Η Επανάσταση των Πληρωμών από την Mastercard: Η Προοπτική για την Επόμενη Οικονομία

Ο Ken Moore ο οποίος είναι  Chief Innovation Officer της Mastercard, κατηγοριοποίησε τις προβλέψεις του για την «Επόμενη Οικονομία του 2030» (The Next Economy)

Η Mastercard σκιαγραφεί το μέλλον του τομέα των πληρωμών σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και ο τρόπος των συναλλαγών έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια.

Το Economy Today ήταν παρόν στο τεχνολογικό κέντρο της Mastercard στο Δουβλίνο όπου οι πρωτοπόροι του τομέα και επικεφαλής της εταιρείας ξεδίπλωσαν τις σκέψεις και τις προβλέψεις τους για το πώς θα μοιάζει το «συναλλάσσεσαι» τα επόμενα χρόνια.

Ο Ken Moore ο οποίος είναι  Chief Innovation Officer της Mastercard, κατηγοριοποίησε τις προβλέψεις του για την «Επόμενη Οικονομία του 2030» (The Next Economy) χωρίζοντάς τις σε τρεις βασικούς τομείς.

Ένα ψηφιακό «πορτοφόλι» που θα τα έχει όλα

Σύμφωνα με την ανάγνωση του Ken Moore, οι εξελίξεις στις πληρωμές θα κυμανθούν γύρω από την ανάγκη δημιουργίας νέων ταχύτερων, πιο ευέλικτων επιλογών πληρωμής και δη διαφορετικών τύπων χρημάτων και άλλων τρόπων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια θα εξελιχθούν σε πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να διαχειρίζονται την ταυτότητά τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις πληρωμές τους.

Δηλαδή πρόκειται για ένα πορτοφόλι, το οποίο μπορεί να βρίσκεται στο κινητό ή στο ψηφιακό μας ρολόι και μπορεί να εμπεριέχει τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την πιστωτική κάρτα, τα έγγραφα της υποθήκης του σπιτιού μας ή και την κάρτα εισόδου για το γυμναστήριο ή την βιβλιοθήκη που είμαστε εγγεγραμμένοι.

Τα ρευστά σύνορα ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο

Την ίδια ώρα που τα σύνορα μεταξύ φυσικού και ψηφιακού κόσμου είναι αρκετά ρευστά στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται ότι αυτές οι «διασυνοριακές» συναλλαγές θα γίνονται πιο εύκολες, επιτρέποντας την ελεύθερη ροή χρημάτων, δεδομένων, αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ χωρών και ψηφιακών συνόρων.

Οι καινοτόμες επιλογές πληρωμής θα καθιστούν την εμπειρία στο «ταμείο» πιο ευέλικτη και άνετη.

Ενώ οι πληρωμές στο «ταμείο» έχουν ήδη διαφορετικές εκφάνσεις, το μέλλον των πληρωμών αναμένεται να αμβλύνει τις διαφορές των «ταμείων» και να καταστήσει πιο ρευστές τις διαφορές ανάμεσα σε φυσικό περιβάλλον (καταστήματα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λεωφορεία), ψηφιακό περιβάλλον (διαδικτυακούς χώρους και εφαρμογές) και περιβάλλον τύπου metaverse.

Με στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες

Όπως αποκάλυψε ο Ken Moore τα νέα συστήματα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε συνδυασμό με νέες δανειστικές θα επιτρέψουν σε κοινότητες και ανθρώπους με ιστορικά μικρή πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα «να έχουν πρόσβαση σε χρήματα».

Διευκρινίστηκε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στοχεύει η Mastercard, η οποία θέλει να διευκολύνει την είσοδό τους στον ψηφιακό κόσμο και στα συστήματα των ηλεκτρονικών και παγκόσμιων πληρωμών.

Ακόμη, μέσα στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της συμπερίληψης, οι καταναλωτές δείχνουν ότι τείνουν να επιβραβεύουν και να προτιμούν επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν ένα μοντέλο που συνάδει με τους παγκόσμιους στόχους φιλικούς προς το περιβάλλον όπως επίσης και επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια των καταναλωτών και επενδύουν στην κυβερνοασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ