Η Meta διακόπτει την κυκλοφορία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη

Προηγήθηκε η σύσταση της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής να καθυστερήσει το σχέδιό της να αξιοποιήσει δεδομένα από χρήστες του Facebook και του Instagram

Η Meta Platforms δεν θα κυκλοφορήσει τα μοντέλα Meta AI στην Ευρώπη προς το παρόν, αφού η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή απορρήτου της συνέστησε να καθυστερήσει το σχέδιό της να αξιοποιήσει δεδομένα από χρήστες του Facebook και του Instagram, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση της Meta ήρθε μετά από καταγγελίες και σχετική έκκληση της ομάδας υπεράσπισης NOYB προς τις αρχές προστασίας δεδομένων σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία να δράσουν κατά της εταιρείας, αναφέρει το Reuters.

Το πρόβλημα προέκυψε από το πλάνο της Meta να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης (AI) χωρίς να ζητήσει συγκατάθεση, αν και η εταιρεία έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει δημόσια διαθέσιμες και αδειοδοτημένες διαδικτυακές πληροφορίες.

Η Meta ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αρμόδια ιρλανδική Αρχή της ζήτησε να καθυστερήσει την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της (LLM) χρησιμοποιώντας δημόσιο περιεχόμενο που μοιράζονται οι ενήλικες χρήστες του Facebook και του Instagram.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το αίτημα της Ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC), της κύριας ρυθμιστικής αρχής μας, εκ μέρους των ευρωπαϊκών αντίστοιχων Αρχών… ιδιαίτερα επειδή ενσωματώσαμε ρυθμιστικά σχόλια και οι ευρωπαϊκές Αρχές έχουν ενημερωθεί από τον Μάρτιο», η εταιρεία αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ιστολογίου.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι το αίτημα της Ιρλανδίας είναι ένα βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή καινοτομία και τον ανταγωνισμό στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

«Με απλά λόγια, χωρίς να συμπεριλάβουμε τοπικές πληροφορίες, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους μόνο μια εμπειρία δεύτερης κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να λανσάρουμε το Meta AI στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», καταλήγει η Meta.

Από την άλλη η ιρλανδική DPC χαιρέτισε την απόφαση της Meta, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της ήρθε μετά από εντατική συνεργασία με τη ρυθμιστική αρχή. Σύμφωνα με τη Meta, η καθυστερημένη κυκλοφορία των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα της επιτρέψει επίσης να ανταποκριθεί στα αντίστοιχα αιτήματα του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών της Βρετανίας (ICO).

Το ICO χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Meta, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους μεγάλους προγραμματιστές της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της Meta, για να επανεξετάσει τους όρους που έχουν θέσει σε εφαρμογή και να διασφαλίσει ότι προστατεύονται τα δικαιώματα πληροφοριών των χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Daily Mail: «Απόδραση σε φούρνο» οι διακοπές στη Μεσόγειο – Η αναφορά στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ