Πόσιμο Νερό: Ανάγκη σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού και πρόληψη κατά ασθενειών

Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Νερού, πρόληψη κατά ασθενειών, πληροφόρηση και χρήση της τεχνολογίας ανάμεσα σε αρκετά άλλα.

Η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού, πρόληψη για προστασία από ιούς και μικρόβια που προσβάλλουν τον άνθρωπο μέσω του πόσιμου νερού, η πληροφόρηση των πολιτών και η περαιτέρω χρήση της τεχνολογίας και καινοτόμων πρακτικών στα συστήματα διαχείρισης του πόσιμου νερού είναι ανάμεσα σε άλλα τα πορίσματα του Διεθνούς Συνεδρίου του Economy Today για το πόσιμο νερό.

Τα πορίσματα τις επόμενες μέρες αναμένεται να λάβουν επίσημη μορφή ώστε να αποσταλούν στα  αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες για να διερευνηθούν οι δυνατότητες υιοθέτησής τους από τους αρμόδιους αλλά και να μπουν περαιτέρω στο δημόσιο διάλογο.

To Διεθνές Συνέδριο για το Πόσιμο Νερό του Economy Today με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες για το πόσιμο νερό στην Ανατολική Μεσόγειο» το οποίο έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου και 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Radisson Blu στη Λάρνακα και διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το Συνέδριο ήταν επικεντρωμένο στις προκλήσεις και ευκαιρίες που αναδύονται για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σύνεδροι προέρχονταν από τον ακαδημαϊκό χώρο, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και τον ιδιωτικό τομέα Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Οι τρεις ενότητες του Συνεδρίου

Νερό και Δημόσια Υγεία – Διαχείριση του Πόσιμου Νερού – Καταστροφές και κλιματική αλλαγή

Οι τρεις θεματικές ενότητες εστίασης του συνεδρίου ήταν οι ακόλουθες:

ι) νερό και δημόσια υγεία,

ιι) διαχείριση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, και

ιιι) φυσικές καταστροφές, κλιματική κρίση και νερό,

ενώ δόθηκε έμφαση στις σημαντικές προκλήσεις που αφορούν τη κάθε θεματική και ακολούθως συμφωνήθηκαν προτεινόμενες παρεμβάσεις και δράσεις.

Η Πρώτη Ενότητα κατά την οποία έγινε διασύνδεση της δημόσιας υγείας με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των περισσότερων συνέδρων.

Σε γενικές γραμμές αναφέρθηκε ότι η ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και μόνον σε περιορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν περιστασιακά υπερβάσης ορισμένων παραμέτρων κυρίως σε οικισμούς μικρών παροχών υδροδότησης με μη συστηματική χλωρίωση, για τις οποίες αναλαμβάνονται άμεσα επανορθωτικές ενέργειες αποκατάστασης.

Η εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2020/2184 για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης αποτελεί πρόκληση για τους εμπλεκόμενους φορείς, λόγω εισαγωγής νέων παραμέτρων (π.χ., αναδυόμενοι ρύποι) και νέων ορίων για κάποιες υφιστάμενες παραμέτρους.

Σημειώθηκε ότι αναδύεται η ανάγκη εφαρμογής ευρωπαϊκής μεθοδολογίας ανάλυσης μικροπλαστικών.

Οι προτεινόμενες δράσεις για υγιές πόσιμο νερό

Προτεινόμενες δράσεις στην Πρώτη Ενότητα με σειρά προτεραιοτήτων και όπως παρατέθηκαν από τους Σύνεδρους είναι οι ακόλουθες:

1. Ολοκλήρωση της εφαρμογής των μελετών εκτίμησης επικινδυνότητας από όλους τους φορείς ύδρευσης.

2. Θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τα θέματα εκτίμησης επικινδυνότητας για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

3. Αναμόρφωση του πλαισίου ελέγχου της Λεγιονέλλας με δύο κύριες παρεμβάσεις:

Α. Μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας σε εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, μονάδες ψυχικής υγείας, στρατόπεδα, γηροκομεία, κ.α.  Β. Επιμόρφωση των υπευθύνων εγκαταστάσεων προτεραιότητας για θέματα πρόληψης Λεγιονέλλας.

4. Ίδρυση Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού για θέματα διαχείρισης κρίσεων, συντονισμού και παρακολούθησης της εφαρμογής της Νομοθεσίας και επιβολής κυρώσεων.

5. Τεχνολογικές αναβαθμίσεις σε πεπαλαιωμένα συστήματα αφαλάτωσης, δικτύων ύδρευσης και εγκαταστάσεων, όπως υδατοδεξαμενές, κ.α.

6. Ενημέρωση των πολιτών-καταναλωτών για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που έρχεται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή.  

7. Λύσεις μείωσης της διαβρωτικότητας / εναπόθεσης αλάτων στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης νοικοκυριών και ενημέρωσης για θέματα συντήρησης οικιακών εγκαταστάσεων νερού.

Διαχείριση του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση

Κατά την 2η Ενότητα του Συνεδρίου του Economy Today, δηλαδή για τη διαχείριση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ως μείζον θέμα αναφέρθηκε ομόφωνα η συνεχιζόμενη λειψυδρία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαφαίνεται να εντείνεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της συστηματικής χρήσης συστημάτων αφαλάτωσης και της υπεράντλησης υπογείων υδάτων ως εναλλακτικών πηγών πόσιμου νερού.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η διαχείριση απωλειών νερού στα δίκτυα ύδρευσης, και ειδικότερα σε πεπαλαιωμένα δίκτυα και δίκτυα με ανεπαρκή διαστασιολόγηση.

Αναδύεται επίσης το θέμα της αύξησης ζήτησης νερού στις τουριστικές περιοχές και περιοχές εισροής μεταναστών και προσφύγων και σε περιοχές που παρατηρείται αυξημένη οικιστική ανάπτυξη. Τονίστηκε η ανάγκη ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης υδατικών πόρων.

Προτεινόμενες δράσεις στην ενότητα 2 με σειρά προτεραιοτήτων είναι:

1. Διερεύνηση λύσεων για τη μείωση της αυξημένης κατανάλωσης, π.χ., επικαιροποίηση τιμολογιακής πολιτικής σαν ένα μέτρο ελέγχου της ανεξέλεγκτης σπατάλης του πόσιμου νερού.

2. Ενημέρωση των πολιτών/καταναλωτών για την εφαρμογή της νέας οδηγίας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και για τα δικαιώματά τους.

3. Η ίδρυση του Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού, ως ανωτέρω, θα συμβάλει στην καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (πρωτοβάθμιου, δευτεροβάθμιου και ελεγκτικού μηχανισμού).

4. Προώθηση της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών, όπως έξυπνοι υδρομετρητές, αισθητήρες (πίεσης, χλωρίου, κ.α.) και συστήματα παρακολούθησης, τηλ -ελέγχου / τηλεμετρίας, στα δίκτυα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή πρακτική.

5. Δημιουργία πλατφόρμας ενημέρωσης καταναλωτή και προώθηση της δια βίου εκπαίδευσης σε θέματα ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης υδατικών πόρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από την πηγή μέχρι τη βρύση.

Η κλιματική αλλαγή και η απειλή της στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά την 3η ενότητα που αφορούσε την κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές συναρτήσει με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η Μεσόγειος είναι ένα από τα επίκεντρα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι εκφάνσεις της πχ, πλημμύρες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές, παρατηρούνται σε ιδιαίτερα αυξανόμενο ρυθμό και ένταση.

Προτεινόμενες δράσεις στην 3η ενότητα με σειρά προτεραιοτήτων είναι:

1. Έμφαση στο τρίπτυχο διαχείρισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας φυσικών καταστροφών, δηλαδή, πρόληψη, ετοιμότητα, και ανθεκτικότητα.

2. Ανάλυση επικινδυνότητας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κινδύνων καταστροφών και την ανάπτυξη, υλοποίηση, αξιολόγηση, και επικαιροποίηση σχεδίων προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες.

3. Ανάπτυξη και αξιοποίηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών

4. Δημιουργία παρατηρητηρίου δεικτών περιβάλλοντος και υγείας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

5. Προώθηση περιφερειακής συνεργασίας στην ανατολική μεσόγειο χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα όπως, European Union Civil protection mechanism and rescEU.

6. Επένδυση στην εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών του χώρου (υγειονομικούς επιθεωρητές, πολιτική άμυνα/προστασία, εκπαίδευση των αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης, κα.).

7. Μείωση της πολυνομίας και των κακών πρακτικών διοίκησης και συντονισμού

8. Συστηματική εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην υγεία.

Σημειώνουμε ότι χορηγοί του Διεθνές Συνεδρίου για το Πόσιμο Νερό στην Ανατολική Μεσόγειο του Economy Today ήταν η PWC, η Τράπεζα Κύπρου, το Δικηγορικό Γραφείο Χάρης Κυριακίδης, η Camelot International Health Organization Europe ενώ συν-διοργανωτής ήταν το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ