Ποιοι είναι οι αγοραστές του ελληνικού δεκαετούς των 4 δισ.

Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε το 40% των ετήσιων αναγκών του φθηνότερα από όσο τον Ιανουάριο του 2023 - Μόλις 520 εκατ. ευρώ (το 13%) κατέληξε σε ελληνικά χέρια

«Ποδαρικό» με ομόλογο 4 δισ. ευρώ έκανε η Ελλάδα. Ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα δανειστεί από τις αγορές 10 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε το 40% των ετήσιων αναγκών του φθηνότερα από όσο τον περασμένο Ιανουάριο (3,5% χθες έναντι 4,5% πριν από ένα έτος).

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 13 χρόνια άνοιξε περαιτέρω τον κύκλο των επενδυτών που «βλέπουν» σε υψηλής ποιότητας ομόλογα. Στοιχείο που φάνηκε στην πρώτη αυτή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με το ύψος των προσφορών να ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ. Το ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας μειώνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους ακόμη και με πολύ συντηρητικά σενάρια και αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που διατηρεί υψηλή τη ζήτηση.

Η συγκεκριμένη έκδοση, η πρώτη για το 2024, χαρακτηρίστηκε από :

  • Το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης 10ετούς ομολόγου από το 2010. Αντλήθηκαν 4 δισ. ευρώ όταν πέρυσι τον Ιανουάριο σε αντίστοιχη έκδοση είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ.
  • Το ύψος των προσφορών ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ που αποτελεί το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Τον Ιανουάριο του 2023 οι προσφορές είχαν φτάσει στα 21,9 δισ. ευρώ
  • To spead του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, στις 100 μονάδες βάσεις έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου και 11 μονάδες βάσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η μείωση του spread ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να πέσουν και κάτω από αυτές των ισπανικών.
  • Σχεδόν 3,8 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων κατέληξαν σε ισχυρούς ποιοτικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Παρά την υψηλή ζήτηση, μόλις 520 εκατ. ευρώ (το 13%) κατέληξε σε ελληνικά χέρια. Το 87% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διεθνείς επενδυτές, κυρίως από Ηνωμένο Βασίλειο – Ιρλανδία (39%), Γερμανία – Αυστρία-Ελβετία (9%), Γαλλία (9%) και την Ιβηρική Χερσόνησο (8%).

Η συναλλαγή καλύφθηκε κυρίως από τους Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων (60%) και από Τράπεζες (30%), ενώ τα Hedge Funds μετείχαν μόλις κατά 5%.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο έκδοσης «πράσινου» ομολόγου το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέα έργα και επενδύσεις, κυρίως στην ενέργεια. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο» στην Petrolina για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αραδίππου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ