Crypto: Στα 100 δισ. δολ. η χρηματοδότηση των startups

Αναμένονται νέα deals και IPOs

Περίπου 100 δισ. δολάρια έχουν αντλήσει νεοσύστατες εταιρείες κρυπτονομισμάτων, μετά από μια πρόσφατη ανάκαμψη στις επενδύσεις που συνέπεσε με το ράλι στο Bitcoin και σε άλλα σημαντικά tokens.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την DeFiLlama υποδηλώνουν ότι η άντληση κεφαλαίων στον τομέα των crypto ανέρχεται σε 101 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014, ενώ η The Block Research έχει καταγράψει περισσότερα από 95 δισεκατομμύρια δολάρια σωρευτικών επενδύσεων από το 2017.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων με τη μορφή συμφωνιών επιχειρηματικού κεφαλαίου και πωλήσεων συμβολαίων ήταν ένας σημαντικός προωθητικός παράγοντας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, αλλά τα δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αποδώσει αναμφισβήτητα μικτά αποτελέσματα για τους επενδυτές.

Οι παραδοσιακές έξοδοι με μορφή εμβληματικών εξαγορών και δημόσιων εγγραφών αγορών «έχουν σίγουρα περισσότερο χρόνο από ό,τι νομίζω ότι συνήθως περιμένεις από την παραδοσιακή VC», σχολίασε ο Paul Veradittakit, διευθύνων σύμβουλος στην Pantera Capital, την εταιρεία επενδύσεων κρυπτονομισμάτων ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απευθείας εισαγωγή 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Coinbase Global Inc. στο Nasdaq το 2021 κατά τη διάρκεια της τελευταίας αγοράς κρυπτονομισμάτων είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, πρόσθεσε.

Γιγαντιαία Blow-Ups

Οι επενδυτές έχουν επίσης πληγεί από τα περίεργα Blow-Ups σε νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η FTX του Sam Bankman-Fried και ο δανειστής κρυπτογράφησης BlockFi.

Οι εταιρείες όπως η Tiger Global Management LLC και η Temasek Holdings Pte έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από τον κλάδο έκτοτε. Η Tiger Global έκλεισε μόλις τέσσερις συμφωνίες κρυπτονομισμάτων από την αρχή του 2023, μετά από μια προηγούμενη αναταραχή που οδήγησε την εταιρεία να επιστρέψει δεκάδες startups, σύμφωνα με τα στοιχεία της The Block Research.

Η Temasek είπε πέρυσι ότι δεν σχεδιάζει να επενδύσει σε ανταλλακτήρια crypto αφού μείωσε στο μηδέν ένα μερίδιο 275 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX.

Η συγκέντρωση κεφαλαίων από νεοφυείς επιχειρήσεις crypto μειώθηκε απότομα μετά τις υπερβολές του 2021 και του 2022, κινούμενη στο ίδιο μήκος  κύματος με την ευρύτερη μείωση των επενδύσεων επιχειρηματικού κινδύνου στο fintech, η οποία κορυφώθηκε σε πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μόνο το 2021.

Dealmaking

Τα δεδομένα της Block Research δείχνουν ότι η Coinbase Ventures βρίσκεται στην κορυφή των γραφημάτων με 443 επενδύσεις ή περίπου το 4% όλων των συμφωνιών από το 2017. Η Animoca Brands Corp. και η Outlier Ventures Ltd. βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κινδύνου κρυπτογράφησης αυξήθηκαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από το πρόσφατο χαμηλό των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook. Με αυτή την άνοδο ήρθε η επιστροφή των εντυπωσιακών αποτιμήσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων για νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Farcaster, η Berachain και η Hidden Road Partners.

Αυτές οι επενδύσεις ήρθαν παράλληλα με ένα ευρύτερο ράλι στα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 73.798 $ για το Bitcoin τον Μάρτιο. Η άνοδος έχει σταματήσει, αλλά ορισμένοι αναλυτές αναμένουν νέα δυναμική και ένα κύμα αρχικών δημόσιων προσφορών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Έως και 15 crypto-εταιρείες θα μπορούσαν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Matthew Kennedy, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς της Renaissance Capital. Στον τομέα της εξόρυξης Bitcoin, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει αυξηθεί, με την Core Scientific Inc. και την Bitfarms Ltd. να υποβάλλουν προσφορές εξαγοράς.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και IPO θα επιταχυνθεί στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων καθώς ο τομέας ωριμάζει, δήλωσε ο Hoolie Tejwani, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Coinbase. «Αυτή η δραστηριότητα αναχαιτίστηκε λόγω της έλλειψης κανονιστικής σαφήνειας, για την οποία παλεύουμε στα δικαστήρια και στο Κογκρέσο», είπε ο Tejwani.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ακόμα πιο πολύτιμος ο χρυσός - Γιατί γίνονται πιο δύσκολες οι εξορύξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ