Έρχονται νέες αυξήσεις σε αριθμό προϊόντων λόγω Χούθι

Προς το παρόν δεν επηρεάζονται τρόφιμα και ποτά, αλλά είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί και η Ευρώπη από την κατάσταση και να προκύψουν αυξήσεις και σε αυτά τα προϊόντα

Νέες αυξήσεις θα πρέπει να αναμένουν πολύ σύντομα οι καταναλωτές σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία. Οι αυξήσεις δεν αναμένεται να αφορούν σε τρόφιμα και ποτά, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, καθώς δεν εισάγουμε τα συγκεκριμένα προϊόντα από την Άπω Ανατολή, ωστόσο, φαίνεται να είναι θέμα χρόνου να επηρεαστεί και η Ευρώπη από την κατάσταση αυτή και τότε ενδεχομένως να δούμε αυξήσεις και εκεί.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, σημείωσε ότι επικρατεί τεράστια αναταραχή  στο παγκόσμιο εμπόριο εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι. Όπως είπε, πολλά πλοία έχουν πάρει την απόφαση να εγκαταλείψουν το δρομολόγιο από τη Διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ένας επιπλέον χρόνος 12 ημερών περίπου μέχρι το πλοίο να φτάσει στον προορισμό του. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, συνεπάγεται με σημαντικό αυξημένο κόστος τόσο σε καύσιμα όσο και σε εργατικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, η Κύπρος εισάγει αρκετά προϊόντα από τις χώρες της Άπω Ανατολής όπως ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, εξαρτήματα, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ακόμα και προϊόντα ένδυσης και υπόδησης. Δυστυχώς όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη επιβληθεί κάποιες αυξήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, πολύ σύντομα αναμένονται επιπρόσθετες αυξήσεις και σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Άλλωστε σημείωσε, το 98% των εισαγωγών της χώρας μας γίνεται μέσω θαλάσσης.

Άστοχη παρέμβαση για ωράριο

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Αντωνίου σχολίασε και το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων χαρακτηρίζοντας άστοχη την παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας. Όπως είπε ο κ. Αντωνίου η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου από το 2013 έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους καταστηματάρχες, εφόσον το επιθυμούσαν, να λειτουργήσουν τα υποστατικά τους με διευρυμένο ωράριο.

Από τότε, συνέχισε, μεσολάβησαν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι οποίες έλεγαν ξεκάθαρα ότι το ωράριο εμπίπτει στην αποκλειστική σφαίρα της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμίζεται μέσω διατάγματος από τον εκάστοτε υπουργό εργασίας.  

Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, η παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας κρίνεται άστοχη. Εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει στο λιανικό εμπόριο και να ρυθμίσει το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, μπορεί να το πράξει μέσω διατάγματος που θα εκδώσει ο υπουργός Εργασίας. 

Ερωτηθείς κατά πόσο το επίμαχο ζήτημα είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, απάντησε ότι όπως φαίνεται αυτό είναι το ζητούμενο. Δηλαδή η νομοθετική εξουσία θέλει να ασκήσει πίεση προς την εκτελεστική εξουσία για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Ωστόσο, επισήμανε, την Κυριακή λειτουργούμε εδώ και 11 χρόνια και τα οφέλη είναι πολλά. Δεν είναι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την οικονομία ευρύτερα και για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Να μην ξεχνούμε, σημείωσε, ότι η Κυριακή είναι η δεύτερη πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας. 

Όσον αφορά στα ωφελήματα των εργαζομένων, ανέφερε ότι από την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2015, με την εισαγωγή της πενθήμερης εργασίας με 38 ώρες τη βδομάδα, η εργασία της Κυριακής αμείβεται υπερωριακώς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των προϋπολογισμών στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ