Ανγκόλα: Ο υπουργός Οικονομίας αντικαθίσταται μετά τις πολύνεκρες ταραχές

Η κυβέρνηση κατήργησε την επιδότηση καυσίμων για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών στα πρατήρια

Ο μέχρι χθες ισχυρός υπουργός Οικονομίας της Ανγκόλας, ο Μανουέλ Νούνες Ζούνιορ, αποπέμφθηκε από το αξίωμα μερικά εικοσιτετράωρα μετά τον θάνατο πέντε ανθρώπων από πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων στην αφρικανική χώρα, πλούσια σε πετρέλαιο.

«Ο κ. Νούνες Ζούνιορ απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικού Συντονισμού», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Θα αντικατασταθεί από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ανγκόλας, τον Ζουζέ Μασάνου, διευκρίνισε.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας στην Ουάμπου (κεντρικά), όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν διαδηλωτές, ιδίως οδηγούς ταξί, που διαδήλωναν εναντίον της αύξησης των τιμών των καυσίμων, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη.

Στην αρχή του μήνα, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν το σαββατοκύριακο.

Πλούσια σε φυσικούς πόρους, η κυβέρνηση στην Ανγκόλα –η οποία μαζί με τη Νιγηρία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στην υποσαχάρια Αφρική– προωθεί μεταρρυθμίσεις να να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τον μαύρο χρυσό.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν διορίζεται διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ