Άφαντα τα €4.2 εκατ. από Kition - «Βουλιάζει» η επένδυση Μαρίνας και Λιμανιού Λάρνακας

Κάποτε πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν έχουν σκοπό να προσκομίσουν την εγγυητική, δήλωσε φανερά απογοητευμένος ο Υπουργός Μεταφορών, τονίζοντας πως τα λόγια πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν - Αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία η Κυβέρνηση για το πώς θα προχωρήσει

Άφαντη παραμένει η Kition Ocean Port, η ανάδοχος εταιρεία που ανέλαβε την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, αφού παρά τα “τελεσίγραφα” από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχει καταβάλει ακόμη την εγγυητική, ύψους 4,2 εκατ.  

Ήδη από χθες ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης Βαφεάδης. εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταφύγει στη Νομική Υπηρεσία σε περίπτωση που η εταιρεία δεν κατέβαλλε το ποσό, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε πως έχει περάσει εύλογο χρονικό διάστημα από την ημέρα που η ανάδοχος εταιρεία είχε δεσμευτεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα υπέβαλλε την εγγυητική επιστολή, χωρίς, ωστόσο, να το έχει πράξει. “Θεωρούμε ότι πρέπει και έχουμε υποχρέωση να ζητήσουμε από τη Νομική Υπηρεσία οδηγίες για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε μία σύμβαση από την οποία απουσιάζει ένα ουσιαστικό στοιχείο, αυτό της εγγυητικής”, σημείωσε. Όπως επεσήμανε, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Νομική Υπηρεσία και αναμένουν καθοδήγηση για το πώς θα χειριστούν το όλο θέμα. 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα 15 Απριλίου,πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία η ανάδοχος εταιρεία Kition Ocean Port, είχε δεσμευτεί να καταβάλει αμέσως τη νέα εγγυητική ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στον αέρα και οι υπεργολάβοι 

Κληθείς να σχολιάζει ποιες επιπτώσεις δημιουργούνται από το γεγονός πως υπάρχουν υπεργολάβοι στο εν λόγω εργοτάξιο, ο κ. Βαφεάδης είπε πως η ανάδοχος εταιρεία έχει όντως συμβληθεί με υπεργολάβους για την παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση κάποιων εργασιών, ενώ πρόσθεσε πως η διαχείριση των συγκεκριμένων συμβάσεων προνοείται στην Σύμβαση. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν έχουν συμβληθεί με το κράτος, αλλά με την ανάδοχο εταιρεία, συνεπώς, θα πρέπει να διαχειριστούν το θέμα που τους απασχολεί με την εταιρεία. “Το κράτος έχει υποχρέωση να διαχειριστεί το Λιμάνι πλέον”, επεσήμανε, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση να λυθεί το συμβόλαιο.

Φανερά εκνευρισμένος ο Υπουργός Μεταφορών, ανέφερε πως πρόκειται για μία συζήτηση που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου, όταν διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν είχε ανανεώσει την εγγυητική. Όπως εξήγησε, αυτούς τους τρεις μήνες γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις για να πειστεί η εταιρεία να προσκομίσει την εγγυητική. Γίνονται επαφές, συζητούμε μαζί τους και ζητούμε όπως ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπογράμμισε. 

Πλέον πρέπει να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον

Ο κ. Βαφεάδης τόνισε πως τα λόγια κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν. "Έχουμε δώσει πάρα πολλές δυνατότητες και περιθώρια στην εταιρεία να προσκομίσει αυτή την εγγυητική", σημείωσε, τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς, με την εταιρεία να θέτει συνεχώς όρους προκειμένου να την υποβάλει και τον Υπουργό να διαμηνύει πως είναι υποχρέωσή τους, καθώς αποτελεί όρο της Σύμβασης.

"Το γεγονός ότι δεν την προσκομίζουν κάποτε πρέπει να το χωνέψουμε και να αντιληφθούμε ότι δεν έχουν σκοπό να την προσκομίσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπέδειξε πως η προσέγγιση της Κυβέρνησης υπήρξε πολύ θετική όλο αυτό το διάστημα, καθώς θέλουν να δουν το έργο να προχωρά. "Γι' αυτό δώσαμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και κάναμε τόσες προσπάθειες να τους πείσουμε να φέρουν την εγγυητική. Το γεγονός ότι δεν την φέρνουν, δυστυχώς μας απογοητεύει και μας στενοχωρεί, αλλά τώρα πλέον πρέπει να δούμε πως θα προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον", ανέφερε.  

Διαβάστε επίσης: Βαφεάδης: Έτσι θα δράσουμε αν η Kition δεν πληρώσει σήμερα για τη Μαρίνα Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ