Μηνύματα υπέρ της ΑΤΑ έστειλαν οι εργαζόμενοι από όλη την Κύπρο

Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για την επαναφορά της ΑΤΑ

Η επαναφορά της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατέβασε στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» και «Θέλουνε την ΑΤΑ να καταργηθεί, με ενότητα και αγώνα θα προστατευτεί», οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα δώδεκα συνδικαλιστικών οργανώσεων για τρίωρη στάση εργασίας, σηματοδοτώντας την πρώτη παναπεργία στην Κύπρο μετά από πολλά χρόνια.

Η ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνισε ότι το ζήτημα της ΑΤΑ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που την λαμβάνουν, αλλά όλους τους εργαζόμενους, καθώς αν δεν διασφαλιστεί ο θεσμός δεν μπορεί να επεκταθεί. Επιπρόσθετα, έθεσε το ζήτημα προάσπισης των εργασιακών σχέσεων αλλά και επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, για να καλύψουν όλους τους εργαζομένους, όπως προβλέπεται και από το θεσμικό πλαίσιο που θέτει η ΕΕ.

Στις συγκεντρώσεις σε όλες τις επαρχίες διαβάστηκε ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκο Κούσιο, όταν η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στο Υπουργείο Εργασίας.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ, ΕΣΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, εξέφρασαν τη σταθερή προσήλωσή τους στην προστασία του θεσμού της ΑΤΑ και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την πλήρη αποκατάστασή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως ρητά αναφέρεται στη μεταβατική συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017.

"Εκφράζουν παράλληλα την απογοήτευση τους, γιατί η εργοδοτική πλευρά καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου τήρησε άτεγκτη, και αδιάλλακτη στάση, προτάσσοντας διαρκώς τη θέση για κατάργηση του θεσμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε σοβαρή απορρύθμιση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναπόσπαστο μέρος των οποίων είναι και η ΑΤΑ".

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέφεραν επίσης στο ψήφισμά τους ότι εκφράζουν τη λύπη τους "γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το βήμα που έκαναν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον διάλογο που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εργασίας και να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση με βάση το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Ακόμα, δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν να επεκτείνουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη στο 80% του συνόλου της αγοράς εργασίας, όπως ρητά καθορίζεται και από την προτεινόμενη σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει και στην καταβολή της ΑΤΑ σε περισσότερους εργαζομένους.

"Η εργοδοτική πλευρά καλείται έστω και τώρα να σεβαστεί την υπογραφή της και να προσέλθει στον διάλογο για εξεύρεση λύσης. Η βάση της απόδοσης της ΑΤΑ, θα πρέπει να προσεγγίζεται σε συνάρτηση με τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, συνδράμοντας έτσι στη διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής συνοχής, στήριξης της κατανάλωσης, όπως και της πραγματικής οικονομίας", συνεχίζει το ψήφισμα.

Οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι η τήρηση των συμφωνηθέντων συμβάλλει στην αξιοπιστία και στην αξιοπρέπεια των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το συνδικαλιστικό κίνημα σημειώνει πως, "δεν μπορεί να αποδεχτεί τη θέση της κυβέρνησης που παραπέμπει τη συζήτηση της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσει θέματα που είναι ανοιχτά στον διάλογο και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της στρατηγικής για την απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες". 

Καταλήγοντας, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν και διεκδικούν, τη διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, τον σεβασμό στα συμφωνηθέντα και τον απαιτούμενο σεβασμό προς το σύνολο των εργαζομένων.

Ο αγώνας για την ΑΤΑ αφορά όλους τους εργαζόμενους

Σε δηλώσεις της, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, είπε ότι για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να υπερασπιστούν μια από τις σημαντικότερες τους κατακτήσεις, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. «Ταυτόχρονα όμως, να υπερασπιστούν και το πώς λειτουργούν οι εργασιακές σχέσεις», σημειώνοντας ότι η εργοδοτική πλευρά έθεσε θέμα κατάργησης της ΑΤΑ, και επομένως «υπερασπιζόμαστε και ότι αυτά τα οποία συνυπογράφουμε πρέπει να υλοποιούνται, πρέπει να τηρούνται».

«Δεν είναι εμείς που δεν αφήσαμε να προχωρήσει ο διάλογος. Είναι η θέση της εργοδοτικής πλευράς για κατάργηση της ΑΤΑ, για να πάμε να βρούμε άλλο σύστημα. Η θέση τους που έλεγε ότι αναιρούμε ουσιαστικά την υπογραφή μας από αυτό που έλεγε η υφιστάμενη συμφωνία».

Η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν αφορά μόνο όσους παίρνουν ΑΤΑ, αλλά κι αυτούς που δεν παίρνουν. «Διότι αν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον θεσμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τον θεσμό και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που θεωρούμε ότι αυτός θα έρεπε να είναι ο πρώτιστος στόχος και της Πολιτείας: πώς στηρίζει την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων, πώς διευρύνει με κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις περισσότερους εργαζόμενους. Να φύγουμε από τα προσωπικά συμβόλαια, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κυρίαρχα και να πάμε σε ρυθμισμένους όρους απασχόλησης».

Απαντώντας για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και τώρα να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις στο πνεύμα της συμφωνίας. Αν οι εργοδότες συνεχίζουν να κρατούν αυτή τη στάση που κρατούν, αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση στα πλαίσια των όσων έχουμε προσυπογράψει, η επιλογή είναι ότι συνεχίζουμε αυτό τον αγώνα, με όσα μέσα και με ό,τι χρειαστεί», σημειώνοντας ότι θα αξιολογήσουν και τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα.

Σημείωσε ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι μαζική, «και αυτό εμείς το προσλαμβάναμε από τις επαφές που είχαμε με τον κόσμο αυτές τις μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πλήρως ποιο είναι το διακύβευμα αυτή την ώρα».

Ιστορική στιγμή η χθεσινή συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδράς Μάτσας δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο και σαφές, ότι με την προσέλευση του κόσμου, η οποία συνεχίζεται αθρόα, καταγράφεται μία ιστορική στιγμή για τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συνέχισε λέγοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο, διατρανώνει το απόλυτο δικαίωμα για τους εργαζόμενους να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ΑΤΑ, αλλά και την ίδια στιγμή να διασφαλίσουν και τα δικαιώματα που προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.

«Είναι ξεκάθαρο για μας, ότι η σημερινή προσπάθεια, ο σημερινός αγώνας αφορά το σύνολο των εργαζομένων: τόσο όσων μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πρόσβαση στην ΑΤΑ, το 50% περίπου των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα θέτουμε κι ένα στόχο, ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που θέτει η ίδια η ΕΕ, για εδραίωση και επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων».

«Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν παίζουμε με τους εργαζόμενους», είπε, σημειώνοντας και από την πλευρά του ότι θα αξιολογηθούν τα δεδομένα της σημερινής παναπεργίας και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ενώ είπε ότι και οι ενδείξεις και από τις υπόλοιπες επαρχίες, όπου γίνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις είναι πάρα πολύ θετικές, ως προς την ανταπόκριση του κόσμου. «Δεν είναι προσπάθεια για την τιμή των όπλων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας».

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένο, διεκδικεί σήμερα την ΑΤΑ. Ένας θεσμός, ο οποίος έχει μια διαχρονική συμβολή και στην εργατική ειρήνη και στη διασφάλιση ενός βασικού δικαιώματος των εργαζομένων: αυτό της αναπλήρωσης της αγοραστικής αξίας των μισθών τους. «Δεν ήταν επιλογή του συνδικαλιστικού κινήματος η σημερινή απεργία. Ήταν επιλογή των εργοδοτών και της κυβέρνησης, η οποία στο τέλος της διαδικασίας δεν ανέλαβε τις ευθύνες της, και δεν τοποθετήθηκε απερίφραστα σε ό,τι αφορά τη μεταβατική συμφωνία του 2017, η οποία ξεκάθαρα διατύπωνε ότι ο θεσμός της ΑΤΑ θα πρέπει να αποκατασταθεί στη βάση της φιλοσοφίας του», σημείωσε.

Ο αγώνας συνεχίζεται, θα είναι διαρκής και σαφέστατα δεν πτοείται το συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε από τη συγκυρία των εκλογικών διαδικασιών, ούτε από το γεγονός ότι θα προκύψει νέα κυβέρνηση, επεσήμανε. «Εμείς με σαφήνεια θα θέσουμε τα αιτήματά μας και στη νέα κυβέρνηση και προσδοκούμε ότι θα διαμορφωθεί ένα λογικό πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου, στη βάση των αρχών που έχουμε συμφωνήσει».

Ο Στρατής Ματθαίου, ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ δήλωσε ότι «έχει πολλά χρόνια να γίνει τέτοια παναπεργία. Κι αυτό δείχνει το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε: όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ενωμένο, σαν μια γροθιά, θέλει να στείλει μήνυμα και στους υφιστάμενους και στους επόμενους ότι η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι εκεί και θα μείνει εκεί. Θα τη διαφυλάξουμε. Δεν θα δεχτούμε κανέναν να την εκφυλίσει».

Λεμεσός 

Την ετοιμότητα τους να διεκδικήσουν μέχρι τέλους και ενωμένοι, την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, εξέφρασαν την Πέμπτη στη Λεμεσό οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στη μια το μεσημέρι έξω από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, στο πλαίσιο της τρίωρης παγκύπριας και πανσυνδικαλιστικής στάσης εργασίας.

Σε χαιρετισμό του, ο επαρχιακός γραμματέας ΣΕΚ Λεμεσού, Τίτος Τιμοθέου, ανέφερε πως η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και το κράτος να σεβαστούν αυτά που υπέγραψαν, «γιατί αυτά είναι που στηρίζουν την εργατική ειρήνη και την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας».

Διαμήνυσε ακόμη ότι η ΣΕΚ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τους εργαζομένους, με πρακτικές που οδηγούν στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην αλλοίωση των δικαιωμάτων τους.

Η επαρχιακή γραμματέας της ΠΕΟ Λεμεσού, Μαρία Συγγέρη ανέφερε από την πλευρά της πως η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών, δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ και σημείωσε ότι «στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις Συλλογικές και διαμορφώνουν του μισθούς».

Τόνισε δε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν σταματά εδώ αλλά «επιβάλλεται να έχει συνέχεια», υποδεικνύοντας πως «όταν είμαστε ενωμένοι, όταν υπερασπιζόμαστε αρχές και δικαιώματα, όταν υπερασπιζόμαστε την ιστορία και το μέλλον, μπορούμε και θα έχουμε επιτυχίες».

Εξάλλου, η επαρχιακή γραμματέας της ΔΕΟΚ, Αντωνία Κωνσταντινίδου είπε πως η περήφανη εργατιά της Κύπρου προειδοποιεί και απαιτεί σεβασμό στα εργασιακά της δικαιώματα. «Με την σημερινή κινητοποίηση στέλνουμε το μήνυμα της αγωνιστικότητας, της ενότητας, ότι όλες οι οργανώσεις θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.  

Το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν μας χαρίστηκε, συνέχισε. Σημειώνοντας πως αυτό «κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας», ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν «πισωγύρισμα στα πέτρινα χρόνια του 40’». «Δεν χρειαζόμαστε την ελεημοσύνη και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας του κράτους, αλλά χρειαζόμαστε και απαιτούμε αξιοπρεπείς και δίκαιους μισθούς, που θα αμείβουν τους κόπους μας», είπε η κ. Κωνσταντινίδου.

Μήνυμα αγωνιστικότητας για την ΑΤΑ μέσα από ενότητα όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων έστειλαν επίσης ο επαρχιακός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Παντελής Πορνάρης, ο πρόεδρος του επαρχιακού γραφείου ΟΕΛΜΕΚ Στέλιος Σάββα, η εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ Δώρα Σεργίου, ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ Ανδρέας Κλεάνθους και ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΟ Ανδρέας Γεωργίου.

Ακολούθησε ανάγνωση και έγκριση του ψηφίσματος που εξέδωσαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλες τις πόλεις.

Πάφος 

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Πάφο κατά την τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), στέλνοντας μηνύματα ενότητας και αποφασιστικότητας.

Στην Πάφο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το οίκημα της Επαρχιακής Διοίκησης. Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «ΑΤΑ: Σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ» και « ΑΤΑ για όλους» οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν δηλώνοντας πως η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που τους προστατεύει από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Σε χαιρετισμό του ο Νεόφυτος Άσσος, Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε πως «είμαστε σήμερα εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι, διεκδικώντας τα αυτονόητα, αυτά που δικαιούμαστε», προσθέτοντας πως «διεκδικούμε για εμάς αλλά και για τους επόμενους, για αυτούς που λαμβάνουν σήμερα την ΑΤΑ αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν ΑΤΑ». Δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα όσων λένε ότι επειδή δεν παίρνουν ΑΤΑ όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταργηθεί, είπε και ζήτησε επέκταση της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους.

Ο Πέτρος Δημοσθένους, Επαρχιακός Γραμματέας ΣΕΚ Πάφου, ανέφερε πως η ΣΕΚ ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους. «Δεν μας μέτρησαν σωστά, ούτε λογάριασαν τη δύναμη των εργαζομένων όταν νιώθουν την αδικία και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων τους» είπε, λέγοντας πως η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται. Συνέχισε, λέγοντας πως «η αλαζονεία και η άτεγκτη στάση που επέδειξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με την έλλειψη αποφασιστικότητας από την Κυβέρνηση για απόδοση και αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και στο πλαίσιο της Μεταβατικής Συμφωνίας, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο».

Ο Γιώργος Παναγή, Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Πάφου, είπε πως η ΟΕΛΜΕΚ συμμετέχει στον κοινό αγώνα με όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου, προκειμένου «να πετύχουμε τους κοινούς στόχους» που είναι ΑΤΑ για όλους, με βάση τη φιλοσοφία της και σεβασμό στα συμφωνηθέντα. Διαχρονικά, συνέχισε, η ΟΕΛΜΕΚ έχει αποδείξει την διάθεση και την ετοιμότητά της για αγώνες και κινητοποιήσεις προκειμένου να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα τους, αλλά και τις δημοκρατικές και αρχές και αξίες.

Σε χαιρετισμό της εκ μέρους της ΔΕΟΚ η Μελίνα Στεφάνου ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν τους χαρίστηκε «ούτε από τους εργοδότες, ούτε από τους πολιτικούς τους συμμάχους». Κερδήθηκε «με αγώνες και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας και αναλγησίας, σε εποχές που οι εργαζόμενοι θεωρούνταν δούλοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έδινε αγώνες για την διασφάλιση των πρώτων βασικών θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων τους» είπε.

Η Παρασκευή Κουπάρη εκ μέρους του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως η θέση των εργοδοτών υπήρξε «εντελώς άτεγκτη». «Χωρίς να επιδείξουν κανένα σεβασμό στα συμφωνηθέντα επέμεναν στην παραμονή μας στο σημερινό καθεστώς επιδεικνύοντας όλο αυτό το διάστημα μια παρελκυστική πολιτική» γιατί, όπως είπε, πρόδηλος στόχος τους ήταν και παραμένει «ο εκφυλισμός, η υπονόμευση και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ».

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΤΕΚ ο Μάριος Χρυσάνθου ανέφερε πως το διαχρονικά υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτεί το αυτονόητο, να υπάρχει «το αντιστάθμισμα και το αντίβαρο στη μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό των ημερών μας». Σήμερα στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλέγγυοι και διεκδικούμε όλοι μαζί για όλους, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Γιώργος Γεωργιάδης, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Πάφου, ανέφερε πως οι μελέτες έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις εν καιρώ πανδημίας και εν καιρώ κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους «γιατί μεταφέρθηκαν όλα στον καταναλωτή και σε όλους εμάς». Η ΑΤΑ, συνέχισε, δεν είναι αύξηση μισθού, είναι αναπροσαρμογή στη βάση των τιμών των βασικών αγαθών ενώ ανέφερε ότι ο αγώνας δεν ολοκληρώνεται σήμερα.

Ο Ανδρέας Χριστοδούλου, μέλος του Παγκύπριου συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε πως «όσοι έχουν στο μυαλό ότι θα καταργήσουν ή θα κουτσουρέψουν την ΑΤΑ ένα να ξέρουν: Πως την απάντηση άρχισαν να την παίρνουν από σήμερα και πως θα έχει συνέχεια».

Λάρνακα

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «ΑΤΑ – σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «ΑΤΑ για όλους» και «ΑΤΑ στη φιλοσοφία της» εργαζόμενοι, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης στη Λάρνακα και συμμετείχαν στην τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, που διοργανώθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΟ Λάρνακας, Γιώργος Ιουλιανός, σε χαιρετισμό του στους συγκεντρωθέντες είπε πως «δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε το αφήγημα όσων λένε ότι επειδή δεν παίρνουν ΑΤΑ όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταργηθεί. Σε αντίθεση με τους εργοδότες το συνδικαλιστικό κίνημα μπήκε στο διάλογο σεβόμενο πλήρως το περιεχόμενο της μεταξύ μας Συμφωνίας και δείξαμε διάθεση για εξεύρεση λύσης». Σημείωσε πως «η θέση των εργοδοτών για κατάργηση της ΑΤΑ και εξεύρεση ενός άλλου συστήματος διαμόρφωσης των μισθών, δεν στοχεύει μόνο την ΑΤΑ».

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ότι «στόχος των εργοδοτών είναι η κατάργηση όλων εκείνων των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαμορφώνουν τους μισθούς, την ΑΤΑ, τις κλίμακες και τις προσαυξήσεις. Οι εργαζόμενοι φορτώθηκαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και τώρα που ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που μας περικόπηκαν, αντιμετωπίζουμε όχι μόνο την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς αλλά και την απαξίωση».

Κατηγορούμαστε συνέχισε «για ανευθυνότητα επειδή ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα. Δεν είμαστε εμείς που υπαναχωρήσαμε από τις δεσμεύσεις μας και δεν αποδεχόμαστε την προσέγγιση ότι επειδή έχουμε εκλογές θα έπρεπε να μείνουμε με χέρια σταυρωμένα αναμένοντας την επόμενη κυβέρνηση» ανέφερε. Πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η καθυστέρηση στον διάλογο δεν προέκυψε εξ υπαιτιότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά λόγω της στάσης της εργοδοτικής πλευράς».

Εξάλλου ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Λάρνακας, Γιαννάκης Λεοντίου, ανέφερε πως «η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν παζαρεύεται και ούτε επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την τύχη τους. Δυστυχώς η αλαζονεία και η άτεγκτη στάση που επέδειξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, σε συνάρτηση με την έλλειψη αποφασιστικότητας από την Κυβέρνηση για απόδοση και αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και στο πλαίσιο της Μεταβατικής Συμφωνίας, οδήγησαν την όλη διαδικασία σε ναυάγιο».

Πρόσθεσε ότι «η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν εμπαιγμό και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων» και κάλεσε «τις εργοδοτικές οργανώσεις και το κράτος να συμμορφωθούν σε αυτά που υπογράφουν και σ’ αυτά που στηρίζουν την εργατική ειρήνη και την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας».

«Τέρμα ο εμπαιγμός, φτάνει η κοροϊδία σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης για την  αποκατάσταση της ΑΤΑ» είπε και σημείωσε πως «οι εργοδότες βρίσκονταν εκτός διαδικασίας επιμένοντας στην κατάργηση του θεσμού και στην ένταξη στον διάλογο στοιχείων ξένων προς την διαδικασία και την φιλοσοφία της ΑΤΑ. Εδώ ακριβώς ξεκινούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης γιατί τους ανέχθηκε τους επέτρεψε και τελικά συναίνεσε στο αδιέξοδο».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε μια περίοδο όπου καταγράφεται μια τεράστια αύξηση των κερδών και οι επίσημες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν παρουσιάζουν ενδείξεις ύφεσης στην οικονομία, οι εργοδοτικές οργανώσεις προβάλουν την δήθεν αδυναμία των επιχειρήσεων για βελτίωση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ».

Η Φλώρα Γιάγκου, εκπρόσωπος της ΔΕΟΚ, ανέφερε ότι «το δικαίωμα της ΑΤΑ δεν μας χαρίστηκε ούτε από τους εργοδότες ούτε από τους πολιτικούς τους συμμάχους, αλλά κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας και αναλγησίας, σε εποχές που οι εργαζόμενοι θεωρούνταν δούλοι και το συνδικαλιστικό κίνημα έδινε αγώνες για την διασφάλιση των βασικών θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων τους. Δεν χρειαζόμαστε την ελεημοσύνη και τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας του κράτους, χρειαζόμαστε και απαιτούμε αξιοπρεπής και δίκαιους μισθούς που θα αμείβουν τους κόπους μας για την συμμετοχή μας στον παραγόμενο πλούτο του τόπου».

Πρόσθεσε ότι «για μας το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο πυρήνας των διεκδικήσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, είναι ο βασικός και αναντικατάστατος μηχανισμός προστασίας των εργαζομένων κα είναι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων. Η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η ενότητα αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το συνδικαλιστικό μας κίνημα και αυτές οι αξίες αποτελούν την ασπίδα και το μας για τη συνέχιση του αγώνα μας».

Η Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακα Παναγιώτα Χρυσοστόμου είπε ότι «σήμερα γράφουμε μια λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος του τόπου μας και συμπαραστεκόμαστε για να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις δυνατά το μήνυμα ότι σύσσωμο το πανσυνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί με ενότητα και αλληλεγγύη για την διαφύλαξη και προάσπιση της ΑΤΑ».

Ειδικά τώρα, συνέχισε «που ζούμε ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών, ένα κύμα που εκδηλώνεται στη χώρα μας με μεγάλες πληθωριστικές τάσεις στα είδη διατροφής, στην στέγαση, τον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα και παντού». «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΑΤΑ αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αποκατάστασης των εισοδημάτων των εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα» είπε και σημείωσε πως «γι’ αυτό απαιτούμε την πλήρη καταβολή αλλά και την επέκταση της για όλους τους εργαζόμενους και στεκόμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που προωθούν την κατάργηση για την αλλοίωση της φιλοσοφίας της».

Ο Δημήτρης Στυλιανού Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε πως «η ΑΤΑ αποτελεί διαχρονικά μια κορυφαία κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κύπρο. Για να έχει σήμερα ο εργαζόμενος στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία ένα σχετικά αξιοπρεπή μισθό, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΑΤΑ που κερδήθηκε σταδιακά στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση του 2011». Πρόσθεσε πως «η συμβολή της στην διατήρηση της εργατικής ειρήνη στον τόπο μας, υπήρξε ανυπολόγιστη γι’ αυτό και χαρακτηρίστηκε ως ευλογία ακόμα και από προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας».

Αφού ανέφερε ότι «η θέση των εργοδοτών στο θέμα της ΑΤΑ υπήρξε εντελώς άτεγκτη» σημείωσε πως «χωρίς να επιδείξουν κανένα σεβασμό στα συμφωνηθέντα, επέμειναν στην παραμονή μας στο σημερινό καθεστώς, επιδεικνύοντας όλο αυτό το διάστημα μια παρελκυστική πολιτική γιατί πρόδηλος στόχος τους ήταν και παραμένει ο εκφυλισμός, η υπονόμευση και η πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ». Αμετάθετος στόχος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η διατήρηση και πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ με επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους και απόδοση της στην βάση των αρχών και της φιλοσοφίας που την διέπουν, κατέληξε.

Η Βασούλα Κούλα, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Λάρνακας ανέφερε ότι «για μας η ΑΤΑ είναι το ουσιαστικότερο εργαλείο που μπορεί να διασφαλίσει την ουσιαστική στήριξη των μισθών μας σε περίοδο αυξημένου πληθωρισμού. Προτάσεις για πλήρη κατάργηση μας βρίσκουν πλήρως αντίθετους. Η ΑΤΑ είναι κοινωνικό αγαθό, είναι η προστασία των εργαζομένων στον αυξανόμενο πληθωρισμό και δε θα επιτρέψουμε κανένας να την επιβουλευτεί». Σημείωσε πως «στον αγώνα για την προστασία δηλώνουμε πάντα παρών μέχρι την τελική δικαίωση».

Εκ μέρους της ΟΛΤΕΚ ο Γιαννάκης Κάππελλος είπε μεταξύ άλλων πως «η 26η Ιανουαρίου σηματοδοτεί μια πρωτοφανή συμπόρευση του συνόλου των εργαζομένων της Κύπρου, μια πρωτόγνωρη συσπείρωση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του τόπου και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την αποφασιστικότητα αλλά και τη δυνατότητα μας να προστατέψουμε την ΑΤΑ αλλά και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων μας στο μέλλον».

Πρόσθεσε ότι «το διαχρονικά υπεύθυνο και σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτεί το αυτονόητο, απαιτεί το αντιστάθμισμα και το αντίβαρο στη μεγάλη ακρίβεια και τον πληθωρισμό των ημερών μας. Σήμερα στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, αλληλέγγυοι και διεκδικούμε όλοι μαζί για όλους». Σημείωσε πως «ξέρουμε ότι ο δρόμος μπορεί να είναι μακρύς αλλά αυτό δεν μας φοβίζει γιατί θα συνεχίσουμε ενωμένοι στον ίδιο δρόμο μέχρι να πετύχουμε το δίκαιο αίτημα μας».

Ο Θεόδωρος Τράπαλης μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΥΝΟ είπε ότι στόχος μας είναι «να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ελπίδα στο δικαίωμα αποκατάστασης μισθών, επιδομάτων και της ΑΤΑ, να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας εναντίον των εργοδοτικών συμφερόντων. Σήμερα διεκδικούμε την επαναφορά της πραγματικής αξίας του μισθού μας μέσω της ΑΤΑ και καλούμαστε όλοι μας να διασφαλίσουμε το αύριο των εργασιακών μας δικαιωμάτων τα οποία η εργοδοτική πλευρά μεθοδευμένα πράττει να καπιλεύσει, να τα υποβαθμίσει και να τα εξαφανίσει».

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση ψηφίσματος και έγκριση του από τους παρισταμένους το οποίο θα αποσταλεί στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο.

Διαβάστε επίσης: Τι είπε ο Κούσιος όταν παρέλαβε το ψήφισμα των συντεχνιών (vid)

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ