Τουρκία: Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Κεντρική Τράπεζα παρά τον πληθωρισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται μετά την κορύφωση του τον Μάιο.

Αμετάβλητο διατήρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το βασικό της επιτόκιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έστω και αν η χώρα παλεύει με την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η Επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ανακοίνωσε πως αποφάσισε να διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής σταθερό στο 50% και ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού.

Ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης του περασμένου Μαρτίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το επιτόκιό της από 45% σε 50%, καθώς ο πληθωρισμός είχε γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 69,8%, σε ετήσια βάση, τον Απρίλιο - από 68,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε την Πέμπτη ότι η κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής θα «αυστηροποιηθεί σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού».

Ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται μετά την κορύφωση του τον Μάιο.

«Ξεκινώντας από τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθωρισμός θα μειωθεί πολύ γρήγορα», είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό το μήνα ένα τριετές σχέδιο λιτότητας με στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών για να κατευνάσει τον πληθωρισμό.

Ανέφερε ότι θα περιορίσει τις προσλήψεις και τις δαπάνες για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ άλλων μέτρων.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Έμμεσο σήμα για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ