Με «πολλαπλές» προτάσεις για πολλαπλές συντάξεις πέφτει αυλαία στη Βουλή 

«Μου κάνει εντύπωση γιατί αυτές οι προτάσεις υπήρχαν τόσα χρόνια και δεν υπήρξε αποτέλεσμα», σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, για τις προτάσεις νόμου που αναμένεται να κατατεθούν από πλευράς κομμάτων σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Με έντονο άρωμα πολλαπλών συντάξεων θα συνοδευτεί η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν από τη διακοπή των εργασιών της για τις γιορτές του Πάσχα, αφού αναμένεται πως θα κατατεθούν - εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή-  έξι συνολικά προτάσεις νόμου σχετικά με το πολύκροτο αυτό ζήτημα. 

Πρόκειται για τις προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκαν από κοινού Βουλή και Ελεγκτική Υπηρεσία και τις οποίες συνυπογράφουν oi βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ) και Σταύρος Παπαδούρης (Οικολόγοι), καθώς και η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα τις στηρίξει και το ΔΗΚΟ. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται:  

  • η αύξηση της ηλικίας καταβολής της σύνταξης σε Υπουργούς, Υφυπουργούς Βουλευτές και Δημάρχους από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας τους, 
  • η αναστολή της καταβολής σύνταξης σε δήμαρχους και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μεταξύ αυτών και των δικαστών, του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Λογιστή και των Βοηθών τους, σε περίπτωση ανάληψης τους σε άλλο δημόσιο αξίωμα στην Κύπρο ή σε θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αφυπηρέτησή τους, 
  • η εισαγωγή ανώτατου όριου σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματα ή θέσεις στη Δημοκρατία, προκειμένου η σύνταξη ανα μην υπερβαίνει αθροιστικά τα 2/3 των υψηλότερων απολαβών
  • Ο πλήρης τερματισμός του δικαιώματος δημοσίου υπαλλήλου να λαμβάνει σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, σε περίπτωση που αναλάβει δημόσιο αξίωμα ή θέση ασυμβίβαστη με τη θέση που κατείχε. 

Επιπρόσθετα θα κατατεθεί και πρόταση νόμου της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, που προβλέπει φορολόγηση σε ποσοστό 90% του ποσού πολλαπλών συντάξεων που ήδη λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι και το οποίο υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως. Μία πρόταση που στην ουσία αποσκοπεί να θέσει όριο ύψους €70 χιλιάδων στο ύψος της ετήσιας σύνταξης που θα λαμβάνει ο κάθε αξιωματούχος.  

 «Στο ίδιο έργο θεατές»

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των έξι προτάσεων Βουλής - ΕΥ, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε το πρωί, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, πως έχουν μελετηθεί όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, τις οποίες η Νομική Υπηρεσία πέρασε μέσα από το «κόσκινο του νομοτεχνικού ελέγχου», προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες μπορούν να σταθούν νομικά. 

«Οι πιο πολλές από αυτές», σημείωσε, «ήδη βρίσκονται στη Βουλή εδώ και χρόνια, υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και νομοθεσίες επομένως, εμείς τα εξετάσαμε όλα και καταθέσαμε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες μας λέει η Νομική Υπηρεσία», προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα μου κάνει εντύπωση γιατί αυτές οι προτάσεις υπήρχαν τόσα χρόνια και δεν υπήρξε αποτέλεσμα και τώρα τα μαζεύουμε και δεν συζητάμε με την Κυβέρνηση και κατατίθενται προτάσεις που ήδη έχουν δοκιμαστεί. Τι να πω;».

Ακολούθως, φανερά ενοχλημένος από την τροπή του ζητήματος, ο Υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε εάν όλες αυτές οι καινούριες προτάσεις, «εάν είναι καινούριες», έχουν προκύψει τώρα που η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση για αυτό το θέμα, ενώ διευκρίνισε πως όλα μπορούν να συζητηθούν αρκεί να είναι νομικά κατοχυρωμένα, ελεγμένα και να μην αρχίσει πάλι μία συζήτηση εν μέσω μίας προεκλογικής περιόδου και στο τέλος να καταλήξουμε, όπως είπε, στο πουθενά πάλι. 

Παράταση για τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τα δύο νομοσχέδια που δρομολογεί η Κυβέρνηση για το θέμα, μεταφέροντας τη συζήτηση για την επόμενη συνεδρία. Τα δύο νομοσχέδια προνοούν την έναρξη της καταβολής της σύνταξης σε αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας αντί στο 60ο έτος, και κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, μετά φιλοδωρήματος κατόπιν ολοκλήρωσης της θητείας τους.  

Ο Μάκης Κεραυνός εξέφρασε την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως δεν έγινε τελικά διάλογος που θα ήθελαν με τους εμπλεκόμενους και τα κόμματα, τονίζοντας πως αυτό δεν ήταν εξ υπαιτιότητας του υπουργείου ή της κυβέρνησης. Όταν συγκαλέσαμε δύο φορές τα κόμματα δεν ήρθαν με προτάσεις, δήλωσε, ενώ σε σχόλιο για το ότι ο ίδιος ήταν που δεν αποδέχθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ήθελαν τα κόμματα, απάντησε πως δεν μπορεί ο καθένας σε αυτό τον τόπο να λέει ό,τι θέλει επιτέλους. Όπως είπε, εννέα ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί, απαντήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί επανειλημμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ξεκαθάρισε ακόμη, πως το θέμα είναι στην ατζέντα του Υπουργικού την ερχόμενη εβδομάδα. 

Επανέλαβε δε πως «είναι πρώτη φορά από τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας που κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο τρόπο για να σταματήσει για πάντα”. Άφησε παράλληλα, αιχμές κατά όσων τοποθετούνται, όπως είπε, προς την ίδια κατεύθυνση με ένταση, χωρίς να ανταποκρίνονται “στο βαθμό που θα έπρεπε σε ένα διάλογο». 

Σε σχόλιο πως αυτό συμβαίνει ενδεχομένως επειδή μπορεί να μην ικανοποίησε η βάση που τέθηκε από πλευράς υπουργείου, ο Μάκης Κεραυνός απάντησε πως «η βάση που βάλαμε είναι η βάση που έγινε χέρι με χέρι με τη Νομική Υπηρεσία για να μην ακολουθήσουν τα ίδια παρατράγουδα που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια να κατατίθενται προτάσεις και στο τέλος να είναι αντισυνταγματικές ή να μην έχουν νομική βάση και να μην γίνεται τίποτε». Δεν θέλαμε να πάμε με προτάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν εκεί, όπως έχουν παραμείνει τόσες προτάσεις εδώ και 43 χρόνια τουλάχιστον.  

Διαβάστε επίσης: Eurostat: «Πετά» και πανευρωπαϊκά η Κύπρος στις Τεχνολογίες Πληροφορικής (ICT)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ