To... rebranding της Wagner και οι νέες business στην Αφρική

Σε ποιες χώρες κάνει «προσλήψεις»

Ο Όμιλος Wagner έχει αντικατασταθεί από μια νέα οντότητα γνωστή ως Αφρικανικό Σώμα της Ρωσίας στα βασικά προπύργιά της στην ήπειρο, επιβεβαίωσε ο νέος ηγέτης της.

Οι ιδρυτές της διαβόητης οργάνωσης μισθοφόρων, Yevgeny Prigozhin και Dmitry Utkin, σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2023, δύο μήνες μετά την αποτυχημένη ανταρσία στη Μόσχα.

Ο παραστρατιωτικός ανάδοχος έχει καθιερωμένη παρουσία σε μια σειρά από πολιτικά ασταθή αφρικανικά έθνη , συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Λιβύης, του Μάλι και του Σουδάν, και τώρα επιδιώκει να κερδίσει έδαφος στη Μπουρκίνα Φάσο, η οποία μετά το πραξικόπημα του Ιανουαρίου του 2022 κυβερνάται από στρατιωτική χούντα.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Prigozhin και του Utkin, το μέλλον του ρόλου της στην ήπειρο έχει καλυφθεί από αβεβαιότητα.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην αφρικανική ήπειρο και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στη Λευκορωσία. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλό της Ρωσίας», δήλωσε ο νέος ηγέτης και βετεράνος της Wagner Άντον Γελιζάροφ σε βίντεο την περασμένη εβδομάδα, όπως γράφει το CNBC.

«Δουλεύουμε με επιτυχία. Βρίσκομαι στα κεντρικά γραφεία της ομάδας στα στρατόπεδα των Κοζάκων. Χτίζουμε ένα στρατόπεδο για να φτάσουν και να εγκατασταθούν οι νέες μονάδες που θα σχηματιστούν — οι οποίες θα γίνουν μέρος του εθελοντικού σώματος της Ρωσικής Εθνοφρουράς».

Ανάπτυξη

Ο Γελιζάροφ πρόσθεσε ότι αυτό που είναι τώρα το Αφρικανικό Σώμα «πάντα υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπιστεί τον λαό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα το κάνουμε αυτό οπουδήποτε στον κόσμο».

Το Αφρικανικό Σώμα ανακοίνωσε δημόσια στο Telegram στα τέλη Ιανουαρίου ότι είχε αναπτύξει 100 άτομα προσωπικό στη Μπουρκίνα Φάσο για να βοηθήσει τον σημερινό ηγέτη Ιμπραήμ Τραορέ στην απόκρουση των ισλαμιστικών εξεγέρσεων στην περιοχή Σαχέλ.

Η νέα οντότητα αναλαμβάνει επιχειρήσεις στο Μάλι και τη Λιβύη εδώ και αρκετούς μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Αναλυτές στο Κέντρο Ανατολικών Μελετών στη Βαρσοβία πιστεύουν ότι νέες μονάδες θα αναπτυχθούν πιθανότατα στις πολιτείες Σαχέλ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και τη Λιβύη, αν και οι συμβάσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις θα υπαγορεύσουν το εύρος των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Η απεριόριστη πρόσβαση σε κόμβους μεταφορών στη Λιβύη και την Αλγερία θα είναι «προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» στην ζώνη του Σαχέλ, ανέφεραν σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα ο ανώτερος συνεργάτης Piotr Żochowski και ο ερευνητής Miłosz Bartosiewicz.

«Προσλήψεις»

«Το Αφρικανικό Σώμα αποτελείται από μισθοφόρους και εθελοντές και δεν αποτελεί μέρος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Άρχισε να στρατολογεί τον Δεκέμβριο του 2023 και έχει εντάξει στους κόλπους του πρώην μισθοφόρους του Ομίλου Wagner. Μπορεί επίσης να προσλάβει ντόπιους κατοίκους», εξήγησαν.

«Η συγκρότηση του Αφρικανικού Σώματος υπό την ομπρέλα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να τακτοποιηθούν ξανά τα πράγματα μετά την εξάρθρωση του Ομίλου Βάγκνερ, καθώς το Σώμα πρόκειται να αναλάβει τις επιχειρήσεις του».

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Yunus-bek Yevkurov επέβλεψε τη δημιουργία του Αφρικανικού Σώματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι αυτό το καλοκαίρι.

Ταξίδια

Η CES υποστηρίζει ότι η άφιξη 100 στελεχών του Αφρικανικού Σώματος στη Μπουρκίνα Φάσο σηματοδοτεί «τόσο μια επέκταση όσο και την επισημοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας του Κρεμλίνου στην περιοχή Σαχέλ».

Ο Γιεβκούροφ έκανε πολλά ταξίδια στην Αφρική πριν από την ανάπτυξη της Μπουρκινάμπε, ενώ η Μόσχα άνοιξε την πρώτη της πρεσβεία στην Ουαγκαντούγκου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλύψει το κενό ασφαλείας που άνοιξε με την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από πολλές πρώην αποικίες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

«Οι στρατιωτικές χούντες που έχουν καταλάβει την εξουσία σε πολλές χώρες της περιοχής του Σαχέλ τα τελευταία χρόνια βλέπουν τη Ρωσία ως προστάτη τόσο στην εσωτερική όσο και στη διεθνή σκηνή και επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί της στον τομέα της άμυνας», δήλωσαν οι Żochowski και Bartosiewicz.

«Ενώ ο δηλωμένος στόχος του Αφρικανικού Σώματος είναι να παράσχει βοήθεια στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού, η παρουσία του στην ήπειρο θα χρησιμεύσει κατά κύριο λόγο στην επέκταση του στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος του Κρεμλίνου».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η νέα ηγεσία θα επιθυμεί να επεκταθεί στον Νίγηρα, μια κίνηση που αναμένεται να περιπλακεί από την παρουσία μιας σημαντικής βάσης αμερικανικών drone εντός της χώρας, όπου μια στρατιωτική χούντα κατέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του περασμένου έτους .

Εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας σε όλο το Σαχέλ, οι χούντες που κυβερνούν το Μάλι, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα σχημάτισαν τη «Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ» και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσαν τη μονομερή αποχώρησή τους από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), σε μια κίνηση για την οποία πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Μόσχα. 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ερυθρά: Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στόχος επίθεσης με δυο πυραύλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ