Γιατί αντιδρούν οι συντεχνίες στην εργοδότηση εργατών τρίτων χωρών

Την ώρα που η τουριστική βιομηχανία και η γεωργοκτηνοτροφία του τόπου διψά για εργατικό δυναμικό, σημειώνονται αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις συνθήκες εργασίας στην αγορά και τη συμμετοχή εργαζομένων σε συλλογικές συμβάσεις

«Δεν φεύγω από το Υπουργείο χωρίς αναθεώρηση της Στρατηγικής για την απασχόληση των εργατών από τρίτες χώρες» τόνισε χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου.

Λίγες ημέρες πριν από τις Προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι παρόλο που δέχεται κριτική από συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα, δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το Υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φλεβάρη θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο». 

Μάλιστα διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, σε αντίθεση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. «Το θέμα της ΑΤΑ είναι κάτι που όταν το αποφασίσεις μένει και δεν είναι όπως το θέμα της αλλαγής πολιτικής για την εργοδότηση από τρίτες χώρες, το οποίο αν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν ικανοποιεί την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί άμεσα. Είπαμε εφόσον αναλαμβάνει η νέα Κυβέρνηση να μην τη δεσμεύσουμε εφόσον θέλει να αναλάβει την οποιαδήποτε καταλυτική πρωτοβουλία».

ΣΕΚ - «Να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες»

Ωστόσο, η ΣΕΚ απέστειλε επιστολή στον κ. Κούσιο με την οποία τον καλεί να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες στο θέμα της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες και το θέμα να αφεθεί για διαχείριση από την επόμενη Κυβέρνηση.

«Η επιλεκτική προώθηση ενός θέματος που εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς προκαλεί θλίψη και προβληματισμό. Φρονούμε πως, ανάλογη ευαισθησία, (ως προς τη χρονική διαχείριση του θέματος) δεν επιδείχθηκε για το θέμα της ΑΤΑ».

Στην επιστολή τονίζεται ότι το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού προσωπικού είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που επηρεάζει το σύνολο της αγοράς και θα έπρεπε να είχε προηγηθεί επαρκής κοινωνικός διάλογος.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, ιδιαίτερα οι ανάγκες της τουριστικής - ξενοδοχειακής βιομηχανίας, πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένες με την ταυτότητα που θέλουμε να έχει το κυπριακό τουριστικό προϊόν τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών, ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

ΠΕΟ -  «Ετεροβαρείς και μονόπλευρες οι αποφάσεις»

Από την πλευρά της η ΠΕΟ αναφέρει ότι ο κ. Κούσιος προωθεί «ετεροβαρείς και μονόπλευρες» αποφάσεις που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς και ζητά την απόσυρση του εγγράφου για τη Στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, προειδοποιώντας με μέτρα όπου διαπιστώνεται μονομερής εφαρμογής της στρατηγικής.

«Ενώ για την ΑΤΑ τερματίστηκαν οι μεσολαβητικές ενέργειες του Υπουργού, παραπέμποντας το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση, για τη Στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ένα θέμα το οποίο σαφώς και αφορά τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, την απασχόληση και το ανθρώπινο δυναμικό, προωθείτε αποφάσεις ετεροβαρείς και μονόπλευρες που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας σας». 

«Είναι προφανές ότι εκείνο που επιχειρείται είναι διεύρυνση της δυνατότητας των εργοδοτών να χρησιμοποιούν φτηνό ξένο εργατικό προσωπικό, κάτι που διευρύνει την απορρύθμιση και μειώνει περαιτέρω την εμβέλεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», προστίθεται.

ΔΕΟΚ - Οι τρεις λόγοι που δεν αποδέχεται 

Τέλος, η ΔΕΟΚ αναφέρει σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο ότι δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη νέα προτεινόμενη στρατηγική για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

«Το θέμα του εκσυγχρονισμού της στρατηγικής έχει τεθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις από το 2018 χωρίς να διεξαχθεί μέχρι σήμερα ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος. Κοινή συνισταμένη των θέσεων όλων των οργανώσεων ήταν η παραχώρηση αδειών εργοδότησης στη βάση τεκμηριωμένων αναγκών της οικονομίας και η πλήρης εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων».

Στην επιστολή της η ΔΕΟΚ εξηγεί τους τρεις λόγους που δεν αποδέχεται τη νέα στρατηγική. Πρώτος λόγος είναι το ότι δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση επαρκούς κοινωνικού διαλόγου, δεύτερος γιατί δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν ως στόχο την διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των εργαζομένων μέσω της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και τρίτος γιατί ενισχύεται η ανεξέλεγκτη εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα την περαιτέρω απορρύθμιση.

Η ΔΕΟΚ προβαίνει σε παράκληση προς τον Υπουργό όπως σεβαστεί τα εργασιακά θέσμια του τόπου παραπέμποντας το σημαντικό αυτό θέμα στην επόμενη Κυβέρνηση για ουσιαστικό και ολοκληρωμένο κοινωνικό διάλογο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί προειλημμένες αποφάσεις και πολιτικές που ουσιαστικά μετατρέπουν την Κύπρο σε χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού.

Διαβάστε επίσης: Μηνύματα υπέρ της ΑΤΑ έστειλαν οι εργαζόμενοι από όλη την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ