Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία άνοδος των τιμών εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ

Οι αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσει ο ΟΠΕΚ+ τις περικοπές της παραγωγής του, θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και καταγράφουν εβδομαδιαία κέρδη, καθώς οι αγορές αναμένουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την παραγωγή για το δεύτερο τρίμηνο, σταθμίζοντας παράλληλα τα νέα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Μάιο σημείωναν άνοδο 1,5% στα 83,15 δολάρια το βαρέλι στις 15:12, ενώ τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate, WTI) για τον Απρίλιο σημείωναν άνοδο 1,7% στα 79,57 δολάρια.

Το WTI βρίσκεται σε τροχιά αύξησης 3,4% αυτή την εβδομάδα, ενώ το μπρεντ είναι περίπου 1,4% υψηλότερα από την τιμή που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΟΠΕΚ πιθανόν θα διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής
Οι αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσει ο ΟΠΕΚ+  τις περικοπές της παραγωγής του, πέραν του πρώτου τριμήνου και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2024, θα διατηρήσουν πιθανότατα τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας ενεργειακού τομέα της DBS Bank.

Η απόφαση για την παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αντλούσε 26,42 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, κατά 90.000 βαρέλια περισσότερο.  από τον Ιανουάριο.

Οι ισχυρές προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει τις τιμές του αργού που πουλά στους πελάτες της στην Ασία, με ελάχιστη μεταβολή τον Απρίλιο από τα επίπεδα του Μαρτίου, στήριξαν επίσης την αγορά σήμερα.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ μειώθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενισχύοντας τα στοιχήματα της αγοράς για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ / Με πληροφορίες από Reuters
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο - Ακολουθούν οι σοκολάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ