Η Ευρώπη λέει «όχι» σε συμβιβασμούς για τον DMA – Αντίστροφη μέτρηση για δασμούς

Απορρίφθηκε πρόταση των ΗΠΑ για συμμετοχή εταιρειών υπό ρύθμιση στο συμβουλευτικό όργανο του Κανονισμού – Σκηνικό σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον

Στις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον προτείνει τη δημιουργία ενός νέου συμβουλευτικού οργάνου για τον Κανονισμό Ψηφιακών Αγορών (DMA), στο οποίο θα συμμετέχουν και εταιρείες που υπάγονται στην εφαρμογή του κανονισμού. Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να δοθεί στις τεχνολογικές εταιρείες μεγαλύτερη επιρροή επί των μεθόδων επιβολής του κανονισμού, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, δύο από τις ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτό το αίτημα, το οποίο θεωρεί ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την ένταση, ανακοινώνοντας το Σάββατο μέσω της πλατφόρμας Truth Social ότι θα επιβάλει δασμούς 30% στην ΕΕ και το Μεξικό από την 1η Αυγούστου, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο με δύο από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντέδρασε άμεσα τονίζοντας τη δέσμευση της ΕΕ «στον διάλογο, τη σταθερότητα και την εποικοδομητική διατλαντική συνεργασία». Την Κυριακή, επανέλαβε ότι ο στόχος παραμένει μια διαπραγματευτική λύση, χωρίς να αποκλείει την επιβολή αντίμετρων.

Στο στόχαστρο ο DMA και οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί

Ο Κανονισμός Ψηφιακών Αγορών (DMA) ρυθμίζει τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τον περιορισμό καταχρηστικών πρακτικών από κυρίαρχους παίκτες της αγοράς. Ορίζει πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου για παραβάσεις.

Ο Πίτερ Ναβάρο, ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ, έχει κατηγορήσει ανοικτά την ΕΕ για «νομικό πόλεμο» κατά της αμερικανικής Big Tech μέσω του DMA και του αδελφού του κανονισμού, Κανονισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA).

Η ΕΕ έχει απαντήσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία παραχώρηση στους ψηφιακούς της κανόνες, ακόμη και στο πλαίσιο εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ο DMA διαθέτει ήδη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους εθνικών αρχών. Ο ρόλος της είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τις εταιρείες που ελέγχονται βάσει του κανονισμού.

«Η πρόταση των ΗΠΑ να δημιουργηθεί όργανο με συμμετοχή των ίδιων των εταιρειών που επηρεάζονται, δεν πρόκειται να περάσει. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για αμερικανικές εταιρείες», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Παρότι η Κομισιόν επιμένει ότι οι έρευνες διεξάγονται με ουδετερότητα, το γεγονός ότι οι περισσότερες υπόχρεες εταιρείες είναι αμερικανικές τεχνολογικές πολυεθνικές καθιστά το DMA κομβικό πεδίο σύγκρουσης στο πλαίσιο του διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου.

Ψηφιακοί κανόνες – κόκκινη γραμμή

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο DMA και ο DSA αποτελούν μη δασμολογικά εμπόδια στο εμπόριο με την Ευρώπη. Από την άλλη, η ΕΕ αρνείται κάθε τροποποίηση στους ψηφιακούς της κανονισμούς, οι οποίοι υιοθετήθηκαν το 2022.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Τερέσα Ριμπέρα, ξεκαθάρισε στις 27 Ιουνίου στο Euronews ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να κάνει πίσω.

«Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Θα υπερασπιστούμε τον τρόπο που εφαρμόζουμε τους νόμους μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε», τόνισε.

Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο ευέλικτα τους κανόνες, περιορίζοντας τις κυρώσεις και προωθώντας διάλογο αντί για τιμωρία.

Ο τεχνολογικός αναλυτής Κριστόφ Καρουγκάτι δήλωσε στο Euronews:

«Για να κατευναστεί η Ουάσινγκτον, ενδεχομένως να προκριθεί η επίλυση διαφορών μέσα από διάλογο, κάτι που θα μπορούσε έμμεσα να “παγώσει” τις έρευνες».

Πράγματι, οι πρόσφατες κυρώσεις βάσει του DMA είναι σχετικά ήπιες σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Η Apple έχει δεχθεί πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Meta τιμωρήθηκε με 200 εκατ. ευρώ, για παραβίαση των κανονισμών σχετικά με τις επιλογές πληρωμής και την παροχή συναίνεσης από τους χρήστες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν τον Απρίλιο ότι οι χαμηλότερες ποινές αντανακλούν τη μικρή διάρκεια των παραβάσεων και την παρούσα έμφαση της Επιτροπής στη συμμόρφωση και όχι στην τιμωρία.

Ατζέντα απλοποίησης και οι πιέσεις των Big Tech

Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας ασκούν πίεση και μέσω της ψηφιακής ατζέντας απλοποίησης της Επιτροπής. Τον Μάιο, η Amazon, η IBM, η Google, η Meta, η Microsoft και η OpenAI κάλεσαν την Επιτροπή να διατηρήσει τον Κώδικα Πρακτικής για τη Γενικής Χρήσης Τεχνητή Νοημοσύνη (GPAI) όσο πιο απλό γίνεται.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής, Χένα Βίρκουνεν, διενεργεί αυτή τη στιγμή έναν συνολικό «ψηφιακό έλεγχο καταλληλότητας» της νομοθεσίας, ο οποίος θα καταλήξει σε δέσμη μέτρων απλοποίησης τον Δεκέμβριο.

Αντικείμενο αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση των υποχρεώσεων αναφοράς, κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παραμένει ασαφές εάν η απλοποίηση θα καλύψει και τους κανονισμούς DMA, DSA και τον Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act).

Η Βίρκουνεν έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τους κανόνες, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ και ιδιοκτήτη του X, Ίλον Μασκ.

«Οι κανόνες μας είναι δίκαιοι, επειδή ισχύουν για όλους όσους δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφαρμόζονται το ίδιο για ευρωπαϊκές, αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες», δήλωσε η Επίτροπος στο Euronews τον Απρίλιο.

Πηγή: euronews.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ