Μπαίνει στην.. πρίζα ο Euroasia - Συνάντηση ΠτΔ με ΑΔΜΗΕ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντάται αύριο με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος, παρουσία του Υπ. Ενέργειας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριτοδουλίδης θα πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ) στην παρουσία και του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι ο ΑΔΜΗΕ μετά την επίτευξη στρατηγική συμφωνίας με την Euroasia Interconnector ορίστηκε ως Φορέας Υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ. 

«Tο εμβληματικό αυτό έργο, θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και θα ανοίξει μια νέα ενεργειακή λεωφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ. Λετυππιώτης, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αυτό έχει εξασφαλίσει χορηγίες 657 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη΄ (Connecting Europe Facility) και αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCl). 

Όπως είπε, η ολοκλήρωσή του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου -του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ- με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή θωράκιση του νησιού και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το έργο συγκεντρώνει ενδιαφέρον προσέλκυσης επενδύσεων από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής,» πρόσθεσε.

Παράταση περιόδου υποβολής ενδιαφέροντος για ΔΣ ΔΕΦΑ

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο κ. Λετυμπιώτης ανακοίνωσε ότι η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσον το Διοικητικό Συμβούλιο της της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται αναρτημένη στο gnomodotiko.gov.cy

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Νέος επενδυτής στο project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ