Οι ξένοι εργάτες νέο σημείο σύγκρουσης εργοδοτών-συντεχνιών

Αντάλλαξαν πυρά οι Μιχάλης Αντωνίου της ΟΕΒ και Ανδρεάς Μάτσας της ΣΕΚ

Δεν λένε να συμφωνήσουν για κάποιο από τα μεγάλα εργασιακά ζητήματα οι κοινωνικοί εταίροι δηλαδή εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μετά τον εθνικό κατώτατο μισθό και στη συνέχεια την ΑΤΑ σημείο σύγκρουσης αποτελεί η παραχώρηση αδειών για εργαζόμενους από τρίτες χώρες.

Στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας οι οποίοι κονταροκτυπήθηκαν τόσο για τις διαδικασίες από πλευράς κυβέρνησης όσο και για τις συζητήσεις στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Ειδικότερα ο κ. Μάτσας τόνισε πως διαπιστώνεται από πλευράς των συντεχνιών μια ανομοιομορφία όσον αφορά στο χειρισμό δύο θεμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενώ για το θέμα της ΑΤΑ η κυβέρνηση υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και δεν πρόκειται να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, αφήνοντας το θέμα στην επόμενη διακυβέρνηση, για το θέμα της στρατηγικής για την εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες επιδιώκει να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο προτού λήξει η θητεία της, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας επί του συγκεκριμένου σημείου, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι δεν βρίσκεται στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης η λήψη απόφασης για το θέμα της ΑΤΑ αλλά επαφίεται στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν επί του θέματος. Γι αυτό, πρόσθεσε και ο ρόλος του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία ήταν διαμεσολαβητικός. Αντίθετα, συνέχισε, βρίσκεται στις εξουσίες της κυβέρνησης η απόφαση για κατώτατο μισθό, αλλά και η πολιτική για παραχώρηση αδειών για άτομα από τρίτες χώρες.

Διαφωνία μεταξύ των δυο, υπήρξε και για το κατά πόσο έχει γίνει διάλογος όσον αφορά στο θέμα των ξένων εργατών. Ο μεν κ. Μάτσας τόνισε ότι απλά αντηλλάγησαν κάποια έγγραφα με τις θέσεις των δυο πλευρών, αλλά ουσιαστικός διάλογος δεν έχει γίνει. Ο δε κ. Αντωνίου τόνισε ότι συζητούμε για το θέμα από το 2018. Αν ο κ. Μάτσας θεωρεί ότι πρέπει να συζητούμε για δεκαετίες μέχρι να συμφωνήσουμε με τις θέσεις των συντεχνιών τότε να μας το πουν, τόνισε χαρακτηριστικά για να σημειώσει ότι υπάρχουν έγγραφα και επιστολές για το θέμα πολλών χρόνων πριν. Ο κ. Αντωνίου υποστήριξε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος για να περιορίσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.

Ο κ. Μάτσας επανήλθε και επανέλαβε ότι δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος εκτός αν αυτός έγινε όπως είπε πίσω από κλειστές πόρτες που αυτό παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα. Παράλληλα, σημείωσε ότι διαφωνεί με την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αποφασίσει άμεσα για το θέμα αφού όπως είπε πρέπει να δούμε και την πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με θέματα μετανάστευσης όπως επίσης και τη θέση του υφυπουργείου Τουρισμού γύρω από την εργοδότηση αλλοδαπών στον κλάδο.

Για το θέμα ερωτήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ο οποίος συμφώνησε με τις θέσεις του ΓΔ της ΟΕΒ σημειώνοντας ότι η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετά την πανδημία και εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Υπάρχει μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία απέφερε πολύ καλά αποτελέσματα το 2022 σημείωσε και δεν θα πρέπει να αποδειχτούμε ιδανικοί αυτόχειρες βάζοντας τροχοπέδη σε αυτή την ανάπτυξη. Όπως είπε χρειάζονται άτομα για να εργαστούν στον κλάδο και επομένως είναι αναγκαία η παραχώρηση αδειών σε άτομα από τρίτες χώρες.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί αντιδρούν οι συντεχνίες στην εργοδότηση εργατών τρίτων χωρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ