Αναμένεται αύξηση του Δείκτη Αβεβαιότητας για την οικονομία

Εξαιτίας της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Αύξηση του Δείκτη Αβεβαιότητας για την Οικονομική Πολιτική (EPU), αναμένεται το επόμενο διάστημα, εξαιτίας της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο κατασκευάζει τον Δείκτη EPU για την κυπριακή οικονομία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η αβεβαιότητα μειώνεται τον Φεβρουάριο του 2023 μετά την προσωρινή αύξηση του Δείκτη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους λόγω των προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ΚΟΕ αναφέρει τον Χειμώνα του 2022-23 ο Δείκτης EPU βρίσκεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Φθινόπωρο του 2022.

Προσθέτει ότι τον Ιανουάριο του 2023, ο Δείκτης αβεβαιότητας στην Κύπρο παρουσιάζει μία προσωρινή αύξηση, η οποία οφείλεται κυρίως στις  προεδρικές εκλογές, ενώ τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο του 2023) ο Δείκτης EPU επανέρχεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, το ΚΟΕ σημειώνει ότι περίοδοι προεδρικών εκλογών έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχες προσωρινές αυξήσεις στην οικονομική αβεβαιότητα και σε άλλες χώρες (όπως την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, και την Ιρλανδία).

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι τιμές που κατέγραψε η αβεβαιότητα ήταν 227,20, 315,47, και 260,13  για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, και Φεβρουάριο, αντίστοιχα.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι η αβεβαιότητα στην Κύπρο έως το 2007 παρουσιάζεται κατά μέσο όρο αισθητά χαμηλότερη και με μικρότερες διακυμάνσεις, ενώ μετά το 2008 εμφανίζει μία σταδιακή αύξηση, παίρνοντας τις υψηλότερες τιμές το 2012 με την τραπεζική κρίση, το 2020 με την πανδημία της Covid-19 και το 2022 με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. 

ΚΥΠΕ 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσω taxisnet και φέτος οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ