Μάκης Κεραυνός: Δεν υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση από την πράσινη φορολογία

Τι είπε για τα καύσιμα

Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την επερχόμενη πράσινη φορολογία, σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης για το δεύτερο παραδοτέο για τον Ολοκληρωμένο Φορολογικό Μετασχηματισμό και την πρόοδο υλοποίησης τους έργου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, αφού όπως ανέφερε, «δεν μπορούμε να λύνουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργούμε άλλο».

Πρόσθεσε ότι σταθμίζονται όλα, τόσο οι επιπτώσεις όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε στο τέλος να υπάρχει αποτέλεσμα που να οδηγεί στην πράσινη μετάβαση, να συμβάλει στην βελτίωση της αντίληψης για περιβαλλοντική προστασία, να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον στην παραγωγική διαδικασία και τον βαθμό ανακούφισης των νοικοκυριών από οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος.

Εξήγησε ότι από ένα μοντέλο που τους έχει αναλυθεί, στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, το κόστος θα είναι €48 τον χρόνο, χωρίς αυτό να είναι καθορισμένο. Πρόσθεσε ότι από την παρουσίαση αυτή «διαφάνηκε ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε ότι η παρουσίαση ήταν, απόλυτα επιστημονική, με μοντέλα που κατέληγαν σε βασικά συμπεράσματα κατανοητά για όλους. Εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στην παρουσίαση, αφού όπως είπε είναι ένα θέμα που αφορά τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να μπουν κάποιοι φόροι που αφορούν την πράσινη μετάβαση. Συμπλήρωσε ότι όπως διαφάνηκε από τις παρουσιάσεις, είναι ελάχιστο το φορολογικό βάρος και θα υπάρξουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά των πολιτών και των καταναλωτών και η κουλτούρα της χώρας, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, τα προϊόντα που παράγονται και να είναι οι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε θα παραμείνει η κυπριακή οικονομία ανταγωνιστική και θα προστεθεί ευημερία στην κοινωνία όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ο κ. Κεραυνός είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις για το θέμα και ότι το πρόγραμμα για τη φορολογική μεταρρύθμισης ακολουθείται ακριβώς, όπως έχει σχεδιαστεί.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία, ανέφερε ότι αυτό θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση από πλευράς υποδομών και υπηρεσιών, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέσα στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός  έργων που αφορούν την προετοιμασία, που διευκολύνουν και δίνουν κίνητρα. Πρόσθεσε ότι «πραγματοποιούνται πολλά έργα για την πράσινη μετάβαση».

Εξάλλου στην ομιλία του κατά τη συνάντηση για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι  στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση έγιναν πάρα πολλές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.  Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, θα είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Υπενθύμισε ότι οι βασικοί λόγοι της ανάγκης για νέα φορολογική μεταρρύθμιση είναι το γεγονός ότι η προηγούμενη έγινε πριν 20 χρόνια, άρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τα διεθνή φορολογικά πρότυπα έχουν διαφοροποιηθεί, όπως και εισαγωγή ευρωπαϊκών οδηγιών και κανόνων στην εφαρμογή διαφόρων φορολογιών. Είπε ακόμα ότι υπάρχει η ανάγκη για πράσινη φορολογία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και να πάμε σε ένα καθαρό περιβάλλον που να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Σημείωσε ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση δεν κινείται στο κενό, ούτε ψάχνει να βρει δρόμους και στόχους για την κατάληξη της».

Από την πρώτη στιγμή, συμπλήρωσε, το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε ένα πλαίσιο για να κινηθεί, χωρίς να υπάρχουν απόλυτες προθέσεις, και αυτό καθορίζεται από μια σειρά παραμέτρους. Μεταξύ αυτών η ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, τα κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επικέντρωση στις κυπριακές επιχειρήσεις, μέσα από ενθάρρυνση με κίνητρα της επέκτασης της παραγωγικής βάσης, η διαφάνεια, η απλοποίηση, το χαμηλό διοικητικό κόστος και η ισόρροπη κατανομή του φορολογικού βάρους για ανακούφιση των νοικοκυριών, των χαμηλών εισοδημάτων, των πολυτέκνων και άλλων κατηγοριών πολιτών.

ΥΠΟΙΚ: Τέλος στην περίοδο των οριζόντιων μέτρων στα καύσιμα

Ερωτηθείς για την τελευταία παράταση στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα καύσιμα που εγκρίθηκε από την Βουλή, την Παρασκευή τα ξημερώματα και τι θα γίνει στη συνέχεια, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι «η περίοδος οριζόντιων μέτρων τελειώνει», με βάση τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όλων των φορέων της ΕΕ.

«Εμείς ως κράτος μέλος της ΕΕ, πρέπει να λειτουργούμε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων στη διεθνή αγορά, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι από τις τρεις χώρες με τις πιο χαμηλές τιμές τόσο στην αμόλυβδη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οριζόντια μέτρα πρέπει να καταργηθούν και να παραμείνουμε σε μέτρα στοχευμένα», είπε.

Ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υβριδικά αυτοκίνητα και τα γενναιόδωρα, όπως είπε, κίνητρα για την αγορά τους που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση.

«Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτός. Είναι ο δρόμος ο ευρωπαϊκός, που είναι ο φιλικός προς το περιβάλλον δρόμος», είπε.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ανέφερε ότι ναι μεν λένε τέρμα στα οριζόντια μέτρα, ωστόσο, πρόσθεσε «ζούμε σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς, με πάρα πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις, με πάρα πολλές απειλές και τα δεδομένα αλλάζουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έφερε ως παράδειγμα πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίο είπε ότι είναι καιρός να σταματήσουν οι υπερβολικοί κανονισμοί και η γραφειοκρατικά στον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων της ΕΕ, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας που έδινε προτεραιότητα σε μηχανισμούς παρακολούθησης. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει και η Κύπρος, ως μια μικρή χώρα με ανοικτή οικονομία να παραβλέπει τις όποιες εξελίξεις.

Κοστολογημένα τα όποια μέτρα

Ερωτηθείς για την έγκριση από τη Βουλής της κατάργησης του τέλους €350 για τις εταιρείες και για την επέκταση της άδειας μητρότητας και τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και έναν χρόνο ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την οικονομία.

«Όλα τα μέτρα είναι υπολογισμένα, όπως είδαμε και στον πρώτο προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης. Ήταν ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός, πλεονασματικός, ακριβώς για να έχουμε τη δυνατότητα όταν χρειάζεται να ασκούμε πολιτικές που να ευνοούν και τα νοικοκυριά μας και κάποιες κατηγορίες της κοινωνίας μας, όπως οι πολύτεκνοι, και να αντιμετωπίζουμε όποια πρόκληση τυχόν προκύψει», είπε.

Ερωτηθείς για θέσεις κομμάτων ότι η κατάργηση του τέλους €350 θα μπορούσε να ήταν στοχευμένη και κλιμακωτή, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το συγκεκριμένο τέλος δεν έχει να κάνει με τον τζίρο ή τα κέρδη των επιχειρήσεων. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση κατάργησε το τέλος αφού το 98% των επιχειρήσεων είναι μικρές και μικρομεσαίες, το 96% των επιχειρήσεων απασχολεί κάτω από 9 άτομα, ενώ στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται και τα περίπτερα, τα μικρά μαγαζιά, οι μικροί φούρνοι κ.α.

«Επομένως τα €350 ήταν ένα βάρος στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Είναι κατανοητές οι διάφορες απόψεις αλλά στη δεδομένη στιγμή, στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπισθεί από όλους η ακρίβεια που προκύπτει από εξωγενείς κυρίως παράγοντες, κρίθηκε σκόπιμο ότι σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να καταργηθεί», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πράσινη Φορολογία: Χαράτσι €121 θα πληρώνουν οι Κύπριοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ