Χιλιάδες ευρώ χρωστούν στο κράτος πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας και Βουλής

Το ζήτημα εντοπίζεται στο «επίδομα γραμματέως», το οποίο ανέρχεται σε περίπου €39 χιλιάδες τον χρόνο ανά αξιωματούχο - Πώς απαντά ο Υπ. Οικονομικών 

Μερικές.. δεκάδες χιλιάδες ευρώ φαίνεται να χρωστούν στο κράτος πέντε πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, όπως αποκαλύπτει επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Βουλεύτρια του Volt, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για τις δικές του ενέργειες. 

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως το ζήτημα εντοπίζεται στο “επίδομα γραμματέως”, το οποίο ανέρχεται σε περίπου €39 χιλιάδες τον χρόνο ανά αξιωματούχο και το οποίο λαμβάνουν συγκεκριμένα όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι της Δημοκρατίας και Πρόεδροι της Βουλής.  

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο εκάστοτε αξιωματούχος θα πρέπει να εργοδοτεί αυτό το άτομο για να λαμβάνει το επίδομα. Ωστόσο, με βάση την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ το επίδομα κατέληγε στις τσέπες των αξιωματούχων, τα εν λόγω άτομα δεν εργοδοτούνταν από τους ιδίους, αλλά από εταιρείες ή μέσω διαμεσολαβητών. “Αυτό θεωρούμε πως είναι πρόδηλα παράνομο”, τόνισε ο κ. Πετρίδης. 

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά μάλιστα από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στον τερματισμό και στην ανάκτηση των ποσών από τους αξιωματούχους, αφού προηγουμένως και σε συνεννόηση με τον Έφορο Φορολογίας αφαιρεθούν τα ποσά για τα οποία ήδη τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια ώστε να ανακτηθεί το υπόλοιπο. 

Ο.. λογαριασμός ανά Πρόεδρο

Η προσοχή βεβαίως στρέφεται στους αξιωματούχους που λαμβάνουν σήμερα αυτό το επίδομα. Πρόκειται για τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Βασιλείου, καθώς και τους πρώην Προέδρους της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου. 

Συγκεκριμένα, με βάση τις δαπάνες, όπως εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, έλαβε συνολικά μέχρι σήμερα 710 χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίο είναι εκτός φορολογίας. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε πως το άτομο το οποίο δηλώθηκε ως γραμματέας του κ. Βασιλείου έλαβε 54 χιλιάδες ευρώ το 2023. Όπως επεσήμανε ο κ. Πετρίδης,  “είναι παράνομο να εργοδοτείται από εταιρεία εκτός αν η εταιρεία αυτή τιμολογούσε μετά τον κ. Βασιλείου με φορολογικό τιμολόγιο”. Δηλαδή για να αποδειχθεί πως όλα έγιναν νομότυπα θα πρέπει να προσκομιστούν φορολογικά τιμολόγια από την εταιρεία ότι παρείχε υπηρεσίες γραμματέως στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως η εργοδότηση γίνεται σωστά από τον ίδιο, έχοντας λάβει για το 2023 το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ. Όπως ανέφερε, ο μισθός που δηλώθηκε για το συγκεκριμένο άτομο στις κοινωνικές ασφαλίσεις ήταν 9 χιλιάδες ευρώ μαζί με τη συνεισφορά του εργοδότη, άρα θα πρέπει να γίνει ανάκτηση των υπολοίπων. Περίπου 11 χιλιάδες ευρώ, αφού αφαιρεθούν τυχόν φορολογίες που έχει υποστεί ο κ. Αναστασιάδης από το Τμήμα Φορολογίας. 

Στην περίπτωση του Γιαννάκη Ομήρου το ποσό που έχει δηλωθεί ανέρχεται στις 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ πρόκειται για “ιδιάζουσα περίπτωση”, όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, καθώς το άτομο αυτό εργοδοτείται τόσο από τον κ. Ομήρου, όσο και από εταιρεία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μείωση του μισθού που συνυπολογίζεται στις 12 χιλιάδες ευρώ και να γίνει ανάκτηση για το 2022 - 2024, περίπου 54 χιλιάδων ευρώ. 

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και με τον κ. Βασιλείου η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται τερματισμό και ανάκτηση των ποσών, εκτός αν προσκομιστούν φορολογικά τιμολόγια. 

Η ίδια εικόνα ισχύει και για τον Μάριο Καρογιάν, ωστόσο, υπάρχουν μικρότερες διαφορές σε σχέση με τα ποσά, ενώ ακόμη πιο μικρές είναι οι διαφορές που προκύπτουν στην περίπτωση του Δημήτρη Συλλούρη.  

Η Ελεγκτική Υπηρεσία προέβη σε διερεύνηση δειγματοληπτικά μόνο για το 2023, με τον κ. Πετρίδη να καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά και γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για το μέλλον. 

Δικαστήριο για όσους δεν συμμορφωθούν 

Ερωτηθείς για το ποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν στις περιπτώσεις αξιωματούχων που δεν συμμορφωθούν, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε πως η όλη διαδικασία βρίσκεται στο γήπεδο του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και αυτός που πληρώνει, προσθέτοντας θα μπορούσαν να ληφθούν νομικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι πολίτες θα τύχουν επιστροφής των ποσών που θα υπολογίσει το κράτος ότι χρωστάται.  “Αν το κράτος πιστεύει ότι δικαιούται αυτά τα λεφτά προφανώς και θα πρέπει να πάει στο δικαστήριο για να τα εισπράξει, εάν έχει εξαντλήσει όλα τις άλλες μεθόδους και τρόπους είσπραξης αυτών των ποσών”, υπογράμμισε. 

ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να ξαναδούμε τους υπολογισμούς 

Σε παρέμβασή του ακολούθως ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανέφερε πως κάπου θα πρέπει να ξαναδούμε τους υπολογισμούς που έχουν γίνει γιατί ο μισθός των γραμματέων των συγκεκριμένων αξιωματούχων είναι κλίμακας Α9. Ως εκ τούτου, ο μισθός ανέρχεται περίπου σε 3.300 ευρώ, με τα ποσά να αποστέλλονται στους αξιωματούχους, αφού γίνουν οι φορολογικές κρατήσεις, το ΓεΣΥ, η Άμυνα κ.λπ. Επομένως, όπως διευκρίνισε, στο σύνολό τους τα δύο ποσά είναι διαφορετικά, λέγοντας πως θα δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση. 

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως κάθε χρόνο γίνεται έλεγχος και υποβάλλονται τεκμηριωμένα πιστοποιητικά ότι η γραμματεία υπάρχει και λειτουργεί και μετά, το Γενικό Λογιστήριο καταβάλλει τους μισθούς. 

Σε σχόλιο για το ότι στο μικροσκόπιο τίθεται το νομικό πλαίσιο και όχι τα ποσά, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε πως κάθε χρόνο απαιτείται από αυτούς τους αξιωματούχους να υποβάλλουν στοιχεία και να διαπιστώνεται ότι τα άτομα που εργοδοτούνται εργάζονται ως γραμματείς.  Όπως είπε, στις αρχές του χρόνου διενεργήθηκαν έλεγχοι χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής οτιδήποτε μεμπτό, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, πως θα γίνει επανέλεγχος.

Διαβάστε επίσης: Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων από 1η Απριλίου - «Μέχρι και 25 σεντ πάνω»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ