Στο «καναβάτσο» οι ΗΠΑ - Γιατί η Ουάσιγκτον δεν πήρε αυτό που ήθελε από το ΔΝΤ

Το νέο αφήγημα και το κατηγορώ της Γκεοργκίεβα

Με το βλέμμα στις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αμερικανική αντιπροσωπεία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το confab  προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Κίνα ώστε να αποφύγει τις εξαγωγές ντάμπινγκ στις παγκόσμιες αγορές.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήλπιζε η Ουάσιγκτον. Μια δραματική αλλαγή στη ρητορική από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη ουσιαστικά επανέγραψε το σενάριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την Πέμπτη, «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ». Και πολλοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι.

Σηματοδοτώντας ότι η Fed θα χρειαστεί να σταματήσει τη μείωση των επιτοκίων για λίγο ακόμη, οι παρατηρήσεις του Πάουελ αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και δημιούργησαν πονοκεφάλους σε άλλους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Και σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό δημιούργησε ένα νέο αφήγημα: ότι η ομάδα Μπάιντεν λειτουργεί πολύ ζεστά την οικονομία, με ανησυχητικές συνέπειες για πολλές άλλες χώρες.

Η Γκεοργκίεβα πιστοποίησε τις ΗΠΑ ως τον βασικό λόγο για τον οποίο το ταμείο ενίσχυσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος. Αλλά το αφεντικό του ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι η αμερικανική επέκταση έχει αφήσει την οικονομία της «ελαφρώς υπερθερμανθεί».

Τόσο η ίδια όσο και η Νο. 2 της, η Gita Gopinath, επισήμαναν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλό, με αυτό που περιέγραψαν ότι ήταν 7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου το μέτρησε στο 6,2% του ΑΕΠ πέρυσι — ακόμη περισσότερο από το διπλάσιο της ευρωπαϊκής κατευθυντήριας γραμμής του 3%.

Η επεκτατική πολιτική
Η «πολύ ισχυρή επεκτατική» δημοσιονομική πολιτική με τον ραγδαία αυξανόμενο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ και το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχει συμβάλει στην οικονομική ισχύ των ΗΠΑ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Προφανώς όλα αυτά θα δικαιολογήσουν συζήτηση στις ΗΠΑ για την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και για το εάν χρειάζεται περισσότερη σύνεση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε «δεν θέλω να είμαι αγενής », αλλά ουσιαστικά επισήμανε ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν κάνει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται το όνομά του.

Ο Λίντνερ προειδοποίησε το έθνος του να μην υιοθετήσει ένα τέτοιο βιομηχανικό πρόγραμμα τύπου IRA για την επιδότηση των βιομηχανιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων, λέγοντας την Τετάρτη ότι, στην περίπτωση των ΗΠΑ, «ο ρυθμός πληθωρισμού είναι και πάλι υψηλότερος και αυτό αναγκάζει τη Fed να αντιδράσει».

«Ο αγώνας για τις επιδοτήσεις είναι ένας αγώνας προς τα κάτω και δεν πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής Lesetja Kganyago και ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Fernando Haddad έμειναν σε απλές παρατηρήσεις ότι η στάση των ΗΠΑ για τα υψηλότερα επί μακρόν επιτόκια – συνέπεια των απογοητευτικά υψηλών τιμών του πληθωρισμού φέτος – έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές .

Παράπονα
Δύο από τους κορυφαίους συμμάχους της Αμερικής, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, μετέφεραν τα ζητήματά τους με τις συναλλαγματικές επιπτώσεις της πολιτικής των ΗΠΑ απευθείας στη Yellen. Ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπέγραψε κοινή δήλωση «αναγνωρίζοντας τις σοβαρές ανησυχίες » στο Τόκιο και τη Σεούλ σχετικά με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ δέχτηκε επίσης κριτική. Η Catherine Mann, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ότι οι κινήσεις προς τις αλυσίδες εφοδιασμού «ενσωμάτωσης» και «ενσωμάτωσης φίλων» σημαίνουν ένα πιο ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Όσον αφορά την Κίνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε την ευκαιρία να εκφράσει άμεσα σε Κινέζους αξιωματούχους ανησυχίες σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την υπερβολική εξάρτηση από την παροχή κινήτρων και τις εξαγωγές .

Ωστόσο, αυτό το μήνυμα φαίνεται να μην έχει φτάσει. Πίσω στο Guangzhou, στη νότια Κίνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang παρευρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην ετήσια εμπορική έκθεση της Καντόνας. Ανάμεσα στα βασικά σημεία συζήτησης του; Κάλεσε τους Κινέζους εξαγωγείς να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία τους και την παγκόσμια απήχηση των εμπορικών σημάτων τους.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε πακέτο βοήθειας $95 δις σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ