Τ/κ Τύπος: Yποτίμηση της ΤΛ κατά 7,5% σε μια μέρα, χθες

Η Τουρκία προσπαθούσε να συγκρατήσει την υποχώρηση του νομίσματος της πριν τις εκλογές χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της κυβέρνησης

Έγινε το αναμενόμενο, γράφει η Χαλκίν Σεσί, καθώς χθες υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι ξένων νομισμάτων, με την ισοτιμία να καθορίζεται ως εξής: 1 ευρώ  25,10 ΤΛ, 1 δολάριο 23,35 ΤΛ και στερλίνα 29 ΤΛ. Η Τουρκία προσπαθούσε να συγκρατήσει την υποχώρηση του νομίσματος της πριν τις εκλογές χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δημοσίευμα παρουσιάζει γράφημα που δείχνει τη σταδιακή απώλεια της αγοραστικής δύναμης της Τουρκικής Λίρας σε σχέση με το δολάριο. Ενώ το 2009 διακόσιες τουρκικές λίρες ισοδυναμούσαν με 129 δολάρια, το 2014 αντιστοιχούσαν σε 94, το 2018 σε 43 και σήμερα σε μόλις 8,74 δολάρια.

Με τίτλο «Χρεοκοπήσαμε με τη λίρα» εξάλλου, η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, άνοιξε η πόρτα για την αναμενόμενη νέα «νομισματική κρίση» στην οικονομία. Ενώ οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις με ανησυχία, ο φόβος για υψηλές τιμές έχει επανεμφανιστεί, καθώς η στερλίνα έσπασε χθες νέο ρεκόρ, φτάνοντας στη ζώνη των 29 ΤΛ, ενώ το ευρώ και το δολάριο σημείωσαν επίσης σοβαρή άνοδο.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Χασάν Αβλίκ, πρόεδρος του «συλλόγου θυμάτων συναλλάγματος» ανέφερε ότι παρακολουθούν με ανησυχία την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και επέκρινε την «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν κάνει τίποτα χειροπιαστό για το θέμα αυτό. Αναφέροντας ότι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει φέρει μαζί της τόσο την ακρίβεια όσο και την αδυναμία πληρωμής των χρεών, ο κ. Αβλίκ δήλωσε ότι χιλιάδες πολίτες παλεύουν με οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Ο οικονομολόγος αναπληρωτής καθηγητής Ερντάλ Γκιουράι δήλωσε ότι η άνοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν αναμενόμενη και ότι ήταν προφανές ότι μια τέτοια κρίση θα εμφανιζόταν.  «Δεν εκπλήσσομαι που ξεκίνησε η κρίση. Το ερώτημα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια σχετίζεται με τις οικονομικές πολιτικές στην Τουρκία», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν στα κατεχόμενα ως προς αυτό το θέμα.

Σήμερα το ευρώ έφτασε τις 25,50 ΤΛ, η στερλίνα 29,65 TΛ και το δολάριο 23,80 TΛ.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεγκτής: Καμία ανάκτηση των €32 εκ. σε μη δικαιούχους στην πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ