά όλα βασίζονται πάνω στο πόσο εδραιωμένα είναι στην αντίληψη του κόσμου και πόση αξία χρησιμότητας έχουν.

Για το άλλο ζήτημα της κερδοσκοπίας και το γεγονός του ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία, πρέπει να τονίσουμε ότι το χαρακτηριστικό της κερδοσκοπίας ενός περιουσιακού στοιχείου δεν αναιρεί την αξία του. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ιδιαίτερα τον Nasdaq. Το 90% όσων διαπραγματεύονται τις μετοχές του Nasdaq είναι κερδοσκόποι (speculators) και μόνο το 10% είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και κάτοχοι μετοχών. Το ότι υπάρχουν κερδοσκόποι σε μια αγορά δεν σημαίνει ότι το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο (underlying asset) δεν έχει αξία. Υπάρχουν κερδοσκόποι σε κάθε αγορά που προσπαθούν να βγάλουν λεφτά, υπάρχουν κερδοσκόποι στην αγορά ακινήτων, στα χρηματιστήρια και γενικότερα σε οποιαδήποτε μορφή αγοράς. Στην τελική η ύπαρξη των κερδοσκόπων είναι σημαντική επειδή προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά, αν θέλει κάποιος να πωλήσει είναι εκεί για να αγοράσουν και αν θέλει κάποιος να αγοράσει είναι εκεί για να πωλήσουν. Το ότι υπάρχουν κερδοσκόποι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκόποι. Υπάρχουν άτομα που δημιουργούν θεμελιώδη εργαλεία και χρήσεις για τα κρυπτονομίσματα.

Νομίζω ότι είναι παραπλανητικό να προσεγγίζουμε αυτά τα ζητήματα με τόση υπεραπλούστευση. Είναι δεδομένο ότι τα κρυπτονομίσματα είναι περιουσιακά στοιχεία με ψηλή μεταβλητότητα των τιμών αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα χρηματιστήρια και τις μετοχές. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχασαν τον τελευταίο χρόνο το 50% της αξίας τους. Οι επενδυτές και γενικότερα ο κόσμος που αγοράζει περιουσιακά στοιχεία πρέπει να αντιληφθεί ότι όλα έχουν ρίσκο, κάποια μεγαλύτερο και κάποια μικρότερο, οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ρίσκο, οι μετοχές έχουν ρίσκο, και ακόμα και οι τράπεζες έχουν ρίσκο και έχουν αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν. Οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει ρίσκο και θα πρέπει να διαχειρίζονται την ύπαρξη αυτού του ρίσκου.

Είναι κρίμα, ωστόσο, να καταδικάζουμε την αγορά κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζοντάς την ως απλά κερδοσκοπική αγορά. Ωστόσο, γενικότερα το οικοσύστημα εμπεριέχει μια νέα τεχνολογία που αφορά διεκπεραίωση συναλλαγών και μεταφορά πλούτου. Το διαδίκτυο ήταν μια νέα τεχνολογία που αφορούσε τη μεταφορά πληροφοριών, στην τελική αυτό ήταν το διαδίκτυο, σήμερα υπάρχει ένα γιγάντιο οικοσύστημα γύρω από το διαδίκτυο και οι μεγαλύτερες εταιρείες σε αξία είναι οι διαδικτυακές εταιρείες. Αν αγνοήσουμε την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων και του Βlockchain θα χάσουμε ένα μεγάλο σταθμό για την εξέλιξη της αγοράς και του κόσμου μας.

Θα πρέπει να επιβληθούν περισσότεροι κανονισμοί και νομοθεσίες σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται πιο ασφαλείς σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης ή αυτό θα ήταν αντίθετο με την έννοια της αποκέντρωσης και την ίδια την ιδέα που έχει προωθήσει ο Satoshi Nagamoto;

Πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερες ρυθμίσεις στην αγορά και είναι κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει, είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Πριν μερικά χρόνια, οι νέες αυτές τεχνολογίες γύρω από τα κρυπτονομίσματα ήταν ένα μικρό πεδίο και δεν υπήρχαν κανονισμοί και γενικότερα ένα κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, καθώς ο κλάδος μεγαλώνει θα εφαρμόζονται όλο και περισσότεροι κανόνες σ’ αυτόν. Σήμερα το κανονιστικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα βρίσκεται ακόμη σε ένα εκκολαπτόμενο στάδιο. Οι περισσότεροι από τους κανονισμούς αφορούν το KYC και τους κανονισμούς που αφορούν την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Πριν από λίγους μήνες, λόγω του UST και του Luna, υπήρχε μεγαλύτερη έμφαση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα σταθερά νομίσματα ή τη δανειοδότηση μέσω του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Τώρα δεδομένου και της εμπειρίας με την FTX, νομίζω ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων των χρηστών.

Όλα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οπότε πιστεύω ότι θα έρθουν νέα κανονιστικά πλαίσιο και αυτό σαφέστατα δεν σημαίνει ότι περισσότεροι κανονισμοί είναι κάτι το οποίο είναι αρνητικό. Μπορούμε να το θέσουμε ως εξής: «Οι καλοί κανονισμοί είναι για καλό, οι κακοί κανονισμοί είναι για κακό». Επομένως, το να έχεις περισσότερους κακούς κανονισμούς μπορεί να είναι κακό. Δηλαδή σε χώρες όπου απλώς απαγορεύουν εντελώς τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία της κρυπτογράφησης, αυτό προφανώς δεν είναι καλό αφού θα χάσουν αυτή τη νέα τεχνολογική καινοτομία. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπου δεν υπάρχουν κανόνες, που και αυτό επίσης δεν είναι καλό δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί απατεώνες και κακοπροαίρετοι, όπως ήταν το FTX. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε κανονισμούς για να μειώσουμε το φαινόμενο αυτό ή να το αποτρέψουμε.

Πιστεύω λοιπόν ότι θα έρθουν περισσότεροι κανονισμοί, ανεξάρτητα από το αν αρέσει στον κόσμο ή όχι. Και πραγματικά θέλω να διασφαλίσουμε αυτό και κυρίως με τη συνεργασία μας με τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να κάνουν πραγματικότητα αυτούς τους νέους καλούς κανονισμούς. Οι καλοί κανονισμοί σημαίνει ότι προστατεύουν τους καταναλωτές ενώ παράλληλα επιτρέπουν την περαιτέρω καλλιέργεια της καινοτομίας από τους δρώντες του κλάδου. Άρα καταλήγοντας τονίζω ότι είναι καλό να έχεις περισσότερους καλούς κανονισμούς, ενώ το να έχεις περισσότερους κακούς κανονισμούς είναι κακό.

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων βιώνει έναν ούτως καλούμενο χειμώνα, ένα «bear market». Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης έφτασε σχεδόν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από 12 μήνες και ενώ τώρα βρίσκεται στα 800 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι λίγο κοινότυπη και κλισέ ερώτηση, αλλά πιστεύετε ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη ίσως ένα νέο υψηλό όλων των εποχών;

Ναι όντως είναι αρκετά περίπλοκη ερώτηση, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να τονίσω ότι δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις τιμών και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με το μέλλον των αγορών. Προφανώς αν ήξερα δεν θα ήμουν εδώ τώρα, αλλά θα ήμουν εκεί έξω να κάνω trading (γέλια).

Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Bitcoin δεν ξεκίνησε από  τα 68.000 δολάρια αλλά έφτασε εκεί μόλις περίπου πριν από ένα χρόνο. Το Bitcoin ξεκίνησε πριν από 13 με 14 χρόνια πριν με αξία περίπου 0,1 σεντ. Νομίζω ότι η πρώτη αγορά πίτσας με Bitcoin ήταν όταν ήταν περίπου 0,001 σεντ.

Επομένως, το Bitcoin δεν ήταν πάντα σε υψηλή τιμή. Έτσι, σήμερα, αν κοιτάξουμε τον 10ετή χρονικό ορίζοντα τα 20.000 δολάρια ή τα 16.000 δολάρια, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλή τιμή. Άρα, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το τελευταίο υψηλό όλων των εποχών αφού δεν είναι αυτό το αρχικό σημείο εκκίνησης αλλά ούτε και εκείνο το σημείο που άρχισε ο κόσμος να αγοράζει Bitcoin. Οι άνθρωποι άρχισαν να αγοράζουν πολύ νωρίτερα από το λεγόμενο «all time high».

Αλλά το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν κοιτάζω την τιμή των κρυπτονομισμάτων. Εξετάζω τον αριθμό των ανθρώπων στον κλάδο, τον αριθμό των προγραμματιστών στον κλάδο, τον αριθμό των κατασκευαστών στον κλάδο και αυτοί είναι αριθμοί που ολοένα και αυξάνονται και δεν έχουν συρρικνωθεί. Κάποια πρότζεκτ του χώρου των κρυπτονομισμάτων σταμάτησαν, αλλά όλο και περισσότερα έρχονται.

Ακόμη ένας σημαντικός δείκτης είναι τα συνέδρια που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση που όλο και γίνονται μεγαλύτερα. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν διοργανώναμε ένα συνέδριο, θα χαιρόμασταν να έχουμε 1.000 άτομα. Πριν από οκτώ χρόνια, θα ήμασταν χαρούμενοι αν είχαμε 200 άτομα. Σήμερα, όταν διοργανώνουμε ένα συνέδριο, όπως ήταν το τελευταίο Web Summit στη Λισαβόνα υπήρχαν περίπου 15.000 άτομα στο ακροατήριο.

Ως εκ τούτου ο αριθμός των προγραμματιστών και όσων ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο αυξάνεται. Δεδομένης λοιπόν και της περιορισμένης προσφοράς Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων όπως είναι και το BNB,  όταν όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη βιομηχανία και τη χρησιμοποιούν αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες προσδοκίες. Στην τελική υπάρχει περιορισμένη προσφορά και η ζήτηση είναι αυξανόμενη αλλά τι θα γίνει με την τιμή, δεν μπορώ να γνωρίζω. Ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.

Υπάρχει η άποψη ότι το υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου ήταν συνέπεια της πανδημίας του Covid19 και της αύξησης της προσφοράς χρήματος από τις κυβερνήσεις στις παγκόσμιες αγορές. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να εξηγήσουμε το τι συμβαίνει στην αγορά κοιτάζοντας μόνο μια αιτία. Αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν περίπου 400 με 500 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που διαθέτουν κάποιο είδος crypto περιουσιακού στοιχείου θα ήταν απλοϊκό να το εξηγήσουμε με μια αιτία. Ο καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο, δεν μπορούμε να πούμε ότι αφού οι ΗΠΑ τύπωσαν περισσότερα χρήματα ο κόσμος άρχισε να επενδύει σε κρυπτονομίσματα. Κάποιος μπορεί να αγοράσει κρυπτονομίσματα επειδή απλά του αρέσει, κάποιος μπορεί να πουλάει επειδή πρέπει να αγοράσει ένα σπίτι, άνθρωποι στην Κίνα μπορεί να το κάνουν για «κινεζικούς» λόγους, στη Ρωσία και την Ουκρανία για τους δικούς τους λόγους και κάποιοι μπορεί να το έκαναν λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Δεν σημαίνει ότι όλοι αγοράζουν επειδή η κυβέρνηση τυπώνει περισσότερα χρήματα, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικά είναι μια μεγάλη μαζική αγορά που καθορίζεται από τη ψυχολογία και ο κάθε μικρός λόγος μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.

Υπάρχει για παράδειγμα η θεωρία ότι υπάρχουν κύκλοι στην ιστορία του Bitcoin οι οποίοι είναι τετραετείς. Δηλαδή κάποιοι θεωρούν ότι το 2025 θα είναι η επόμενη μεγάλη στιγμή του Bitcoin επειδή αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν. Υπάρχει η θεωρία ότι το ίδιο ισχύει και με τις τιμές των ακινήτων και το χρηματιστήριο και το ότι οι οικονομικοί κύκλοι συνάδουν με τις Προεδρικές στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι οι ιστορικοί κύκλοι δεν μπορούν να προβλέψουν το μέλλον.

Σας κάλεσε ο Sam Bankman-Fried να σώσετε το FTX πριν καταρρεύσει. Tι είδατε στον οικονομικό ισολογισμό της FTX που κατέστησε αδύνατη τη διάσωση και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το όλο εγχείρημα της FTX ήταν μια μεγάλη απάτη;

Αρχικά μας δόθηκε πρόσβαση σε ένα «δωμάτιο δεδομένων» της πλατφόρμας την οποία είδαν αρχικά η ομάδα των συνεργατών μου στην Binance. Όπως παρατηρήσαμε οι αριθμοί που παρουσιάζονταν συνέχεια άλλαζαν. Αρχικά ήταν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια και μετά εμφανίζονταν διαφορετικά δάνεια προς διάφορους, για ποσά ακόμα μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι κάπου εδώ έχουμε απάτη, εδώ πρόκειται να έχουμε μια τεράστια απάτη! Ο τύπος που είχε πρόσβαση σε αυτό το δωμάτιο δεδομένων, τροποποιούσε κάθε αριθμό που μπορούσε ώστε να αντλήσει χρήματα. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανένα δεδομένο που αφορούσε την εταιρεία. Ό,τι κι αν βρισκόταν σε αυτή τη βάση δεδομένων, ό,τι κι αν έψαχνε η ομάδα μας δεν μπορούσε να είναι αξιόπιστο. Όταν ο τύπος παραμόρφωνε δεδομένα δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλεγε ψέματα στους χρήστες, πώς μπορούσαμε εμείς να τον εμπιστευτούμε; Ήταν προφανές ότι ήταν ικανός να χειραγωγήσει τα νούμερα ώστε να μας πείσει να επενδύσουμε τα χρήματά μας. Είπα λοιπόν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όταν χάνεται η εμπιστοσύνη δεν μπορείς να κάνεις δουλειές. Ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι από εκείνο το σημείο και μετά ο Sam Bankman Fried θα προσπαθούσε να αντλήσει όσα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία μπορούσε και μετά θα αποκαλυπτόταν η απάτη και εν τέλει θα κατέληγε στη φυλακή.

Πώς η Binance διασφαλίζει τη διαφάνεια στην Απόδειξη Αποθεματικών (Proof of Reserves) και ποια η σχέση του αντίστοιχου δείκτη των παραδοσιακών τραπεζών;

Σήμερα λοιπόν υπάρχει μια νέα τεχνολογία η οποία δεν είναι ακριβώς καινούργια αλλά είναι διαθέσιμη εδώ και 9 περίπου χρόνια. Στην ουσία όλα τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα από λογαριασμό χρήστη στην Binance είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή ώστε κάποιος να δει τι είναι διαθέσιμο στο σύνολο των λογαριασμών. Δεν μπορούμε να αποκρύψουμε ούτε από ένα χρήστη το υπόλοιπο του λογαριασμού του. Έστω και αν πρόκειται για μία ελάχιστη ποσότητα ενός κρυπτονομίσματος. Χρησιμοποιούμε ένα μαθηματικό αλγόριθμο, το Merkle Tree, το οποίο στην τελική δημιουργεί μια κρυπτογραφική υπογραφή για κάθε χρήστη και ένα μοναδικό αποτύπωμα, μετά αυτό περιλαμβάνεται σε ένα άλλο αποτύπωμα, τα οποία εν τέλει δημιουργούν μια ρίζα και ένα «δέντρο». Μπορείτε μαθηματικά πλέον να αποδείξετε ότι το τελικό «δέντρο» περιλαμβάνει και τη δική σας μοναδική υπογραφή/αποτύπωμα.

Ως χρήστης στο Binance, έχετε πρόσβαση στον έλεγχο της απόδειξης των αποθεματικών (Proof of Reserves) για να δείτε εάν η πλατφόρμα διατηρεί όλα τα αποθεματικά των κεφαλαίων σας και των υπόλοιπων χρηστών. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, δεν μπορούμε να παραλείψουμε κανένα υπόλοιπο χρήστη. Και αν το πορτοφόλι μας δεν έχει αρκετά αποθεματικά, τότε ξέρετε ότι υπάρχει έλλειψη. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτή τη μαθηματική απόδειξη, κάθε χρήστης μπορεί να επαληθεύσει ότι το υπόλοιπό του περιλαμβάνεται και ότι καλύπτονται.

Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ, πολύ πιο ισχυρό εργαλείο από τις παραδοσιακές τράπεζες. Για τις παραδοσιακές τράπεζες, αρχικά, βασίζεστε σε έλεγχο τρίτων για να πείτε ότι η τράπεζα σας είναι «υγιής». Σημειώνω ότι οι τράπεζες έχουν κλασματικά αποθέματα (fractional reserves), που σημαίνει ότι όταν καταθέτετε $100  στην τράπεζα, η τράπεζα δεν θα κρατήσει εκεί αυτά τα $100. Απλώς θα τα μετακινήσουν. Η τράπεζα μπορεί να έχει $10 ή 20  σε αναμονή μόνο σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε ανάληψη $ 10. Σήμερα, αν όλοι πάνε σε μια τράπεζα, για να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους, η τράπεζα δεν θα έχει αυτά τα χρήματα. Αυτό δημιουργεί και το φαινόμενο του «Bank Run».

Συνεπώς, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία τώρα, μπορούμε να κάνουμε τις εταιρείες κρυπτογράφησης πολύ, πολύ πιο ασφαλείς για τους χρήστες από τις τράπεζες. Ως επιχειρήσεις κρυπτογράφησης, δεν χρειάζεται να κερδίζουμε χρήματα δανείζοντας κεφάλαια χρηστών σε άλλα άτομα. Διαθέτουμε πολύ σταθερά επιχειρηματικά μοντέλα όπου προσπαθούμε να επιβαρύνουμε ελάχιστα όταν οι άνθρωποι συναλλάσσονται μαζί μας. Και βγάζουμε αρκετά χρήματα για να χορηγούμε όλες τις άλλες επιχειρήσεις μας. Για παράδειγμα αγοράσαμε το CoinMarketCap, ο οποίος είναι ένας ιστότοπος δημοσιοποίησης πληροφοριών για τα κρυπτονομίσματα, ο οποίος πλέον είναι εντελώς δωρεάν και έχουμε αφαιρέσει όλες τις διαφημίσεις. Έχουμε το TrustWallet, το οποίο είναι ένα πορτοφόλι περιουσιακών στοιχείων, εντελώς δωρεάν, χωρίς χρεώσεις. Άρα υπάρχουν πολύ ισχυρότερα επιχειρηματικά μοντέλα στην κρυπτογράφηση τώρα.

Γενικά η τεχνολογία κρυπτογράφησης επιτρέπει πολύ υψηλότερο βαθμό διαφάνειας από τις παραδοσιακές τράπεζες. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι παραδοσιακές τράπεζες μπορεί να είναι πιο διαφανείς, αλλά δεν είναι. Στο μέλλον, οι μεταφορές χρημάτων και οι συναλλαγές μέσω κρυπτογράφησης και οι επιχειρήσεις κρυπτογράφησης θα είναι ακόμα πιο διαφανείς. Ακόμα και σήμερα που εφαρμόσαμε αυτή την τεχνολογία, τα υπόλοιπα στο πορτοφόλι μας είναι όλα ορατά και όλοι μπορούν να το δουν. Έτσι, όταν χάνουμε κεφάλαια, το βλέπουν όλοι. Αντιθέτως, όταν οι τράπεζες χάνουν κεφάλαια, κανείς δεν το βλέπει.

Στο διάστημα των επόμενων 20 ή 30 ετών και αν έπρεπε να επιλέξετε, τι θα στοιχηματίζατε ότι θα επιβιώσει, τα κρυπτονομίσματα και το Blockchain ή οι παραδοσιακές τράπεζες;

Νομίζω ότι σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας, θα υπάρξουν τεράστιες μεταβολές γενικότερα στην οικονομία και στους τρόπους που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Νομίζω ότι οι τράπεζες που δεν θα χρησιμοποιούν τεχνολογία Βlockchain πιθανότατα θα δυσκολευτούν πολύ να επιβιώσουν 20 χρόνια αργότερα. Ίσως βραχυπρόθεσμα να είναι εντάξει αλλά νομίζω ότι υπάρχουν μερικές αναλογίες και παραλληλισμοί που πρέπει να δούμε. Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν τα παραδοσιακά ταχυδρομεία, αλλά πλέον είναι αρκετά μικρά. Οι άνθρωποι δεν γράφουν πλέον τόσα γράμματα που να στέλνουν με το ταχυδρομείο αλλά γράφουν e-mail ή χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάμερες με φιλμ, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις χρησιμοποιούν πλέον. Όλα είναι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Οι κάμερες με φιλμ μοιάζουν πλέον περισσότερο με κάποιου είδους vintage ενασχόληση. Νομίζω ότι σε 20 έως 30 χρόνια, αυτή η τεχνολογία θα έχει αυτό το επίπεδο αντίκτυπου στους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούν Βlockchain δεν θα επιβιώσουν στο μέλλον. Αν κοιτάξετε τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως η Sony, η Canon ή άλλες εταιρείες φωτογραφικών μηχανών που πρόσφατα υιοθέτησαν την ψηφιακή τεχνολογία. Η εταιρεία που εφηύρε τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, δηλαδή η Kodak, πτώχευσε επειδή επέμεινε στο να κρατά το επιχειρηματικό της μοντέλο γύρω από το φιλμ επειδή έτσι συνήθισαν να βγάζουν χρήματα πριν από 20 χρόνια. Εάν τα βιβλιοπωλεία υιοθετούσαν νωρίς το Διαδίκτυο, μπορεί να μην ήταν σήμερα τόσο εδραιωμένο το Amazon.

Η τεχνολογία, εν τέλει, δεν είναι εναντίον των υφιστάμενων παικτών. Η τεχνολογία, αν δεν την «αγκαλιάσεις», απλώς βλάπτεις τον εαυτό σου. Επομένως, νομίζω ότι σε 20 ή 30 χρόνια από τώρα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες Βlockchain. Και όσο νωρίτερα το κάνουν, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα θα έχουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ