Γιατί τα κρυπτονομίσματα κέρδισαν $30 δισ. σε μια βραδιά

«Έσπασε» το τείχος στήριξης των 27.500 δολαρίων το bitcoin - «Κατευθύνεται στα 28.240», λένε αναλυτές - Τα σημάδια που δείχνουν «πάρτι» και οι ενδείξεις για τάσεις φυγής των θεσμικών επενδυτών

Το να λέμε ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν μεγάλη μεταβλητότητα από τη… φύση τους είναι ένα πράγμα. Το να κερδίζουν, όμως, 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια βραδιά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και είναι ικανό να εξηγήσει τον άνεμο αισιοδοξίας που πνέει στους επενδυτές στο bitcoin, το Ethereum και τα άλλα κρυπτονομίσματα, όσο οι αναλυτές βλέπουν ότι τα ψηφιακά assets έχουν στα «πανιά» τους ούριο άνεμο, ικανό να τα σπρώξει ψηλότερα.

Αιτία και αφορμή για να συμβούν τα παραπάνω, δόθηκε από τον Τζο Μπάιντεν. Ένα tweet του Αμερικανού προέδρου, το οποίο λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε, σχετικά με την κατάληξη κάποιας πρώτης συμφωνίας σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ, έφεραν χαμόγελα και, το κυριότερο, «όρεξη» στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Την Κυριακή, 1,45 εκατομμύρια διευθύνσεις (ψηφιακά πορτοφόλια) αγόρασαν περισσότερα από 700.000 bitcoin σε τιμές μεταξύ 27.170 και 27.970 δολαρίων, ωθώντας το βασικό κρυπτονόμισμα σε αύξηση άνω των 1000 δολαρίων σε λιγότερο από 24 ώρες και να οδηγηθεί σε υψηλό 3 εβδομάδων.

Με το bitcoin να διαπραγματεύεται στα 27.912 δολάρια, το κρυπτονόμισμα κέρδισε 2,74% μέσα σε 24 ώρες και πρόσθεσε στην αύξηση ύψους 3,92% σε επίπεδο εβδομάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη αναστροφής της τάσης απωλειών (-4,86%) στον τρέχοντα μήνα. Και “ξεκόλλησε” από το σημείο των 27.500 δολαρίων από το οποίο έδειχνε να μη μπορεί να απεγκλωβιστεί εδώ και δύο εβδομάδες, περίπου, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή του από τις 8 Μαϊου. Η κεφαλαιοποίησή του έχει εκτοξευθεί στα 540 δισεκατομμύρια δολάρια και η κυριαρχία του έναντι των alts έχει ανέλθει στο 46,6%.

Το «πάρτι» συνεχίστηκε και στα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα. Το δεύτερο σημαντικότερο σε μέγεθος και αξία crypto, το Ethereum, καταγράφει αύξηση της τιμής του- μια από τις πλέον αξιοσημείωτες ανάμεσα στο Top 10 των κερδισμένων. Το ETH κατέγραψε άνοδο σχεδόν 3% και έφτασε τα 1.900 δολάρια, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή του εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Η Binance (2%) βρίσκεται κοντά στα 315 δολάρια. Οι Ripple, Cardano, Dogecoin, MATIC, Solana, Polkadot, Litecoin και Avalanche είναι επίσης στο πράσινο. Τα περισσότερα κέρδη προέρχονται από τα LDO και QNT. Και τα δύο περιουσιακά στοιχεία έχουν αυξηθεί κάπου μεταξύ 5-6%.

Συνολικά, η κεφαλαιοποίηση της οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 1,170 τρισεκατομμύρια δολάρια προχθές, γεγονός που σημαίνει τα εξής εντυπωσιακά: Ότι κατάφερε να προσθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια ημέρα και 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις ημέρες.

Οι αναλυτές λένε πως η πιο μεγάλη ώρα για το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι τώρα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξανακάνει αυτό που έκανε προχθές. Να σπάσει το τείχος, δηλαδή, της επόμενης στήριξης, με τους περισσότερους να θεωρούν ότι είναι «easy job» το επόμενο διάστημα.

Με τα 27.970, να αντιπροσωπεύουν τώρα το πιο σημαντικό τείχος στήριξης κάτω από το Bitcoin, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης στην ανάλυση κρυπτοστοιχείων πλατφόρμας IntoTheBlock, ο crypto αναλυτής Άλι Μαρτίνεζ σημειώνει ότι το βασικό κρυπτονόμισμα βρίσκεται στο άνω άκρο αυτού του τείχους, αφού έσπασε την αντίσταση στα 27.600 δολάρια και δοκιμάζει την αμέσως επόμενη αντίσταση στα 28.240 δολάρια, η οποία, όπως τόνισε ένας άλλος αναλυτής σε θέματα κρυπτονομισμάτων, ο Μάθιο Χάιλαντ, θα οδηγούσε σε σημαντική άνοδο.

Το ερώτημα είναι εάν θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι αναλυτές και αν τα καλά νέα θα συνεχιστούν για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και θα αποτελέσει άγγελο καλών ειδήσεων για τους επενδυτές. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα: Με τους προηγούμενους κύκλους μεγάλης ανόδου να στηρίζονται στην ολοένα και μεγαλύτερη τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών στα κρυπτονομίσματα, το ερώτημα είναι ποιοι τροφοδοτούν την τελευταία άνοδο. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για retail επενδυτές, καθώς άλλα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι «φάλαινες», δηλαδή οι ισχυρότεροι θεσμικοί επενδυτές, έχουν μια τάση… φυγής από τα cryptos.

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προτεραιότητα να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρισμού

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ