Ο προβληματικός τομέας ακινήτων απειλεί την οικονομία

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν σχεδόν το 20 τοις εκατό όλων των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κίνας

Ο προβληματικός τομέας ακινήτων της Κίνας υπέστη άλλο ένα πλήγμα αυτόν τον μήνα όταν οι απογοητευμένοι αγοραστές κατοικιών σταμάτησαν να κάνουν πληρωμές στεγαστικών δανείων σε μονάδες με ημιτελή έργα.

Το μποϊκοτάζ ήρθε καθώς πολλοί κατασκευαστές αγωνίζονται να διαχειριστούν τα υπέρογκα χρέη τους και εν μέσω φόβων ότι η κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη κινεζική -- και παγκόσμια -- οικονομία.

Ο τομέας ακινήτων στην Κίνα είναι κολοσσιαίος και μαζί με τις σχετικές βιομηχανίες, εκτιμάται ότι ανέρχεται μέχρι και στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας.

Ο τομέας απογειώθηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά το 1998. Από τότε υπήρξε μια έκρηξη στις κατασκευές λόγω της ζήτησης από μια αυξανόμενη μεσαία τάξη που έβλεπε την ιδιοκτησία ως βασικό οικογενειακό περιουσιακό στοιχείο και σύμβολο στάτους.

Η δραστηριότητα τροφοδοτήθηκε από την εύκολη πρόσβαση σε δάνεια, με τις τράπεζες να είναι πρόθυμες να δανείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τόσο σε κατασκευαστές όσο και σε αγοραστές.

Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν σχεδόν το 20 τοις εκατό όλων των δανείων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση της ANZ Research αυτόν τον μήνα.

Πολλά πρότζεκτ βασίζονται σε «προπωλήσεις», με τους αγοραστές να πληρώνουν δάνεια για μονάδες σε έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί.

Τα ημιτελή σπίτια στην Κίνα ανέρχονται σε 225 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρου, ανέφερε το Bloomberg News.

Καθώς οι κατασκευαστές ακινήτων ευημερούσαν, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονταν.

Αυτό ανησύχησε την Κυβέρνηση, η οποία ήδη ανησυχούσε για τον κίνδυνο που εγκυμονούσαν οι φορτωμένοι με χρέη κατασκευαστές.

Ξεκίνησε μια καταστολή πέρυσι, με την κεντρική τράπεζα να περιορίζει την αναλογία των εκκρεμών δανείων ακινήτων στο σύνολο των δανείων από τις τράπεζες για να προσπαθήσει να περιορίσει την απειλή σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αυτό συμπίεσε τις πηγές χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές, που ήδη δυσκολεύονταν να χειριστούν τα χρέη τους.

Ακολούθησε ένα κύμα χρεοκοπιών, κυρίως από τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης της Κίνας, την Evergrande, η οποία έχει υποχρεώσεις άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από τη ρυθμιστική καταστολή, οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων επλήγησαν επίσης από την κρίση του κορωνοϊού-- η οικονομική αβεβαιότητα ανάγκασε πολλούς επίδοξους αγοραστές κατοικιών να επανεξετάσουν τα σχέδια αγοράς τους.

Η πτώση της Evergrande είχε πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από αγοραστές κατοικιών και εργολάβους στα κεντρικά της γραφεία στο Shenzhen τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εμφανίστηκε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας: το μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων.

Οι άνθρωποι που είχαν αγοράσει μονάδες σε ημιτελή ακόμη έργα ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να κάνουν πληρωμές μέχρι να ξαναρχίσει η κατασκευή.

Μέσα σε ένα μήνα, το μποϊκοτάζ εξαπλώθηκε στους αγοραστές κατοικιών σε περισσότερα από 300 έργα σε 50 πόλεις σε όλη την Κίνα.

Πολλά από τα ημιτελή έργα συγκεντρώθηκαν στην επαρχία Χενάν, όπου ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στην απάτη των αγροτικών τραπεζών και κατεστάλησαν.

Οι Κινέζοι δανειστές δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα επηρεαζόμενα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 0,01 τοις εκατό των εκκρεμών στεγαστικών δανείων, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ο φόβος είναι πόσο θα εξαπλωθούν τα μποϊκοτάζ.

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με βαθιές παγκόσμιες εμπορικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις. Εάν η κρίση ακινήτων εξαπλωθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, το σοκ θα γίνει αισθητό πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της, λένε οι αναλυτές.

«Σε περίπτωση που οι χρεοκοπίες κλιμακωθούν, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρείες και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις», έγραψε η Fitch Ratings σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Το σημείωμα ήρθε μετά από μια προειδοποίηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία δήλωσε τον Μάιο ότι ενώ η Κίνα κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις μέχρι στιγμής, μια επιδεινούμενη κρίση ακινήτων θα μπορούσε να επηρεάσει και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Η κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο και το κλίμα κινδύνου, ανέφερε η Fed στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου 2022.

Ένα ταμείο διάσωσης για ολόκληρο τον τομέα της ιδιοκτησίας είναι απίθανο, ακόμη και όταν αυξάνονται τα μποϊκοτάζ των στεγαστικών δανείων, λένε οι αναλυτές, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση παραδέχεται την κλίμακα της κρίσης.

Μια μεγάλη διάσωση μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές και τους αγοραστές κατοικιών να συνεχίσουν με ριψοκίνδυνες αποφάσεις καθώς θα έβλεπαν την Κυβέρνηση και τις τράπεζες να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Ωστόσο, έχει αυξηθεί η πίεση στις κινεζικές τράπεζες για να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης. Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συμβάλει στη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των έργων και της παράδοσης των μονάδων στους αγοραστές.

Κάποια παρέμβαση έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο στην επαρχία Χενάν, όπου δημιουργήθηκε ένα ταμείο διάσωσης σε συνεργασία με έναν κατασκευαστή που υποστηρίζεται από το κράτος για να βοηθήσει έργα που έχουν υποστεί πιέσεις.

Ο Chen Shujin στο Jefferies Hong Kong είπε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες κατοικιών ενδέχεται επίσης να είναι σε θέση να διαπραγματεύονται παραιτήσεις τόκων και αναστολή πληρωμών στεγαστικών δανείων για μια συγκεκριμένη περίοδο κατά περίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριπλασιάστηκε το εργατικό δυναμικό στη Γερμανία

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ