Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντοτε η γυναίκα εργαζόταν

Η Επίκουρη Καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ, Μελίτα Μενελάου, αναφέρει στο Economy Today πως η γυναίκα κατέκτησε την επαγγελματική της ζωή μέσα από το πέρασμα της Ιστορίας.

Η συνεισφορά της γυναίκας στην οικονομία υπήρχε πάντοτε μέσα στο πέρασμα της Ιστορίας αλλά η σύγχρονη εργασία πραγματοποιείται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα, δηλώνει η Μελίτα Μενελάου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η γυναίκα κατέκτησε την επαγγελματική της ζωή μέσα από το πέρασμα της Ιστορίας. Η συνεισφορά της συνέτεινε στη μεταβολή της οικονομίας και της προόδου τής εκάστοτε χώρας, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναίκα πάντοτε εργαζόταν (οικιακά, ραπτική, γεωργία). Η σύγχρονη όμως εργασία πραγματοποιείται σε διαφορετικό πλαίσιο. 

Κατά τη γνώμη μου, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνται στην Κύπρο τα εξής γεγονότα:

(1) δημιουργήθηκε μεγάλος αριθμός επαγγελμάτων που απασχολούν γυναίκες με υψηλή και άρτια καταρτισμένη επαγγελματική μόρφωση και εμπειρία,

(2) όλο και λιγότερες γυναίκες απασχολούνται αποκλειστικά με τα οικιακά και άρα λοιπόν όλο και περισσότερες γυναίκες απασχολούνται σε Δημόσιες Υπηρεσίες, στη Βιομηχανία, στον Ξενοδοχειακό τομέα και σε άλλους τομείς και

(3) η βιοποριστική εργασία ασκείται πλέον και από γυναίκες που έχουν παιδιά, μιας και προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος.

Άρα, στη σημερινή εποχή που ζούμε αναγνωρίζεται στην Κύπρο (αλλά και σε άλλες χώρες), η ισάξια συμβολή της γυναίκας με τον άντρα, σε όλες τις πλευρές της σύγχρονης ζωής, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, επαγγελματικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής κ.τλ.. Υπάρχουν, όμως, ακόμη μεγαλύτερα βήματα βελτίωσης που πρέπει να εφαρμοστούν για τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμβολή των γυναικών στην Κύπρο. 

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη Σιμόν ντε Μπoβουάρ (Simone de Beauvoir) – σε μια πολυδιάστατη δηλαδή προσωπικότητα, φεμινίστρια, κοινωνική ακτιβίστρια, φιλόσοφο, μυθιστοριογράφο, από τη Γαλλία, η οποία έγραφε μεταξύ άλλων: «Της κόβουν τα φτερά και ύστερα την κατηγορούν ότι δεν ξέρει πώς να πετάξει».

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η βελτίωση της ισότητας και η εξάλειψη των διακρίσεων οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και άνθηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, τα μέτρα που απαιτείται να εφαρμοστούν πρέπει να αποτελούν πολιτικούς στόχους μέσω της εφαρμογής στοχευόμενων ολιστικών προσεγγίσεων και που θα αφορούν τόσο το ευρύ θέμα των διακρίσεων αλλά και που θα προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία (και όχι μόνο). Τα μέτρα αυτά πρέπει επομένως να αφορούν την αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τη συνεχή και σωστή εκπαίδευση ολόκληρης της κοινωνίας μέσω ειδικών προγραμμάτων καθοδήγησης, καθώς και την εφαρμογή καλών πρακτικών όπως είναι η ποσόστωση και η χρήση της δίκαιης και συμπεριληπτικής γλώσσας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Πολυδιάστατος.

Who is Who

Η δρ Μελίτα Μενελάου είναι χημικός μηχανικός, απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά την επαγγελματική της σταδιοδρομία έχει υπάρξει μέλος αξιόλογων ερευνητικών ομάδων στην Ευρώπη (Τσεχία - Central European Institute of Technology-Brno University of Technology, Ισπανία – University of Barcelona, Ελλάδα – Σχολή Χημικών Μηχανικών & Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ) και στην Ασία (Ιαπωνία - WPI-Advanced Institute for Materials Research, Tohoku University). Σήμερα εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υλικών και Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη σύνθεση, τον σχηματισμό και τον δομικό/φυσικοχημικό/φασματοσκοπικό/μαγνητικό χαρακτηρισμό ανόργανων (νανο)υλικών με τεχνολογικές και βιοϊατρικές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα του 2024 είναι ελεύθερη να διεκδικήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ