Το ξέπλυμα, τα εκατομμύρια και οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν

Περνούν ολόκληρες βαλίτσες με χρήματα από τα αεροδρόμια μας και δεν γίνεται τίποτε, ανέφερε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου - Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να βελτιωθούν αλλά δεν θα χαρακτήριζε την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές, αλλά και οι θεσμικοί αξιωματούχοι με αφορμή την αποκάλυψη για είσοδο εκατομμυρίων στη Δημοκρατία, χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους. Αφορμή για τη συζήτηση προκάλεσε ασφαλώς η καταγγελία της Ουκρανής πριν από μερικές μέρες, ενώ το θέμα επανήλθε στη Βουλή όπου αναφέρθηκε ότι περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, εισήλθαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κύπρο, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο.

Μιλώντας για το θέμα στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η βουλευτής του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν απαντήσεις να δώσουν όπως το Τελωνείο, η ΜΟΚΑΣ και η Γενική Εισαγγελία, ενώ όπως ανέφερε και η Βουλή θα πρέπει να καθαρίσει τα του οίκου της, μετά από κάποιες νομοθεσίες που ψήφισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημειώνει ότι υπάρχουν μεν κάποια θέματα που πρέπει να βελτιωθούν αλλά δεν θα χαρακτήριζε όπως είπε την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο

Αναλυτικότερα, η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να θέσει τις αρχές σε συναγερμό είναι τα μεγάλα ποσά σε ρευστό. Γι αυτό το λόγο, ανέφερε, σοβαροί οργανισμοί δεν δέχονται πλέον ρευστό. Γι’ αυτό και είναι πολύ περίεργο, ότι έρχονται χρήματα σε βαλίτσες και δηλώνονται στο Τελωνείο, όπως είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως αν δεν υπήρχε η περίπτωση της Ουκρανής, η οποία κατήγγειλε την υπόθεση στην αστυνομία δεν θα γνωρίζαμε ότι έφερε περίπου 8 εκατ. στην Κύπρο. Όλα αυτά παραπέμπουν σε ξέπλυμα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε στοιχεία σε σχέση με τα ποσά που κατασχέθηκαν. Από που ήρθαν και που κατέληξαν.

Η βουλευτής του Volt υποστήριξε πως παρόλες τις δηλώσεις που γίνονται και από τον Πρόεδρο και τους υπουργούς και γενικά τους αξιωματούχους ότι έχουμε καθαρίσει το τοπίο και ότι έχουμε μια σπουδαία νομοθεσία, εντούτοις δεν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο. Χθες, συνέχισε, μάθαμε ότι το Τελωνείο δεν ενημέρωνε την ΜΟΚΑΣ. Ο τρόπος που χειρίζεται η ΜΟΚΑΣ τα θέματα είναι πάρα πολύ περίεργος. Για οποιοδήποτε μεγάλο ποσό πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια αόρατα χέρια εδώ στην Κύπρο και γι’ αυτό περνούν τέτοια ποσά, τόνισε με έμφαση.

 

Να δώσουν αναφορά

Όπως πληροφορηθήκαμε, ανέφερε η κ. Ατταλίδου, τα ποσά φαίνεται να καταλήγουν σε ακίνητα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης και τιμαλφή. Αυτά τα τέσσερα είναι αυτά που κατατάσσει η οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος, ως ο τρόπος που γίνεται το ξέπλυμα. Αγοράζουμε αυτά τα είδη, τα πουλούμε και καταθέτουμε τα χρήματα στην τράπεζα έχοντας καθαρίσει τα χρήματα. Από που όμως έρχεται το μαύρο χρήμα; Από απάτες, διαφθορά, εμπορία όπλων αλλά και ανθρώπων και ναρκωτικά. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και έχουν να δώσουν αναφορά και ο Γενικός Εισαγγελέας γιατί η ΜΟΚΑΣ έχει να κάμει με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και το Τελωνείο. 

Η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι στο φυλάκιο στην οδό Λήδρας γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Είδα να τους λένε να σηκώσουν τις μπλούζες τους μήπως έχουν κολλήσει οτιδήποτε στο σώμα τους. Από την άλλη βλέπουμε να περνούν ολόκληρες βαλίτσες με χρήματα από τα αεροδρόμια μας και δεν γίνεται τίποτε. 

Και μέσω μαρίνων

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί, συμπλήρωσε, είναι οι μαρίνες. Έρχονται πολυτελή κότερα. Τί γίνεται; Ποιος ελέγχει; Υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχονται λεφτά και μέσω των μαρίνων. Θεωρώ ότι αφήσαμε πάρα πολλά παράθυρα. Όπως το ’19 όταν ψηφίστηκε η Βασιλεία 5 που έχει να κάνει με αυτά τα θέματα, οι βουλευτές εν τη σοφία τους εξαίρεσαν την αγορά σε μετρητά, ακίνητα, αυτοκίνητα, τιμαλφή και έργα τέχνης. Αυτά με τα οποία γίνεται ξέπλυμα. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η ίδια η Βουλή να καθαρίσει τα του οίκου της. Η νομοθεσία να είναι πολύ αυστηρή, γιατί αυτή τη στιγμή ξεπουλούμε το μέλλον των παιδιών μας. Με το όνομα που έχουμε ως Κύπρος χάνουμε όλες τις καλές επενδύσεις, δηλαδή εκείνες που θα συνέβαλλαν σε μακροχρόνια ανάπτυξη και αυτό θα το πληρώσουν οι επόμενες γενιές, κατέληξε.

Θεοχαρίδης: Δεν είμαστε κέντρο ξεπλύματος

Το κομμάτι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ένα από τα κύρια θέματα εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Θεοχαρίδης. Όπως είπε, το 2023 είχαμε κάνει πέραν των 700 επιτόπιων και εξ αποστάσεως θεματικών ελέγχων και είναι ένα ζήτημα που το παίρνουμε πολύ σοβαρά. Είναι τεράστιες οι απαιτήσεις που έχουμε και οι οποίες προέρχονται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Υπάρχει η πέμπτη οδηγία για θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο ενώ έρχεται τώρα η έκτη οδηγία. 

Κληθείς να σχολιάσει όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι δεν θα έλεγε ότι η Κύπρος έχει γίνει κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σίγουρα υπάρχουν και υπήρχαν θέματα που πρέπει να βελτιωθούν, όπως για παράδειγμα το θέμα της παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει αυτό το θέμα σε μια ενιαία εποπτική αρχή. Εμείς θεωρούμε ότι ναι είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα θέμα που μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν διάφορες περιπτώσεις είτε από ελεγκτικά γραφεία είτε από δικηγορικά που γνωρίζουμε ότι μπήκαν σε κυρώσεις. Υπήρχαν επίσης δυσφημιστικά δημοσιεύματα σε Μέσα του εξωτερικού για την Κύπρο, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχουμε γίνει ένα κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν αδυναμίες που έχουμε υποχρέωση να τις βελτιώσουμε, κατέληξε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξέφραγο αμπέλι» η Κύπρος - Σε 4 χρόνια εισήλθαν €160 εκατ. μετρητά (Vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ