Case study για τις συγχωνεύσεις τραπεζών ο «γάμος» Credit Suisse – UBS

O CEO της UBS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να δυναμώσουν για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές

Ο «γάμος» της Credit Suisse με την πρώην ανταγωνίστριά της UBS θα λειτουργήσει ως «case study» για τις μελλοντικές συγχωνεύσεις μεγάλων τραπεζών, ανέφερε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι.

«Θα είναι ένα case study που θα αξιολογηθεί παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου τελικά η αναγκαιότητα δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζών και ισχυρότερων και πιο ανταγωνιστικών τραπεζών από παγκόσμια σκοπιά, είναι κατά την άποψή μου αναγκαιότητα» ανέφερε ο Ερμότι στο CNBC.

«Φυσικά, δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε μια κρίση για να δημιουργήσουμε ή να διευκολύνουμε τη συγχώνευση τραπεζών» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι καλό να έχουμε δυνατούς παίκτες που μπορούν να είναι μέρος της λύσης, όπως η UBS στην υπόθεση της Credit Suisse… Αλλά δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό το κομμάτι. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, νομίζω ότι το πραγματικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική επιθυμία για να διευκολυνθεί κάτι τέτοιο. Επομένως, δεν είναι η πραγματικότητα του σήμερα».

Η Credit Suisse κατέρρευσε τον Μάρτιο του 2023 μετά από χρόνια υποαπόδοσης, σκανδάλων και κρίσεων διαχείρισης κινδύνου. Η UBS ολοκλήρωσε τον Ιούνιο την εξαγορά της 167χρονης τράπεζας σε μια συμφωνία που είχε αμφιλεγόμενη διαμεσολάβηση των ελβετικών αρχών.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είπε ότι το μέγεθος της νέας οντότητας επισημαίνει πιθανά ζητήματα ανταγωνισμού που θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Τα … καλά νέα

Σύμφωνα με τον Ερμότι, τα καλά νέα κατά την άποψή του είναι ότι «σε πολλές χώρες, υπάρχει μια αναγνώριση ότι θέλουν να προστατεύσουν τις τράπεζες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά τους ως εθνικούς πρωταθλητές, κάτι που είναι μια σιωπηρή ή ρητή αναγνώριση της αξίας τους για τις οικονομίες τους».

«Αλλά τα κακά νέα είναι ότι δεν συνειδητοποιούν ότι για να έχουν πραγματικά νόημα και να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο της συνεισφοράς τους στις οικονομίες τους, θα πρέπει να είναι επίσης πιο ανταγωνιστικοί παγκοσμίως. Αλλά χωρίς μια τραπεζική ένωση, χωρίς μια ένωση κεφαλαιαγορών, θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές οικονομίες συνεχίζουν να βασίζονται στον τραπεζικό τομέα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Και η Ευρώπη έχει «εντελώς διαφορετικό αγωνιστικό χώρο και έλλειψη κρίσιμης μάζας», υποστήριξε ο Ερμότι.

«Ελπίζω λοιπόν, δεν είμαι τόσο πεπεισμένος ότι θα συμβεί σύντομα, αλλά ελπίζω ότι κάποια μέρα θα επιτραπούν αυτού του είδους οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων τραπεζών και μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό δείχνοντας ότι είναι εφικτό. Εν τω μεταξύ, νομίζω ότι σε πολλές χώρες, κρίσιμη μάζα και συνέργειες μπορούν να δημιουργηθούν από περαιτέρω γύρους τοπικών συγχωνεύσεων», κατέληξε.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Έτοιμες για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο Fed και ΕΚΤ (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ