Μπιλ Γκέιτς: Σε μόλις 4 μετοχές έχει το 82% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του – Ποιες είναι

Η περιουσία του εκτιμάται σε 127,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι περισσότεροι επενδυτές αναμφίβολα ξέρουν πολλά για τον Μπιλ Γκέιτς, δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο και συνιδρυτή της Microsoft, μιας εκ των «χρυσών» μετοχών του Nasdaq. Αφού ηγήθηκε της εταιρείας τεχνολογίας για ένα τέταρτο του αιώνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft παραιτήθηκε για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις φιλανθρωπικές του προσπάθειες. Όπως αναφέρει το Yahoo Finance, έκτοτε, ο Γκέιτς αύξησε τον πλούτο του και σήμερα η αξία του εκτιμάται σε 127,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, γεγονός που τον καθιστά τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Οι φιλανθρωπικές προσπάθειες του Γκέιτς επικεντρώνονται κυρίως στο Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Η αποστολή του είναι «να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια υγιή και παραγωγική ζωή». Το ίδρυμα έχει δαπανήσει σχεδόν 54 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2000, «αναλαμβάνοντας τα πιο δύσκολα και σημαντικά προβλήματα». Ως αποτέλεσμα, οι συμμετοχές του ιδρύματος βρίσκονται σε συνεχή μεταβολή. Ενώ κατέχει συμμετοχές σε δεκάδες εταιρείες, τέσσερις γνωστές μετοχές είναι αυτές που κυριαρχούν στη λίστα.

1. Microsoft: 34%

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι η Microsoft καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό του χαρτοφυλακίου, δεδομένων των ακατάλυτων δεσμών του Γκέιτς με την εταιρεία. Επιπλέον, δώρισε στη Microsoft. ένα μέρος των μετοχών που κατέχει στο Ιδρυμα που ξεκίνησε ο ίδιος. Το Ίδρυμα Γκέιτς κατέχει περισσότερες από 38 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft αξίας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η Microsoft της εποχής του… παππού μας. Κάτω από το άγρυπνο μάτι του CEO Σλατια Ναντέλα, η εταιρεία έχει μετατοπίσει την εστίασή της από το λογισμικό στις εγκαταστάσεις της στο cloud – μια στρατηγική που είναι εξαιρετικά επιτυχημένη.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το Microsoft Azure ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος υποδομών cloud στον κόσμο, ελέγχοντας το 26% της αγοράς, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικών αναλυτών Canalys. Ίσως το πιο σημαντικό, ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος από τους «τρεις μεγάλους» παρόχους cloud, με αύξηση 30% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τόσο την Amazon Web Services όσο και το Google Cloud της Alphabet, που αυξήθηκαν κατά 13% και 26% αντίστοιχα. Επιπλέον, τα έσοδα από το cloud αντιπροσωπεύουν πλέον το 54% των συνολικών εσόδων της Microsoft και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες δραστηριότητες της εταιρείας.

Ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία της Microsoft είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα για να επωφεληθεί από την άνοδο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και η θέση της ως ηγέτης στο cloud δίνει στη Microsoft το πλεονέκτημα να πουλήσει την τεχνητή νοημοσύνη στους πελάτες της στο cloud. Στην πραγματικότητα, στο τελευταίο τρίμηνο, η Microsoft σημείωσε ότι η ανάπτυξη του Azure περιλάμβανε «έξι μονάδες ανάπτυξης από υπηρεσίες AI».

Τέλος, η Microsoft καταβάλλει το μέρισμά της με συνέπεια από το 2004, με 14 συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις. Η απόδοση είναι ένα φαινομενικά μέτριο 0,7%, αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή αύξηση της τιμής της μετοχής τα τελευταία δύο χρόνια. Η μετοχή έχει δημιουργήσει μερισματικά κέρδη 265% τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών. Επιπλέον, καθώς τα κέρδη της Microsoft έχουν αυξηθεί, ο δείκτης πληρωμών της έχει μειωθεί στο 25% – κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και μια δεκαετία. Αυτό δίνει στη Microsoft άφθονους πόρους για να αυξήσει το μέρισμά της στο άμεσο μέλλον.

2. Berkshire Hathaway: 17%

Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έκρυψε τον στόχο του να δωρίσει τελικά όλες τις μετοχές της Berkshire Hathaway σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συνδέθηκε με τον Γκέιτς το 2006 και έκτοτε έχει δωρίσει 36 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2022 στο Ίδρυμα Gates – και έχει ενθαρρύνει και άλλους πλούσιους ιδιώτες να γίνουν ευεργέτες. Ως αποτέλεσμα, το Ίδρυμα κατέχει σχεδόν 20 εκατομμύρια μετοχές της Berkshire αξίας 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και οι μετοχές δωρίστηκαν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το ίδρυμα εξακολουθεί να κατέχει μεγάλο μέρος τους. Μέχρι να χρειαστούν τα μετρητά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, η τεράστια γκάμα επιχειρήσεων και μετοχών της Berkshire Hathaway παρέχει άμεση διαφοροποίηση, ενώ παράλληλα παρέχει μια σταθερή ροή ταμειακών ροών.

Ένα παράδειγμα της ικανότητας της εταιρείας να παράγει μετρητά είναι οι ασφαλιστικές της επιχειρήσεις – οι οποίες περιλαμβάνουν τις National Indemnity, GEICO, General Re, Berkshire Hathaway Reinsurance και Alleghany. Αυτές οι επιχειρήσεις «είχαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων, ρευστότητας και ασφαλιστικών κερδών”» σύμφωνα με την επιστολή των μετόχων της Berkshire που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τα σχετικά έσοδα από επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 40% των λειτουργικών εσόδων της Berkshire ύψους 37,35 δισ. δολαρίων.

Δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού επιτυχίας της εταιρείας, της σημαντικής δημιουργίας ταμειακών ροών και του μεγάλου όγκου μετρητών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος των συμμετοχών της Gates.

3. Canadian National Railway: 16%

Ο Γουόρεν Μπάφετ είχε πάντα στην καρδιά του τους σιδηροδρόμους. Όταν η Berkshire Hathaway απέκτησε την ιδιοκτησία της Burlington Northern Santa Fe το 2009, ο Μπάφετ σημείωσε ότι οι σιδηρόδρομοι ήταν ένας πολύ «οικονομικά αποδοτικός τρόπος» για τη μεταφορά αγαθών, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν «πολύ λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα». Εχοντας τόσες μετοχές στην Berkshire Hathaway προφανώς ο Γκέιτς υιοθέτησε κι αυτός την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει ο Μπάφετ για τα τρένα. Το Ίδρυμα Gates κατέχει σχεδόν 55 εκατομμύρια μετοχές της Canadian National Railway αξίας 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τη γοητεία των τρένων. Οι σιδηρόδρομοι θεωρούνται άξονας της οικονομικής ευημερίας και είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί για τη μεταφορά αγαθών από τις ανταγωνιστικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των φορτηγών.
Τέλος, η Canadian National αυξάνει σταθερά το μέρισμά της επί 18 συναπτά έτη και σήμερα αποδίδει 1,9%. Ο σχετικά χαμηλός δείκτης πληρωμών της, 37%, υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανώς πολύ περιθώριο ανόδου ακόμα

4. Waste Management: 15%

Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου, λέει η παροιμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχει ένας θησαυρός που μπορεί να βρεθεί στα σκουπίδια. Τέτοια είναι η περίπτωση της Waste Management. Αυτό εξηγεί πιθανότατα το μερίδιο του Ιδρύματος Gates, το οποίο αποτελείται από περισσότερες από 35 εκατομμύρια μετοχές της Waste Management αξίας 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι υπηρεσίες συλλογής σκουπιδιών και ανακύκλωσης μπορεί να μην είναι η πιο συναρπαστική επιχείρηση, αλλά η ανάγκη είναι σταθερή και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Επιπλέον, η εταιρεία συλλέγει αέριο από τις χωματερές της, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για την τροφοδοσία οχημάτων.

newmoney

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο - Ακολουθούν οι σοκολάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ