Satoshi Nakamoto: Αλήθειες και μύθοι για την ιδιοφυία πίσω από το Bitcoin

Τα πρόσωπα που πιστεύεται ότι κρύβονται πίσω από την «αόρατη» φιγούρα

To 2024 αποδεικνύεται μέχρι στιγμής έτος – σταθμός για το Bitcoin και το μέλλον του. Έφερε την πολυπόθητη έγκριση των spot ETFs, που συνδέονται με το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, σε μία εξέλιξη που το οδήγησε δυναμικά και με τις ευλογίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στον χώρο των mainstream επενδύσεων. Και του χάρισε ένα ράλι, που το οδήγησε νέα ιστορικό υψηλό πριν ακόμη ολοκληρωθεί το τρίμηνο. Αλλά για τίποτα από όλα αυτά δεν θα συζητούσαμε, αν δεν είχε εμπνευστεί τη δημιουργία του ο… Satoshi Nakamoto.

Πρόκειται για τη μυστηριώδη φιγούρα που πραγματοποίησε την πρώτη «εξόρυξη» Bitcoin στις 3 Ιανουαρίου 2009. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ή ακόμη και εάν είναι μόνο ένα άτομο ή ομάδα. Αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως η αόρατη αυτή προσωπικότητα είναι μία ιδιοφυία του προγραμματισμού και της κρυπτογράφησης και με τη δημιουργία του έχει επηρεάσει τόσο τον κόσμο της τεχνολογίας όσο και εκείνον των επενδύσεων.

Το όραμα του Nakamoto και οι ρίζες του Bitcoin
Για τους λάτρεις της κρυπτογράφησης και της επιστήμης των υπολογιστών, όπως και την κοινότητα των χάκερς, δεν ήταν ένα όνομα που ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο. O Satoshi Nakamoto αντάλλασσε μηνύματα με άλλους προγραμματιστές μέσω email αρκετά χρόνια πριν τη γέννηση του Bitcoin. Λίγους μήνες πριν από την εξόρυξη του πρώτου κρυπτονομίσματος είχε δημοσιεύσει μια «λευκή βίβλο» με τίτλο «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System». Εκεί το περιέγραφε ως μια «καθαρά peer-to-peer έκδοση ηλεκτρονικών μετρητών» που «θα επέτρεπε στις ηλεκτρονικές πληρωμές να εκτελούνται απευθείας χωρίς να περάσουν από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μεσάζοντα».

Αν και ο Nakamoto παραμένει μια μυστηριώδης φιγούρα, το όραμά του δεν ήταν ποτέ μυστήριο, διαβάζουμε στο CoinTelegraph. Tο δημιούργησε για να «πάρει πίσω τον οικονομικό έλεγχο από τις οικονομικές ελίτ, δίνοντας στους απλούς ανθρώπους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα αποκεντρωμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Το Bitcoin παραμένει ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι κανείς δεν έχει τη δύναμη να το κατέχει ή να το ελέγχει στο σύνολό του. Ο σχεδιασμός του είναι δημόσιος και είναι ανοιχτός σε συμμετοχή. Γεννήθηκε εξάλλου ως μια απάντηση στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έδειξε ότι ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου μπορούν να χρεοκοπήσουν. Το Bitcoin παρουσιάστηκε ως μία από τις πρώτες επιλογές εκτός του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη συμμετοχή του κοινού σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές χωρίς ενδιάμεσους.

Τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του, το Bitcoin δεν είχε καμία χρηματική ισοδύναμη αξία. Το χρησιμοποιούσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους για να λύσουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα για να ανακαλύψουν ή να «εξορύσουν» νέο Bitcoin. Ήταν κάτι για τη χαρά της καινοτομίας. Η πρώτη πραγματική συναλλαγή έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου 2010, όταν ένας άνδρας από τη Φλόριντα συμφώνησε να ανταλλάξει δύο πίτσες 25 δολαρίων για 10.000 Bitcoin, καθιστώντας έτσι την 22η Μαΐου «Ημέρα Πίτσας Bitcoin». Ήταν η πρώτη οικονομική συναλλαγή με κρυπτονομίσματα στον πραγματικό κόσμο.

Οι πιθανές ταυτότητες του Satoshi Nakamoto
Περίπου τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της λευκής του βίβλου για το Bitcoin και την πρώτη εξόρυξη, στις 23 Απριλίου 2011, ο Nakamoto έστειλε ένα email σε άλλον προγραμματιστή του κρυπτονομίσματος λέγοντας ότι «είχε προχωρήσει σε άλλα πράγματα» και ότι το μέλλον του κρυπτονομίσματος ήταν «σε καλά χέρια». Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία από τις προηγουμένως γνωστές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Nakamoto.

Σε όλη τη μακρά ιστορία του Bitcoin, τίποτα δεν ήταν πιο αμφιλεγόμενο από την ταυτότητα του ιδρυτή του. Πολυάριθμες οι εικασίες. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι το Nakamoto ήταν το ψευδώνυμο μιας ομάδας όχι μόνο ενός ατόμου, άλλοι ότι πρόκειται για γυναίκα. Με την πάροδο των ετών είναι κάποια ονόματα που παραμένουν σταθερά στο προσκήνιο της σεναριολογίας.

Dorian Nakamoto
Το 2014, η δημοσιογράφος του Newsweek Leah McGrath Goodman δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «The Face Behind Bitcoin» (Το πρόσωπο πίσω από το Bitcoin). H Goodman αναγνώρισε τον Dorian Nakamoto ως τον «αόρατο» δημιουργό του Bitcoin.

Ανέφερε ομοιότητες μεταξύ των δύο Nakamoto, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών δεξιοτήτων, της ιδιοσυγκρασίας, της ιαπωνικής καταγωγής και των πολιτικών τάσεων. Ο Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, τότε 64 ετών, ζούσε στο Temple της Καλιφόρνια όταν η Goodman τον πλησίασε. Είχε εργαστεί στο παρελθόν σε project μηχανικής υπολογιστών και διαβαθμισμένων αμυντικών έργων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή.

Nick Szabo
Οι υποψίες δεν άργησαν να στραφούν και στον ειδικό των κρυπτονομισμάτων, Nick Szabo. Το 2015, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η αποκωδικοποίηση του αινίγματος του Satoshi Nakamoto και η γέννηση του Bitcoin». Έγιναν συγκρίσεις μεταξύ του Szabo και του μυστηριώδους Nakamoto λόγω των ομοιοτήτων στη γραφή και των ανησυχιών, που εξέφραζαν, καθώς και της σημαντικής συμβολής του Szabo στην ανάπτυξη του Bitcoin. Ο Nick Szabo είναι μηχανικός υπολογιστών και έχει δημοσιεύσει εργασίες που αντανακλούν τις ιδέες του Satoshi Nakamoto. 

Για παράδειγμα ο Szabo πρωτοστάτησε στην έννοια των Έξυπνων Συμβάσεων σε μια εργασία του 1996 με τίτλο «Έξυπνα συμβόλαια: δομικά στοιχεία για τις ψηφιακές αγορές». Εργάστηκε επίσης στο παρελθόν για το DigiCash, ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών.

Στο βιβλίο του “Bitcoin: The Future of Money?” ο συγγραφέας Dominic Frisby ήταν πεπεισμένος ότι ο Satoshi Nakamoto και ο Nick Szabo ήταν το ίδιο πρόσωπο και παρουσίασε επιχειρήματα για να υποστηρίξει την υπόθεσή του. Ο Szabo το διέψευσε.

Hal Finney
Ο Hall Finney ήταν επιστήμονας υπολογιστών και λάτρης της κρυπτογραφίας ακόμη και πριν από την έκρηξη του Bitcoin. Πέθανε το 2014 σε ηλικία 58 ετών ύστερα από 5ετη μάχη με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Εκτός από τον ίδιο τον Nakamoto, ο Finney ήταν το πρώτο άτομο που εργάστηκε για τον εντοπισμό σφαλμάτων και τη βελτίωση του ανοιχτού κώδικα του Bitcoin. Έλαβε επίσης την πρώτη συναλλαγή Bitcoin το 2009 από τον ίδιο τον Satoshi Nakamoto.

Ήταν γείτονας με τον μηχανικό Dorian Satoshi Nakamoto από το Λος Άντζελες, γεγονός που ο δημοσιογράφος του Forbes Andy Greenberg βρήκε ενδιαφέρον, αν όχι ύποπτο.

Ο Greenberg πήρε δείγματα γραφής από τον Hal Finney και τον Satoshi Nakamoto και τα έδωσε σε μια συμβουλευτική υπηρεσία ανάλυσης γραφής. Οι ομοιότητες στο στυλ γραφής ήταν αδιαμφισβήτητες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Γκάζι» από ΑΔΜΗΕ, Κύπρο και Ισραήλ για τον Great Sea Interconnector

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ