Το ΑΞΙΚ μεταφέρεται στην Πάφο και 200 φοιτητές ψάχνουν σπίτι

Το μεγάλο όφελος για την τουριστική βιομηχανία της Πάφου είναι ότι θα μπορεί να καλύψει εργασιακές ανάγκες αξιοποιώντας τους φοιτητές και τους αποφοίτους

Της Χάρις Βωβού

Ρόλο μεσίτη ανέλαβε για ακόμη μια φορά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ώστε να βρει στους νέους φοιτητές χώρο διαμονής κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, μετά τη μεταφορά του Ανωτέρου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Πάφο.

Το ΤΕΠΑΚ δημοσίευσε αγγελία για εύρεση διαμερισμάτων στην πόλη, ώστε να στεγαστούν οι φοιτητές της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά τον  Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, το Γραφείο Στέγασης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας (ΥΣΦΕ) του Πανεπιστημίου ζήτησε για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, διαμερίσματα σε καλή κατάσταση, από στούντιο μέχρι τριών υπνοδωματίων, τα οποία κατά προτίμηση να βρίσκονται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το κτήριο της Σχολής (οδό Αμπελοκήπων και Παναγίας Παντάνασσας).

Σημειώνεται ότι διαμερίσματα που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση έγιναν επίσης δεκτά, αλλά προτεραιότητα δόθηκαν σε εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στη Σχολή.

Προϋποθέσεις στέγασης

Κατά προτίμηση τα διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν, σε καλή κατάσταση, βασική επίπλωση και οικιακό εξοπλισμό, όπως ατομικό κρεβάτι σε κάθε υπνοδωμάτιο, ερμάρι, γραφείο, καρέκλα γραφείου, καναπέ, πολυθρόνες στο καθιστικό, τραπέζι και καρέκλες κουζίνας, φούρνο και εστία, ψυγείο και σύστημα κλιματισμού. Δεκτά έγιναν και διαμερίσματα χωρίς βασική επίπλωση, είναι όμως απαραίτητο να διαθέτουν εστία, φούρνο, ψυγείο και σύστημα κλιματισμού, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, η περίοδος ενοικίασης θα έχει διάρκεια ένα χρόνο με δικαίωμα ανανέωσης για ένα συν ένα χρόνο, δηλαδή σύνολο τρία χρόνια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα σύναψης δεκάμηνων συμβολαίων, από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο, κάθε χρόνο, αν αυτό συμφωνηθεί μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Η ενοικίαση θα γίνει από τους φοιτητές και το σχετικό συμβόλαιο ενοικίασης θα υπογραφεί από τους φοιτητές. Όπως διευκρινίζεται, ο ρόλος του Γραφείου Στέγασης της ΥΣΦΕ είναι μεσολαβητικός και υποβοηθητικός.

Στελέχωση φοιτητών

Μιλώντας στο Economy Today ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ Βασίλης Πρωτοπαπάς, για το πόσοι φοιτητές θα σπουδάζουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οι οποίοι θα χρειαστούν στέγαση στην Πάφο, ανέφερε πως «υπολογίζουμε αρχικά ότι θα έχουν 200 φοιτητές στα τρία έτη σπουδών και ότι η πλειοψηφία θα χρειαστεί να ενοικιάζει κατάλυμα στην Πάφο. Ένας αριθμός φοιτητών θα είναι Παφίτες. Οι αριθμοί αυτοί με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν».

Αναφορικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες κατοικιών, σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε έναν αριθμό που καλύπτει περίπου 40 κλίνες, αναμένουμε να αυξηθεί αλλά παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με τον ΠΑΣΥΞΕ Πάφου ώστε να μας βοηθήσουν με τη φιλοξενία αριθμού φοιτητών σε ξενοδοχεία». Όσον αφορά στο πού κυμαίνονται τα ενοίκια των σπιτιών για τους φοιτητές στην Πάφο, αναφέρει ότι είναι «υψηλότερα από ό,τι αναμέναμε. Θα ήθελα όμως να δω που βρισκόμαστε όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δυστυχώς το στεγαστικό και το υψηλό του κόστος είναι πλέον πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις πόλεις».

Ερωτηθείς για το πόσες ειδικότητες σπουδών θα προσφέρονται από τον Σεπτέμβριο στους φοιτητές, απαντά ότι «σε αρχικό στάδιο θα έχουμε τα δύο προγράμματα που ήδη προσφέρει το ΑΞΙΚ, δηλαδή τις Μαγειρικές Τέχνες και την Ξενοδοχειακή και Τουριστική Διεύθυνση».

Σε ερώτηση ποιος είναι ο συσχετισμός του ΑΞΙΚ με την επισιτιστική βιομηχανία και τον τουρισμό στην Κύπρο, απαντά ότι «τα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για να προετοιμάζουν τους φοιτητές για άμεση εργοδότηση και ανέλιξη σε εποπτικό και μεσο-διευθυντικό επίπεδο σε ένα μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων της ξενοδοχειακής, επισιτιστικής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας. Προσφέρουν ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση και ευρεία πρακτική κατάρτιση, η οποία αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας στο εντεινόμενα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα τα προγράμματα επιτρέπουν τη συνέχιση των σπουδών στην Κύπρο και το εξωτερικό και προάγουν τη Διά Βίου Μάθηση και επαγγελματική ανέλιξη».

Οι λόγοι μεταφοράς

Ερωτηθείς γιατί πάρθηκε η απόφαση μεταφοράς του ΑΞΙΚ στην Πάφο κάτω από την ομπρέλα του ΤΕΠΑΚ, απαντά ότι «ήταν μια κοινή απόφαση της πολιτείας και του ΤΕΠΑΚ. Το ΑΞΙΚ έγινε οργανικό κομμάτι του πανεπιστημίου με στόχο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω. Η Πάφος επιλέγηκε διότι είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη πόλη με πολύ αναπτυγμένες υποδομές φιλοξενίας και τουρισμού. Μια πόλη που αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα και με ενθουσιασμό το όλο εγχείρημα».

Κληθείς να σχολιάσει πώς η μεταφορά της έδρας του ΑΞΙΚ στην Πάφο αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και τον τουρισμό, αναφέρει ότι «η Πάφος έχει ήδη σημαντική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η παρουσία της Σχολής του ΤΕΠΑΚ, καθώς και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα δώσει στην πόλη νεανικό πληθυσμό με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται. Ως προς το ΑΞΙΚ, το μεγάλο όφελος για την τουριστική βιομηχανία της Πάφου είναι ότι θα μπορεί να καλύψει εργασιακές ανάγκες αξιοποιώντας τους φοιτητές αλλά, κυρίως, τους αποφοίτους μας. Αντίστοιχο όφελος θα έχουν και οι φοιτητές μας, που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση και μετά να εργοδοτηθούν αν το επιθυμούν σε υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες».

Η ιστορία και οι στόχοι

Όπως αναφέρει ο κ. Πρωτοπαπάς, το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου τάχθηκε να υπηρετεί τις ανάγκες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σε άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Αποτελεί τη συνέχεια της Κεντρικής Ξενοδοχειακής Σχολής Κύπρου που ιδρύθηκε το 1965 και του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών (ΙΞΕΤ) που τη διαδέχθηκε, το οποίο ιδρύθηκε το 1969 ως Κοινό Σχέδιο της Κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προγράμματος Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Σημειώνει ότι τα δύο ιδρύματα, Κεντρική Ξενοδοχειακή Σχολή και ΙΞΕΤ λειτούργησαν παράλληλα μέχρι τον Απρίλη του 1971, όταν το πρώτο συγχωνεύτηκε στο δεύτερο. Από τον Μάιο του 1993 το Ινστιτούτο, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίστηκε σε Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό ΄Ιδρυμα Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής Εκπαίδευσης και μετονομάστηκε σε Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Όπως εξηγεί, από τον Σεπτέμβριο 2012, το ΑΞΙΚ προσφέρει νέα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών στις Μαγειρικές Τέχνες (ελληνική και αγγλική γλώσσα) και στην Ξενοδοχειακή και Τουριστική Διεύθυνση (αγγλική γλώσσα). Στις 27 Μαρτίου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Παιδείας: Αναβάθμιση και διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ