Οι μεγάλες προκλήσεις των κεφαλαιαγορών και η ρύθμιση των crypto

Τι καταγράφηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης από τους προέδρους των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Ελλάδας και που εστίασε στην παρέμβαση του ο Μάκης Κεραυνός

Οι νέες νομοθεσίες που έρχονται, οι τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν και το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον αποτελούν τρία από τα βασικότερα ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι χρηματαγορές και κατ’ επέκταση οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Την ίδια ώρα οι εποπτικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσεπίλυτα ζητήματα όπως η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και η ρύθμιση των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων. Πάνω απ’ όλα όμως εξακολουθεί να παραμένει η προστασία των επενδυτών.

Τα πιο πάνω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ανέφεραν οι πρόεδροι των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Ελλάδας Γιώργος Θεοχαρίδης και Βασιλική Λαζαράκου αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Λευκωσία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική, μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοχαρίδης σημείωσε αρχικά ότι διανύουμε μια περίοδο αβεβαιότητας τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, με τις συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, με τον πληθωρισμό, ο οποίος διατηρείται σε ψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα και τα ψηλά επιτόκια τα οποία δημιουργούν κινδύνους ακόμα και για χρεοκοπία ορισμένων οργανισμών και επιχειρήσεων. Σημείωσε ακόμα τα προβλήματα με το διεθνές εμπόριο εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Οι τρεις προκλήσεις
Από την πλευρά της, η κ. Λαζαράκου επέλεξε να εστιάσει σε τρία σημεία. Στα ψηλά επιτόκια, σημειώνοντας ότι πλέον αναμένουμε τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για να ξεκινήσει η μείωση τους. Δεύτερο στο κόστος που θα προκύψει για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην ανάγκη για βιώσιμη χρηματοδότηση και τρίτο στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τώρα ειδικά για τις κεφαλαιαγορές, η κ. Λαζαράκου ανέφερε ότι οι κυριότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι οι νέες τεχνολογίες, το ζήτημα της χρηματοδότησης, αλλά και οι κανονισμοί που πρόκειται να τεθούν σύντομα σε ισχύ.

Οι δυο αξιωματούχοι στάθηκαν αρκετά στο ζήτημα των τεχνολογικών εξελίξεων με τον κ. Θεοχαρίδη να σημειώνει ότι πλέον υπάρχουν οι εταιρείες fintech με σημαντική παρουσία στην Κύπρο οι οποίες λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος, με περισσότερη διαφάνεια και με γρηγορότερη εκτέλεση πράξεων. Παράλληλα, υπάρχει η τεχνολογία ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, ωστόσο, τις κεφαλαιαγορές θα πρέπει να τις απασχολήσουν και τα μειονεκτήματα της ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσουν τους επενδυτές. Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη, ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί πρέπει να προλαβαίνουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις ώστε να μην τύχουν εκμετάλλευσης πελάτες και επενδυτές.

Με τη σειρά της, η κ. Λαζαράκου σημείωσε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι κεφαλαιαγορές θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Πλέον η παροχή υπηρεσιών είναι πολύ διαφορετική σημείωσε. Ο μόνο τρόπος να εποπτεύουμε σωστά είναι να χρησιμοποιούμε και εμείς οι ίδιοι την τεχνολογία.

Τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία
Οι δύο επόπτες αναφέρθηκαν επίσης στην εφαρμογή του Κανονισμού για τις αγορές των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, γνωστού ως MiCA, πριν από το τέλος του 2024, καθώς και στην υιοθέτηση του Κανονισμού Ψηφιακής Επιχειρησιακής Ανθεκτικότητας (DORA), οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της λειτουργικής ανθεκτικότητας των αγορών. Θέση της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης, αλλά και της ESMA, είναι ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν τα εν λόγω στοιχεία, για προστασία των επενδυτών.

Ο κ. Θεοχαρίδης και η κ. Λαζαράκου έκαναν αναφορά και στο θέμα της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών σημειώνοντας ότι εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει ένας δισεπίλυτος γρίφος αφού η κάθε χώρα έχει τα δικά της θέματα και η όποια προσπάθεια προσκρούει κάθε φορά σε διαφορετικά ζητήματα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου εκεί υπάρχει μια ενοποιημένη εποπτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και η προσπάθεια για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου με τον κ. Θεοχαρίδη να κάνει λόγο για θετική εξέλιξη αφού θα υπάρξει άνοιγμα προς άλλες αγορές και ενδεχομένως περισσότερη χρηματοδότηση αλλά ίσως και καλύτερη και στενότερη συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Κεραυνού
Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σε σύντομη παρέμβασή του μετά το τέλος των παρουσιάσεων, σχολίασε τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση των επενδύσεων, προσθέτοντας πως η ΕΕ προβαίνει συχνά σε υπερρυθμίσεις που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας. Είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών των κρατών μελών της ΕΕ καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επενδυτές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικηγόροι-λογιστές vs Κυβέρνηση: Τύμπανα πολέμου για Ενιαία Εποπτική Αρχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ