Επαναφορά κριτηρίων για εργαζόμενους τρίτων χωρών ζητά η ΠΕΟ

Κατηγορεί το Υπ. Εργασίας πως αντί για υιοθέτηση μέτρων που να προωθούν την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή συνθηκών ακραίας εκμετάλλευσης από ασύδοτους εργοδότες, οι μέχρι τώρα πρακτικές του κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Να επαναφέρει τη φιλοσοφία των κριτηρίων όπως είχαν συμφωνηθεί σε σχέση με τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες, καλεί την Κυβέρνηση η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ.

Σε ανακοίνωσή της, σε σχέση με δημοσιεύματα για υπόθεση φερόμενης εκμετάλλευσης εργαζομένων από τρίτες χώρες και σύλληψης εργοδότη, αναφέρει ότι για πολλοστή φορά έρχονται στην επιφάνεια περιστατικά εκμετάλλευσης εργαζομένων προερχόμενων από τρίτες χώρες και "δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν και το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει την ίδια πολιτική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, χωρίς να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων εργαζόμενων στην κυπριακή κοινωνία, των μεταναστών εργαζομένων στους κλάδους της γεωργίας-κτηνοτροφίας".

Δυστυχώς, προσθέτει, αντί για την υιοθέτηση μέτρων που να προωθούν την προστασία των εργαζομένων και την αποφυγή συνθηκών ακραίας εκμετάλλευσης από ασύδοτους εργοδότες, οι μέχρι τώρα πρακτικές του Υπουργείου Εργασίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

"Είναι φανερό ότι  όχι μόνο δεν γίνεται καμία ειλικρινής προσπάθεια αντιμετώπισης των κρουσμάτων εκμετάλλευσης ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα Γεωργίας-Κτηνοτροφίας που επανειλημμένα έρχονται στην επιφάνεια, αλλά με την συνεχή απομάκρυνση από τη φιλοσοφία και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί από το 1991, στην πράξη τα κρούσματα γίνονται περισσότερα και οι περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων που παραπέμπουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα γίνονται ολοένα και περισσότερες" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αν η Κυβέρνηση, προστίθεται, στα πλαίσια της Στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν επαναφέρει τη φιλοσοφία των κριτηρίων όπως είχαν συμφωνηθεί και αν δεν υιοθετήσει μέτρα σε συνεργασία και με τη συμμετοχή του Συνδικαλιστικού Κινήματος που να διασφαλίζουν την προστασία των ευάλωτων εργαζομένων από τρίτες χώρες από την ασυδοσία και την εκμετάλλευση, "όχι μόνο κρούσματα ασύδοτης εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων όπως αυτό που έχει έρθει χθες στην επιφάνεια θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, αλλά και γενικότερα η απορρύθμιση της εργασίας και η μη εφαρμογή κατώτατων ορίων και Συλλογικών Συμβάσεων θα συνεχίσει να τροφοδοτείται και να αναπαράγεται".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Διαβάστε επίσης: Οι σοβαρότεροι και πιθανότεροι κίνδυνοι της οικονομίας - 43 ειδικοί απαντούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ