Ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση των παραπόνων των καταναλωτών για διαδικτυακές απάτες. Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου κι ευρύτερα των διαδικτυακών συναλλαγών φαίνεται ότι αυξάνει και τα κρούσματα απάτης και κτυπά καμπανάκι στους καταναλωτές, ώστε να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους.
Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η νομική σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου, έκανε λόγο για παράπονα που έφτασαν στον σύνδεσμο, σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι καταναλωτές αναμένουν εδώ και 2-3 μήνες, χωρίς να έχουν ακόμη παραλάβει τα προϊόντα, τα οποία αγόρασαν μέσω διαδικτύου.
Δυστυχώς, σημείωσε δεν μπορούν να γίνουν πολλά, ειδικά αν αφορούν περιπτώσεις προμηθευτών από τρίτες χώρες, όπου εκεί δεν ισχύουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, θα πρέπει και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου, ειδικά όπως αναφέρθηκε αν ο προμηθευτής είναι σε τρίτη χώρα, όπου δεν ισχύουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Οι 4 κατηγορίες παραπόνων
Πέραν από τις διαδικτυακές απάτες, τα παράπονα των καταναλωτών αφορούσαν και σε άλλες κατηγορίες. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με σημείωμα που δημοσιοποίησε προ ημερών ο σύνδεσμος καταναλωτών, οι τέσσερις κατηγορίες παραπόνων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2022, είναι η «πολιτική επιστροφών» με 166%, «απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων» με 161%, τα παράπονα που αφορούσαν την «ακρίβεια και το κόστος ζωής» με 148% και οι «διαδικτυακές απάτες» με 111%.
Ειδικότερα, η κ. Χρίστου αναφέρθηκε στα παράπονα που αφορούσαν την πολιτική επιστροφών σημειώνοντας ότι αφορούν κυρίως περιπτώσεις, όπου η τιμή ενός προϊόντος αλλάζει από τη στιγμή που αυτό αγοράστηκε μέχρι να πάει πίσω για επιστροφή, είτε λόγω ξεπουλημάτων ή προσφορών. Επομένως, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερώνονται από πριν και να γνωρίζουν ποια είναι η πολιτική επιστροφών του κάθε καταστήματος, καθώς όπως ανέφερε η Βιργινία Χρίστου δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει το συγκεκριμένο κομμάτι και θα πρέπει όπως είπε με κάποιο τρόπο να ρυθμιστεί.
Παράπονα από πλευράς καταναλωτών υπήρξαν επίσης για ζητήματα που αφορούσαν στην εξυπηρέτηση σε κάποια τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας η για περιπτώσεις που σύμφωνα με τους καταναλωτές δεν υπήρξε σωστή συμπεριφορά. Ειδική αναφορά έγινε επίσης για συγκεκριμένο παράπονο καταναλωτή, ο οποίος φέρεται να περίμενε 15 χρόνια για να λάβει απάντηση από το Κτηματολόγιο. Τέλος, καταγράφηκαν παράπονα για περιπτώσεις ακρίβειας, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν σταματήσει οι επιδοτήσεις στα καύσιμα και συμπαρέσυραν προς τα πάνω και άλλες τιμές προϊόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια παράπονα υπέβαλαν οι καταναλωτές το 2023