Τα υπαρξιακά προβλήματα του bitcoin «φέρνει» στο φως το ETFs

Καθώς καταλαγιάζει ο ενθουσιασμός για την πρεμιέρα του ψηφιακου νομίσματος στην παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά αναδεικύονται οι αδυναμίες ταυτότητας του crypto αλλά και της έκδοσης

Για το ενδεχόμενο να αποδειχθεί διπλά κακό για τους επενδυτές τα Bitcoin ETFs, προειδοποιεί άρθρο της Wall Street Journal, καθώς καταλαγιάζει ο ενθουσιασμός για την πρεμιέρα του ψηφιακου νομίσματος στην παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά. Οι λόγοι μπορεί να υπαρξιακοί για το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα αλλά και ο συγχρονισμός της πρεμιέρας λειτουργεί επιβαρυντικά. Επιπλέον, είναι πιθανό σε περιόδους κρίσεις να επιδεινώσουν τις κακές επιδόσεις, φέρνοντας ακόμα περισσότερους κερδοσκόπους σε ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται ως επί το πλείστον κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο.

Το ETF ως κάτοχος bitcoin υπονομεύει τον ίδιο τον σκοπό του κρυπτονομίσματος και άρα τη μακροπρόθεσμη αξία του. Και καθώς τα ETFs ξεκίνησαν σε μια στιγμή δημοτικότητας, μπορεί να επαναλάβουν το λάθος πολλών θεματικών αμοιβαίων κεφαλαίων του παρελθόντος, που αγόρασαν σε περίοδο υψηλών αποτιμήσεων.

Ο σκοπός του bitcoin
Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το bitcoin; Αρχικά σχεδιάστηκε για να επιτρέπει μικρές διαδικτυακές συναλλαγές, αλλά απέτυχε παταγωδώς σε αυτό λόγω του υψηλού κόστους και των δυσκίνητων διαδικασιών πληρωμών.

Ως κρυπτονόμισμα θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερες πληρωμές, αν και μέχρι στιγμής ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιείται. Ως ψευδώνυμο νόμισμα μπορεί σε κάποιο βαθμό να αποκρύψει τη χρήση του από τις κυβερνήσεις, καθιστώντας το δημοφιλές στους εγκληματίες, αν και λιγότερο χρήσιμο από ό,τι νομίζουν, και σε όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για τη μυστικότητα. 

Όμως, όσο περισσότερα bitcoins διακρατούνται σε funds, τόσο λιγότερα είναι διαθέσιμα για τους πραγματικούς χρήστες. Eδω μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι πραγματικοί χρήστες είναι λίγοι ωστόσο τα νέα κεφάλαια που προέρχονται από τα ETFs ενδέχεται να υπονομέψουν την προσπάθεια το bitcoin να βρει τελικά μια πραγματική χρήση.

Σε πολλούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αρέσει το bitcoin επειδή δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές τράπεζες και είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε χώρα, σε αντίθεση με τα νομίσματα που αποκαλούνται “fiατ”(παραστατικό χρήμα), όπως το δολάριο. Τα νέα ETFs επανασυνδέουν το bitcoin τόσο με την παλιά χρηματοοικονομική υποδομή της Wall Street όσο και με το δολάριο, στο οποίο όλα τιμολογούνται και το οποίο όλοι χρησιμοποιούν για να αγοράζουν και να πωλούν bitcoin.

Μπορεί να γίνει ο ψηφιακός χρυσός;
Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται τώρα από τους περισσότερους, συμπεριλαμβανομένου του Lawrence Fink, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, που ετοιμάζονται να ζητήσουν άδεια για έναETF, είναι ότι το bitcoin θα πρέπει να λειτουργεί ως ψηφιακός χρυσός, διατηρώντας την αξία του σε μια κρίση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το bitcoin λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Το αντίθετο ενδέχεται να αυξήσει τον κερδοσοπικό χαρακτήρα του σε περιόδους κρίσεις.

Τόσο στα bank runs τον Μάρτιο του 2023 όσο και στην πανδημία το Μαρτίου του 2020, το bitcoin βυθίστηκε άμα τη εμφανίσει του προβλήματος.  Από το υψηλό του Φεβρουαρίου 2020 έως το χαμηλό του ένα μήνα αργότερα μειώθηκε στο μισό, ενώ ο S&P 500 έχασε το ένα τρίτο της αξίας του από το υψηλό έως το χαμηλό και ο χρυσός υποχώρησε κατά 6%. Στα bank runs του 2023, το bitcoin έχασε σχεδόν 20% από το υψηλό του Φεβρουαρίου έως το χαμηλό του Μαρτίου, τέσσερις φορές περισσότερο από τον S&P.Η τιμή του χρυσού μειώθηκε μόλις 1%.

Από το 2019, το bitcoin έχει κινηθεί πολύ πιο στενά με το Ark Innovation ETF (ARKK), το οποίο κατέχει τις πιο κερδοσκοπικές μη προσιτές μετοχές τεχνολογίας, παρά με την τιμή του χρυσού.

Υπάρχει ένας καλός λόγος: Όπως και το ARKK, το bitcoin είναι εξαιρετικό εργαλείο για κερδοσκοπία, επειδή η τιμή του κινείται πολύ. Απέχοντας από το να είναι μια αποθήκη αξίας, το bitcoin είναι μια αποθήκη μεταβλητότητας. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται στο στοίχημα, η τιμή μπορεί να οδηγηθεί προς τα πάνω. Αυτό όμως λειτουργεί εις βάρος του σε περίπτωση πανικού, επειδή οι κερδοσκόποι κλείνουν τα στοιχήματά τους και η τιμή πέφτει κατακόρυφα.

Η χρονική συγκυρία της πρεμιέρας
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η χρονική στιγμή του ντεμπούτου των ETF. Οι επενδυτές θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να επενδύουν σε ήδη δημοφιλείς ιδέες, ωστόσο συνεχίζουν να αγοράζουν σε υψηλά επίπεδα και συχνά καταλήγουν να πωλούν χαμηλά.

Ο κακός συγχρονισμός των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να είναι ακραίος, όπως με το L&G Hydrogen Economy ETF που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, το οποίο δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από την τιμή εκκίνησης και σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 61%. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την προηγούμενη έκδοση των bitcoin funds που κατείχαν futures αντί για bitcoin.

Το πρώτο, το ProShares bitcoin Strategy ETF BITO, είχε πολύ κακό συγχρονισμό, ξεκινώντας πολύ κοντά στην κορύφωση του bitcoin το 2021 και στη συνέχεια σημειώνοντας πτώση άνω του 70% στον πρώτο χρόνο του, καθώς το bitcoin έπεφτε. Σήμερα υποχωρήσει σχεδόν κατά το ήμισυ από την τιμή εκκίνησής του.

Η ProShares ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένει δημοφιλές, καθώς διαπραγματεύεται περισσότερα μερίδια στις δύο ημέρες μετά το νέο κύμα εκτοξεύσεων από οποιοδήποτε από τα νέα ETFs bitcoin.

Το πλεονέκτημα
Τα νέα ETFs bitcoin έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τα περισσότερα θεματικά αμοιβαία κεφάλαια: Ο χρόνος έναρξής τους καθορίστηκε από την απρόθυμη και με μεγάλη καθυστέρηση συμφωνία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όχι από τη δημοτικότητα του bitcoin.

Έχουν, ωστόσο, το μειονέκτημα ότι η τιμή του ίδιου του bitcoin αυξήθηκε απότομα εν αναμονή των εγκαινίων, παρουσιάζοντας ένα άμεσο εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το bitcoin είχε υποχωρήσει κατά 8% σε σχέση με την έγκριση της SEC την Τετάρτη.

Οι κερδοσκόποι στους οποίους άρεσε η ιδέα της χρήσης των ETF ως ένας εύκολος τρόπος να διαπραγματεύονται το bitcoin στον ίδιο χρηματιστηριακό λογαριασμό με τις μετοχές και τα ομόλογά τους ανακάλυψαν ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης παραδοσιακών επενδύσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Bitcoin έπεσε πάνω από 1.000 δολάρια αμέσως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Όσοι το κατείχαν απευθείας ή μέσω ενός μεσίτη κρυπτογράφησης ήταν σε θέση να συνεχίσουν τις συναλλαγές, καθώς το bitcoin λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Όσοι κατείχαν ένα ETF bitcoin μπορούσαν μόνο να παρακολουθούν και να περιμένουν να ανοίξει η Wall Street την Τρίτη, καθώς η αγορά ήταν κλειστή τη Δευτέρα για την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα παράταση για Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Ποια η πρόθεση για πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ