Διανύουμε τη δεκαετία των μεγάλων αλλαγών

Από τις ραγδαίες αυτές αλλαγές επηρεάζεται και το Μarketing, ιδίως με τη χρήση της τεχνολογίας δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στυλιανού, Marketing Manager της Altia

«Όλα μεταβάλλονται διαρκώς και γρήγορα, γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας και ειδικότερα οι εταιρείες, να προσαρμοστούμε με κάποιο τρόπο στις αλλαγές αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουμε πίσω, τονίζει, στο Economy Today, ο Κωνσταντίνος Στυλιανού. Σε σχέση με τον ρόλο του Μarketing στον τομέα των Ακινήτων, ο Μarketing Manager της Altia σημειώνει ότι η αποτελεσματική εταιρική παρουσία ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του κοινού που πρέπει να προσφέρει κάθε εταιρεία στον τομέα των Ακινήτων.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα μιας τυπικής μέρας στο γραφείο;

Το ξεκίνημα της μέρας με βρίσκει από πολύ νωρίς στο γραφείο, ώστε με καθαρό μυαλό να δώσω προτεραιότητα στις πιο σημαντικές εργασίες. Στον χώρο του Μarketing και της Επικοινωνίας καμιά μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Τα πάντα είναι ρευστά και τρέχουν 24/7. Οι προκλήσεις που προκύπτουν είναι πολλές και συνήθως ανατρέπουν τον οποιοδήποτε ημερήσιο προγραμματισμό. Τόσο η ομάδα του γραφείου όσο και οι συνεργάτες καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα, με σωστές αποφάσεις, ακολουθώντας παράλληλα τη στρατηγική του τμήματος και της εταιρείας. Είναι αντιληπτό πως αυτό απαιτεί οργάνωση, συντονισμό, ευελιξία, δημιουργικότητα και να βρίσκεσαι σε συνεχή εγρήγορση.

Ως Μarketing Manager της Altia ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε να διαχειριστείτε;

Κατ’ αρχάς υπάρχει η διαχείριση της εικόνας μιας σχετικά νεοσύστατης εταιρείας που κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που διαχειρίζεται ένα πολύ συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Πέρα από την εμφάνιση και την προσέγγισή μας στους πελάτες, θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει αναγνωρισιμότητα, συνέπεια αλλά και μια στρατηγική για διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Επίσης, υπάρχουν συνεχείς και διαφορετικές εκστρατείες που ακολουθούν συγκεκριμένο χρονικό πλάνο για την προώθηση προϊόντων αλλά και πληροφόρηση προς όλους τους ενδιαφερόμενος. Αυτό απαιτεί καθημερινή συνεργασία με τα σχετικά τμήματα και παράλληλα μια συνεχή προώθηση σε διαφορετικές ομάδες και συνεργάτες, ώστε να διοχετευθεί η σωστή πληροφορία τόσο εσωτερικά όσο και στα σωστά μέσα επικοινωνίας - είτε αυτά είναι τα παραδοσιακά (τηλεόραση, έντυπα) είτε τα ψηφιακά (social media, ιστοσελίδες, google ads, email campaigns) ή όπως συμβαίνει τις πλείστες φορές με συνδυασμό των πιο πάνω.

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που υπάρχει είναι η ανάγκη για Καινοτομία, να ανοίξουμε τα σωστά κανάλια επικοινωνίας με το κοινό μας για να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του Μarketing στην αγορά Ακινήτων της Κύπρου;

Ο τομέας του Μarketing αποτελεί έναν από τους πυλώνες κάθε επιτυχημένης στρατηγικής σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, όπως και στην αγορά Ακινήτων. Με την πλειονότητα των ενδιαφερόμενων να ξεκινούν την αναζήτησή τους στο διαδίκτυο, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ για τις εταιρείες να διαθέτουν ταυτόχρονη παραδοσιακή (offline) και διαδικτυακή (online) παρουσία.

Επιπλέον, με τη σωστή χρήση του Marketing αναπτύσσεται η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό και η εμπέδωση της εταιρικής εικόνας. Η αποτελεσματική εταιρική παρουσία ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας του κοινού που πρέπει να προσφέρει κάθε εταιρεία στον τομέα των Ακινήτων.

Σε ένα ολοένα και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος αλλά και ο τρόπος που γίνεται το Μarketing σήμερα;

Βλέπουμε γενικότερες αλλαγές, τεχνολογικές, γεωπολιτικές, οικονομικές εξελίξεις στον κόσμο που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν 10-15 χρόνια και πλέον τις βλέπουμε σχεδόν καθημερινά. Το μόνο σίγουρο είναι πως διανύουμε τη δεκαετία των αλλαγών. Όλα μεταβάλλονται διαρκώς και γρήγορα, γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας και ειδικότερα οι εταιρείες, να προσαρμοστούμε με κάποιο τρόπο στις αλλαγές αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουμε πίσω.

Σαφώς από τις ραγδαίες αυτές αλλαγές επηρεάζεται και το Μarketing και ειδικότερα με τη χρήση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές και τις διαδικτυακές πρακτικές. Η τεχνολογική εξέλιξη που διανύουμε τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές, τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στην καθημερινότητά μας. Συγκεκριμένα, τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT) και το Blockchain εκτιμάται πως θα επηρεάσουν σημαντικά και τον τομέα του Marketing. Πέρα όμως από τις πρακτικές και τα εργαλεία που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και προσέγγιση (Human-to-Human Αpproach) πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει το customer connection και το emotional appeal που θέλει να έχει η κάθε εταιρεία.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί σας στόχοι για το 2024;

Στόχος μας πάντα θα είναι να έχουμε ποιοτική και πάνω απ’ όλα ανθρώπινη σχέση με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Όσο ο κλάδος θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, η Altia θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ενισχύοντας περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία αλλά και την τεχνολογική μας εξέλιξη, ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στη Βιομηχανία των Ακινήτων. Για το 2024 σχεδιάζουμε την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων τα οποία θα χαρούμε να παρουσιάσουμε μέσα στη χρονιά.

Η μετά την πανδημία εποχή και οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν την εργασιακή σας καθημερινότητα;

Η αλλαγή ήταν αναμενόμενη, είτε αυτό έχει να κάνει με τις εργασιακές συνθήκες είτε με τις προσωπικές σχέσεις και τις επικοινωνιακές πρακτικές. Η πανδημία ανέδειξε γρηγορότερα τη συγκεκριμένη ανάγκη για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Προσωπικά το βλέπω ως κάτι θετικό. Η χρήση της τεχνολογίας υπήρχε και πριν την πανδημία. Στο δικό μου τομέα παραμένει καθημερινή και απαραίτητη η χρήση των τεχνολογικών εργαλείων, τόσο στο κομμάτι του Μarketing αλλά και στην επικοινωνία με συνεργάτες ή την ομάδα του γραφείου, ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας ή το πού βρίσκεται ο καθένας.

WhoisWho

Σπούδασα B.Α(Hons) Business Studies και Marketing στο Manchester Metropolitan University και κατέχω 30 και πλέον Μarketing diplomas όπως και την αναγνώριση ως «Growth Marketer’». Είμαι μέλος του Chartered Institute of Marketing και Professional Certified Marketer του American Marketing Association.

Στη διάρκεια των 14 χρόνων εμπειρίας στον χώρο έχω εργαστεί για εταιρείες και με συνεργάτες που βρίσκονται σε χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. και σε διαφορετικούς τομείς όπως Τεχνολογία, Cybersecurity, Επενδύσεις, Λιανεμπόριο και Ακίνητα.

Μέσα από αυτή την πορεία είχα την τιμή να λάβω αρκετές διακρίσεις και αναγνωρίσεις στον τομέα του Marketing.

Φωτογραφίες: Στέφανος Στεφάνου

Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Επιφανειακή και με προεκλογικό άρωμα η πρόταση ΔΗΣΥ (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ