Πώς να χτίσεις θετική εργασιακή κουλτούρα: Το παράδειγμα της Libertex

Η εταιρική κουλτούρα είναι αυτή που χαρακτηρίζει μια επιχείρηση και την κάνει να ξεχωρίζει.

Τελευταία ο όρος “εταιρική κουλτούρα” εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο επιχειρηματικό λεξιλόγιο, με τις εταιρείες ανά το παγκόσμιο να προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους να χτίσουν μια θετική κουλτούρα. Τι ακριβώς είναι όμως η εταιρική κουλτούρα και πως συνδέεται όχι μόνο με την εικόνα αλλά και με την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης;

Η εταιρική κουλτούρα είναι αυτή που χαρακτηρίζει μια επιχείρηση και την κάνει να ξεχωρίζει. Αποτελεί το άθροισμα του οράματος, των αξιών, των πρακτικών, των ανθρώπων, της ιστορίας και του φυσικού χώρου μιας εταιρείας. Έτσι, όταν λειτουργεί σωστά, οδηγεί στην παραγωγικότητα, την απόκτηση και διατήρηση των πελατών της.

Δεν είναι μυστικό ότι η θετική εργασιακή κουλτούρα οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον κάνει τους υπαλλήλους πιο δημιουργικούς, χαρούμενους και συνεργάσιμους. Έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι εργάζονται πιο σκληρά και πιο έξυπνα ενώ μία επιχείρηση με δυνατή κουλτούρα μπορεί να ξεχωρίσει έως και 30% περισσότερο από τον συμβατικό ανταγωνισμό.

Πώς όμως δημιουργείται το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Ορίστε ένα σύνολο βασικών αξιών και προτεραιοτήτων

Συνήθως η θετική εργασιακή κουλτούρα ξεκινάει με σαφώς καθορισμένες αξίες και προτεραιότητες. Πρέπει να γνωρίζετε από πριν τι θέλετε να πετύχετε και πώς - και αυτό να καθορίσει τη γραμμή που θα πρέπει να ακολουθούν και οι εργαζόμενοι που με τη σειρά τους θα το μεταδώσουν και στους πελάτες.

Να είστε ευγενικοί, να χαιρετάτε και να ενθαρρύνετε

Τίποτα δεν εγγυάται μια καλή διάθεση περισσότερο από μία “καλημέρα” με χαμόγελο, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και ένα μπράβο για την καλή δουλειά. Η ευχάριστη, φιλική και ευγενική αντιμετώπιση των εργαζομένων είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος που θα οδηγήσει στο χτίσιμο αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση αύξηση της παραγωγικότητας.

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας

Σκεφτείτε πόσο όμορφα αισθάνεστε όταν κάποιος σας ευχαριστεί ή αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά σας. Ακόμα κι αν έχετε επίγνωση του πόσο καλά την κάνετε ή πόσο σημαντική είναι, η επιβράβευση πάντα θα σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα με τον εαυτό σας. Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα μπορείτε να μεταδώσετε και στην ομάδα σας με συχνή επιβράβευση της δουλειάς, από ένα απλό μπράβο μέχρι bonus ή κάποιο πάρτι, με την οποία θα δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας.

Δείξτε στους εργαζόμενους εμπιστοσύνη παραχωρώντας σχετική αυτονομία

Ένας δοκιμασμένος τρόπος για να καλλιεργήσετε ένα πιο θετικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας είναι να σταματήσετε τη μικροδιαχείριση (micromanagement) που προκαλεί νευρικότητα στους εργαζόμενους και τους καθιστά αναποτελεσματικούς και να προσφέρετε στην ομάδα σας μια σχετική αυτονομία. Η εντός λογικού πλαισίου ανεξαρτησία στην εργασία στέλνει το μήνυμα ότι τους εμπιστεύεστε και τους δίνετε την ελευθερία να εργάζονται όπως θέλουν ενώ τους ενθαρρύνει επίσης να μοιραστούν τις απόψεις και τα σχόλιά τους μαζί σας.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος

Κάθε εργαζόμενος έχει τη ζωή του πέρα απ’ το γραφείο. Την οικογένεια, τους φίλους, τις προσωπικές του ασχολίες. Και πρέπει να γίνει σεβαστή. Οργανώστε λοιπόν καλύτερα τις εργασίες ώστε να διεκπεραιώνονται μέσα στο ωράριο και κρατήστε την “ενόχληση” των υπαλλήλων εκτός ωρών γραφείου μόνο όταν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Επενδύστε στην ευημερία της ομάδας

Η κούραση, το άγχος και ο φόβος της τιμωρίας ή της απόλυσης δουλεύουν πάντα σε βάρος της παραγωγικότητας. Κινηθείτε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Μην παραφορτώνετε την ομάδα, αποφύγετε την «εξουθένωση» (burnout) για πρόσκαιρα οφέλη και στοχεύσετε στην μακροπρόθεσμη ευημερία της. Όταν γίνονται λάθη, η ψύχραιμη και νουνεχής αντιμετώπιση - και ποτέ η απειλή και ο φόβος - είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος προς την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια μέρος της εταιρικής κουλτούρας της Libertex

Ένα υγιές και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον εργασίας είναι θεμελιώδες για την επιτυχία της Libertex, η οποία πρόσφατα έλαβε την πιστοποίηση Great Place to Work® - την υψηλότερη διάκριση εταιρικής κουλτούρας του επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των υπαλλήλων της, η εταιρεία κατέγραψε την εντυπωσιακή απόδοση 96% στη δήλωση ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, η Libertex είναι ένας εξαιρετικός χώρος εργασίας.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι εργαζόμενοι της Libertex αποτελούν την πιο κρίσιμη πτυχή του ήθους της εταιρείας και της μελλοντικής της ανάπτυξης. Από την μέρα ίδρυσης της εταιρείας, οι αξίες της ήταν – και εξακολουθούν να είναι – η δικαιοσύνη, η ισότητα, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για όλους και από όλους – κάτι που ισχύει τόσο για τους εργαζομένους της, όσο και για τους πελάτες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία μεταφέρθηκε σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λεμεσό όπου εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους της να είναι ο καλύτερος εαυτός τους σε ένα φιλικό, άνετο και μοντέρνο χώρο εργασίας. Η εκμάθηση και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της εταιρείας, με τους υπαλλήλους να ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν στο έπακρο μια πληθώρα διαθέσιμων μαθημάτων και σεμιναρίων υψηλής ποιότητας για να προωθήσουν τις γνώσεις τους.

Η ομαδικότητα είναι επίσης πρωταρχικής σημασίας και η ανοιχτή επικοινωνία προωθείται μεταξύ όλων των μελών του προσωπικού και της διοίκησης. Επιπρόσθετα, η ομαδική διασύνδεση είναι θεμελιώδης για το εργασιακό περιβάλλον της Libertex. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της Libertex οργανώνει τακτικές κοινωνικές εκδηλώσεις και εμπειρίες δεσμού, που συχνά περιλαμβάνουν και μέλη των οικογενειών του προσωπικού και δραστηριότητες ή δώρα για τα παιδιά των εργαζομένων.

Η πιστοποίηση Great Place to Work® λοιπόν, αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας της Libertex για ένα εργασιακό περιβάλλον πρότυπο ασφάλειας, συνεργασίας και παραγωγικότητας, όπου ο κάθε εργαζόμενος αποτελεί πολύτιμο μέλος της ομάδας και η Libertex φροντίζει με κάθε τρόπο να δείχνει την εκτίμησή της σε όλους ανεξαιρέτως.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Libertex στο www.libertex.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ