Απονεμήθηκαν τα βραβεία Cyprus Hospitality Awards 2024

Η φιλοξενία, είπε ο Υφ. Τουρισμού, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων της Κύπρου και η λέξη «κοπιάστε», έχει την έννοια της θερμής πρόσκλησης να φιλοξενήσουμε με αγάπη ένα ξένο

Τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που διακρίνονται στο ευρύ φάσμα του τουρισμού και της φιλοξενίας βράβευσαν το βράδυ της Πέμπτης, το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Φορέας Κύπρια Φιλοξενία, στα «Cyprus Hospitality Awards 2024», που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό, με τον Υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή να σημειώνει σε χαιρετισμό του ότι το Υφυπουργείο ενισχύει τις προσπάθειες για διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας.

Σε χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή ανέφερε πως «τα βραβεία Cyprus Hospitality Awards αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να επιβραβεύσουμε τη δημιουργικότητα, την επαγγελματική αφοσίωση, την πρωτοπορία και την αγάπη των ανθρώπων για παροχή άριστης φιλοξενίας, μιας αξίας που στον ελληνικό χώρο παραμένει η ίδια και απαράλλακτη από αρχαιοτάτων χρόνων».

Η φιλοξενία, συνέχισε, είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων της Κύπρου και η λέξη «κοπιάστε», έχει την έννοια της θερμής πρόσκλησης να φιλοξενήσουμε με αγάπη ένα ξένο και να μοιραστούμε μαζί του τα αγαθά στο τραπέζι μας, ενώ στις μέρες μας, η φιλοξενία μετεξελίχθηκε σε μια αναπόσπαστη αξία του τουρισμού.

 «Ο θεσμός των βραβείων Cyprus Hospitality Awards αναγνωρίζει και επιβραβεύει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο ευρύ φάσμα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οι επιδόσεις και οι προσπάθειες τους αξίζουν της αναγνώρισης, την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό μας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι η φιλοξενία και η οινογαστρονομία συνδέονται εξ ορισμού, ότι η κυπριακή κουζίνα εξελίσσεται και συναγωνίζεται κουζίνες άλλων χωρών και συνεχάρη τις εθνικές ομάδες της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής, που διεξάχθηκαν στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, μεταξύ 2 με 7 Φεβρουαρίου, εξασφαλίζοντας δυο αργυρά και δυο χάλκινα μετάλλια.

Επιτυχίες αυτού του βεληνεκούς, συνέχισε, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για τη δυναμική της γαστρονομίας της χώρας μας και «γι αυτό ακριβώς το λόγο, ως Υφυπουργείο Τουρισμού, ενισχύουμε τις προσπάθειες για διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας». Υπενθύμισε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Κύπρος θα φιλοξενήσει το περιφερειακό ευρωπαϊκό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αφιερωμένο στη γαστρονομία, ενώ παράλληλα το Υφυπουργείο προγραμματίζει σειρά άλλων δράσεων.

Ο Κώστας Κουμή ανέφερε, επίσης, ότι τα βραβεία «Cyprus Hospitality Awards 2024», τιμούν ένα ακόμη θησαυρό της κυπριακής γης, την κουμανταρία, «η οποία αποτελεί σύμβολο φιλοξενίας, προσφέροντας σε κάθε γεύση μια πλούσια εμπειρία και ένα ταξίδι στην κουλτούρα και την ιστορία της Κύπρου».

«Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κουμανταρία, αφού συμπληρώνονται 800 χρόνια από το μεγάλο γεγονός της βράβευσης της με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου ‘La Bataille des Vins’, που διεξήχθη το 1224, υπό την υψηλή προστασία του Βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας».

Με αφορμή το γεγονός αυτό και με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού, πρόσθεσε, το 2024 ανακηρύσσεται σε «Έτος Γαστρονομίας και Κουμανταρίας» και προγραμματίζεται σειρά δράσεων προβολής και προώθησης.

Στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού, σημείωσε ο κ. Κουμή, «είναι η διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας και των τοπικών οίνων, μεταξύ άλλων και της κουμανταρίας, με τα μοναδικά αρώματα, τις γεύσεις και την πλούσια ιστορία τους.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού συνεχάρη τέλος τον εμπνευστή του θεσμού των βραβείων, Πρόεδρο του Φορέα Κύπρια Φιλοξενία Πόλυ Καλλή.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλλή ανέφερε πως σήμερα «γιορτάζουμε την έννοια που μπορεί να μετασχηματίσει μια συνηθισμένη εμπειρία, σε ένα αξέχαστο ταξίδι – την αυθεντική φιλοξενία στον τουρισμό».

Η αυθεντική φιλοξενία, πρόσθεσε, δημιουργεί δεσμούς που υπερβαίνουν τις γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές και υπέδειξε πως «όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται αληθινά ευπρόσδεκτοι, αλληλοεπιδρούν με την τοπική κουλτούρα και δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους που συναντούν».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί εμπιστοσύνη, αφού όταν οι ταξιδιώτες αισθάνονται φροντίδα και αξία, εμπιστεύονται τις συστάσεις των ντόπιων και εξερευνούν νέα μονοπάτια, ενώ σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι η αυθεντική φιλοξενία δημιουργεί μια διαχρονική θετική ανάμνηση.

Ο Φορέας Κύπρια Φιλοξενία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του, εισηγείται τη δημιουργία Ετήσιας Ημέρας Κυπριακής Φιλοξενίας και όπως, στην αρχή κάθε νέας σεζόν, οι απασχολούμενοι να φιλοξενούνται από τους ίδιους τους εργοδότες τους «για ένα εμβληματικό pre-season launch».

Συνεχάρη επίσης όλους όσοι διακρίθηκαν, πρώτευσαν και αρίστευσαν στα φετινά «Cyprus Hospitality Awards 2024».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ υπάλληλοι εταιρειών παροχής υπηρεσιών 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ