Θα γίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Η υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει με την υπογραφή των συμβολαίων για το καλώδιο. Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο, σημειώνει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ θα γίνει δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) της Ελλάδας Μάνος Μανουσάκης.

Μάλιστα μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι η υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει με την υπογραφή του συμβολαίου για την πόντιση του καλωδίου με συγκεκριμένο οργανισμό, ενώ θα ακολουθήσει εντός του 2024 η υπογραφή συμβολαίου με την γερμανική εταιρεία Siemens, η οποία θα αναλάβει να συνδέσει τους δύο μετασχηματιστές στην Κύπρο με αυτόν της Κρήτης. Με αυτό τον τρόπο ολόκληρο το έργο θα είναι συμβολαιοποιημένο. Θα χρειαστούν περίπου 4-5 χρόνια για την υλοποίηση του, επομένως αναμένεται να είναι έτοιμο το 2028-2029.

Ο κ. Μανουσάκης εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα έχει σημαντικά οφέλη εφόσον αποφασίσει να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του EuroAsia Interconnector, το οποίο πλέον έχει μετονομαστεί σε Great Sea Interconnector. Συγκεκριμένα, όπως είπε, με το καλώδιο θα υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα, αυτό να φανεί και στα τιμολόγια των καταναλωτών με την ολοκλήρωση του έργου. Την ίδια ώρα αναμένεται να υπάρξει αλματώδης ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τους ίδιους τους καταναλωτές όσο και την ΑΗΚ, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μονάδες ΑΠΕ και ενδεχομένως να εξάγει και ενέργεια από την Κύπρο, ενώ οφέλη αναμένεται να προκύψουν και στο θέμα των ρύπων.

Ο κ. Μανουσάκης διαπίστωσε όπως είπε θετική βούληση από την κυπριακή πλευρά για να συμμετάσχει στο έργο ωστόσο θα αναμένονται οι τελικές της αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή το έργο είναι κατά 100% κάτω από τον ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, στόχος, εφόσον συμμετάσχει η Κύπρος, είναι όπως ο ΑΔΜΗΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία να έχουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο funds από Ισραήλ και Άμπου Ντάμπι καθώς και επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ. Μάλιστα, σε ερώτηση πώς διασφαλίζεται το έργο σε περίπτωση που κάποιοι δημιουργήσουν εμπόδια για την ολοκλήρωση του, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο όσων περισσότερων χωρών και funds γίνεται, διασφαλίζεται ότι εκείνοι που θα έχουν συμφέρον για να ολοκληρωθεί το έργο, δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να το εμποδίσει.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο πόλεμος στο Ισραήλ θα επηρεάσει το έργο, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα ενδεχομένως να επηρεάσει, ωστόσο ελπίζουμε είπε ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα. Παράλληλα, πρόσθεσε, ο πόλεμος έχει δείξει τη σημασία που θα έχει για το Ισραήλ η ενεργειακή διασύνδεση του με την Κύπρο και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετική η μελέτη για EuroAsia λέει ο Υπ. Ενέργειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ