Η μάχη κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και τα red flags μιας απάτης

Οι δράσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για χρηματοοικονομική επιμόρφωση με μήνυμα «Προστατέψτε τα χρήματά σας, εξασφαλίστε το μέλλον σας» - Συμβουλές για να εντοπίζουμε τους επιτήδειους

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) συμμετέχει και φέτος στην ετήσια Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος (Global Money Week 2024 – GMW2024), μια διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού που στοχεύει στην προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ιδίως μεταξύ των νέων.

Η εκστρατεία GMW2024, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για 12η φορά, θα διαρκέσει έως τις 24 Μαρτίου 2024, και το φετινό σλόγκαν της είναι: «Προστατέψτε τα χρήματά σας, εξασφαλίστε το μέλλον σας».

«Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση μας αφορά όλους» είπε σχετικά η Λειτουργός Α’ του Τμήματος Στρατηγικής Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Έλενα Καρκώτη, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ. Η ίδια εξήγησε ότι σκοπός της εν λόγω εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά να μάθουν από νεαρή ηλικία πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα.

Οι «ψηφιακά ιθαγενείς» και τα «χτυπήματα» από επιτήδειους

Όπως εξήγησε η κ. Καρκώτη, τα άτομα που γεννήθηκαν από το ’80 και μετά, οι λεγόμενοι «ψηφιακά ιθαγενείς», είναι άτομα που χειρίζονται με άνεση την τεχνολογία, αλλά αυτό δεν τους κάνει άτρωτους από πλευράς κινδύνων. «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου υπάρχει συνεχώς δημιουργία νέων πολύπλοκων και τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών. Έχουμε έναν πολύ γοργό ρυθμό υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών και επίσης έχουμε έντονη μεταβλητότητα στις αγορές». Η κ. Καρκώτη συμπλήρωσε ότι, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα των εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται και οι κίνδυνοι.

Οι δράσεις της ΕΚΚ για την πάταξη του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Οδηγό Επενδυτών, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με απλό και κατανοητό λόγο και μπορεί να τον βρει κανείς στην Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης, δηλαδή τη διαδικτυακή ενότητα που διατηρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η εν λόγω Πύλη, «με κάθε ευκαιρία κατά τη διάρκεια του χρόνου αλλά και με αφορμή εκστρατείες όπως είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος, εμπλουτίζεται με επιμορφωτικό υλικό», είπε η κ. Καρκώτη και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα σε λίγες μέρες θα δημοσιεύσουμε έναν νέο Οδηγό Επενδυτών, με θέμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι εφαρμόζει εκεί, τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος, περιλαμβανομένου και του τεράστιου φαινομένου των influencers, δηλαδή τα άτομα τα οποία αποκτούν κάποια επιρροή μέσω των λογαριασμών τους και προσπαθούν να επηρεάσουν το κοινό να λάβει κάποιες επενδυτικές αποφάσεις ή επιλογές, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλες».

Παράλληλα, η ΕΚΚ έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα μία διαδικτυακή επιμορφωτική εκστρατεία σε όλα τα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να διοχετεύσει αυτά τα μηνύματα και τις συμβουλές στους νέους. Η κ. Καρκώτη σημείωσε επίσης ότι «ευαισθητοποιούμε για την ανάγκη για επιμόρφωση μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων, θα δημοσιεύσουμε συνεντεύξεις και επιμορφωτικά άρθρα στον τύπο και στο διαδίκτυο». Η ίδια αναφέρθηκε και σε μία νέα δράση της ΕΚΚ, η οποία πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και σε πιλοτική βάση: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει και πραγματοποιούμε μια σειρά από επιμορφωτικές διαλέξεις σε φοιτητές πανεπιστημίων, καθώς και σε σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Να σας πω ότι το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, έχουμε συνεχώς νέες εκκλήσεις από σχολεία για να πάμε να μιλήσουμε» σημείωσε.

Τα red flags μιας απάτης και το ξεσκαρτάρισμα των επιτήδειων

«Το πιο σημαντικό είναι πάντα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα. Δηλαδή την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε ένα απρόσμενο αρνητικό γεγονός το οποίο μειώνει τα εισοδήματά μας», ανέφερε η κ. Καρκώτη. Συμπλήρωσε ότι εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα… «red flags», δηλαδή τα προειδοποιητικά σημάδια μιας απάτης, έτσι ώστε να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και να μην πέφτουμε σε παγίδες επιτήδειων. Τέλος, η κ. Καρκώτη τόνισε ότι, σε περίπτωση που κάποιος μας πλησιάσει για να μας προσφέρει επενδυτικές υπηρεσίες, «πρέπει να ελέγξουμε αν είναι αδειοδοτημένος και επομένως εποπτευόμενος από την Εθνική Εποπτική Αρχή, όπως είναι στην Κύπρο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου».

Διαβάστε επίσης: Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ