Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δικαιώματα υπαλλήλων ΑΗΚ που εντάσσονται στον ΔΣΜΚ

Πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η αξιοπιστία του ΔΣΜΚ και να μην υπάρχει καμία σύνδεση με ΑΗΚ ως ένας από βασικούς συντελεστές και παραγωγός στην αγορά ενέργειας

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη για τα δικαιώματα υπαλλήλων της ΑΗΚ που επιλέγουν να ενταχθούν στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου, ώστε τα μέλη του προσωπικού της ΑΗΚ που θα επιλέξουν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους στον ΔΣΜΚ, ως μέλη του προσωπικού του, και τα οποία κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου είναι μέλη του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης της ΑΗΚ, του Ταμείου Ευημερίας Υπαλλήλων της ΑΗΚ, του Ταμείου Ευημερίας Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ, του Ταμείου Βοηθείας Υπαλλήλων της ΑΗΚ και του Ταμείου Βοηθείας Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ, να παραμείνουν και να συνεχίσουν με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ως μέλη των ταμείων.

Επιπροσθέτως, με την πρόταση νόμου σκοπείται η τροποποίηση του  νόμου, ώστε η παραχώρηση ειδικών κινήτρων σε υπαλλήλους της ΑΗΚ να εξεταστεί και να αποφασιστεί από την Ειδική Επιτροπή ΔΣΜΚ, προτού οι εν λόγω υπάλληλοι κληθούν να επιλέξουν κατά πόσο επιθυμούν να καταστούν μέλη του προσωπικού του ΔΣΜΚ, προκειμένου τα κίνητρα αυτά να τους ωθήσουν να συνεχίσουν την υπηρεσία τους στον Διαχειριστή.

Η πρόταση προνοεί η στελέχωση του ΔΣΜΚ, με βάση την οργανική του διάρθρωση, να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των κανονισμών που αφορούν τα σχέδια υπηρεσίας των θέσεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω οργανική διάρθρωσή του και η διαδικασία μεταφοράς των ωφελημάτων και/ή δικαιωμάτων των εν λόγω υπαλλήλων και η διασφάλιση και κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους κατά την ημερομηνία μεταφοράς τους στον ΔΣΜΚ να καθορίζεται σε διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αντί σε κανονισμούς, όπως προβλέπεται στον υπό τροποποίηση νόμο.

Προστέθηκε επίσης πρόνοια με την οποία να προβλέπεται ότι από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της μεταφοράς του προσωπικού της ΑΗΚ στον ΔΣΜΚ τις απαιτούμενες εισφορές εργοδότη στα συγκεκριμένα ταμεία θα καταβάλλει ο ΔΣΜΚ, ως συγχρηματοδοτούσα επιχείρηση.

Επίσης προστέθηκε πρόνοια με την οποία να προβλέπεται ότι οι ισχύοντες κανόνες λειτουργίας των ταμείων θα τροποποιηθούν κατάλληλα από την ΑΗΚ σε συνεργασία με τον ΔΣΜΚ.

Τοποθέτηση εισηγητή

Ο κ. Χατζηγιάννης, εισηγητής της πρότασης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει διασφάλιση ότι θα έχουμε συνέχιση στο νέο καθεστώς ώστε να κτίσουμε αξιοπιστία και να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση.

Ανέφερε ότι έχουμε ανάγκη από το προσωπικό που έχει εξειδικευτεί και έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και αναζητήθηκαν λύσεις πως να πειστεί αυτό προσωπικό με μια αλλαγή, να διατηρηθεί.

Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πλήρως η αξιοπιστία του ΔΣΜΚ και να μην υπάρχει καμία σύνδεση με ΑΗΚ ως ένας από βασικούς συντελεστές και παραγωγός στην αγορά ενέργειας.

Αυτή η ανεξαρτησία, σημείωσε, πρέπει να κτιστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αμφισβητείται νομικά ο Διαχειριστής στην αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα €750 αυξάνεται το επίδομα άσκησης δικηγόρων και μηχανικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ