«Το Πρόγραμμα LIFE χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και start-ups»

Χρηματοδότηση για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

Η Μαρία Χατζηδανιήλ, Λειτουργός στο Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνέντευξή της στο Economy Today μας μιλά για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE.

Η κα. Χατζηδανιήλ αναλύει τις βασικές πτυχές του προγράμματος, δίνει τους κύριους άξονες για το πώς μπορεί να γίνει η εφαρμογή του στην Κύπρο και ξεκαθαρίζει ποιοι έχουν δικαίωμα για υποβολή αίτησης.

Καταρχάς θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα LIFE. 

Το Πρόγραμμα LIFE, το οποίο υπάρχει από το 1992, είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα. Το LIFE έχει ως στόχο να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Νομοθεσίας.  

Οι βασικοί πυλώνες του Προγράμματος LIFE καλύπτουν τρείς τομείς:

1.    το περιβάλλον και την αποδοτική χρήση πόρων, 
2.    την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, και 
3.    τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Σε μια εποχή που ο κόσμος ανησυχεί για την υγεία, την ασφάλεια του, για το αν θα έχει δουλειά αύριο αλλά και κάποιοι για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, γιατί το LIFE είναι επίκαιρο;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε άμεσα και εισήγαγε κάποια νέα μέτρα στην Πρόσκληση Υποβολής Πρότασης LIFE για το 2020, η οποία πρόσκληση ανακοινώθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα ενθαρρύνονται οι αιτητές να συνδέσουν, όπου είναι δυνατό, το έργο τους ή συγκεκριμένες δράσεις του έργου με τα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση μιας πανδημίας, όπως αυτής που ζούμε σήμερα. Και αυτό καθώς το περιβάλλον και το κλίμα έχουν αδιαμφισβήτητα αδιάρρηκτους δεσμούς με την ανθρώπινη υγεία. Ο κάθε αιτητής ενθαρρύνεται να συνδέσει το σκοπό και τις δράσεις του έργου του, άμεσα ή έμμεσα, με σκοπό την αποφυγή, τον μετριασμό, την καλύτερη διαχείριση και τη γρηγορότερη ανάκαμψη σε μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις κρίσης.  

Επίσης αντιδρώντας στις ανάγκες των καιρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει καινοτόμες και εμπορεύσιμες ιδέες από δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις, τα start-ups δηλαδή. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζονται προτάσεις από  εταιρικά σχήματα που συνδυάζουν τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη εδραιωμένων στην αγορά οργανισμών, με τη δυναμική των start-ups που επιθυμούν να εμπορικοποιήσουν  την ιδέα ή την καινοτόμο λύση τους. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο για τα start-ups να συμμετέχουν σε Έργα LIFE λόγω της περιορισμένης οικονομικής τους δυνατότητας. Ενώ τώρα, με αυτή την αλλαγή, τα start-ups μπορούν να εκμεταλλευθούν  το LIFE για την πλήρη εμπορική τους ανάπτυξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουν την υπηρεσία τους ή το προϊόν τους στην αγορά. 

Σκεφτείτε τώρα ένα start-up το οποίο έτσι κι αλλιώς θα δυσκολευόταν να βρει χρηματοδότηση, σήμερα έχει αποθαρρυνθεί εντελώς από τα δεδομένα στην αγορά και σκέφτεται να εγκαταλείψει την καινοτόμο του ιδέα. Παράλληλα μια ήδη εδραιωμένη εταιρεία πρέπει να βρει άμεσα τρόπους να αυξήσει την ταμειακή της ροή, ανταποκρινόμενη στις αλλαγές στην αγορά, αλλιώς διακινδυνεύεται η οικονομική της ευρωστία και η βιωσιμότητά της. Έρχεται τώρα το Πρόγραμμα LIFE το οποίο ενθαρρύνει και διευκολύνει τη συνεργασία των δύο, του start-up και της εδραιωμένης εταιρείας, συγχρηματοδοτεί τα δύο μέρη για να πάρει μπρος η καινοτόμος ιδέα με τα κατάλληλα οικονομοτεχνικά και επιχειρηματικά μέσα.     

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει σε έργα του Προγράμματος LIFE και πώς; 

Στο Πρόγραμμα LIFE μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε φορέας είτε δημόσιος, είτε ιδιωτικός που είναι εγκατεστημένος σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, start-ups και οργανισμοί της Κύπρου που μέσω των καινοτόμων δράσεών τους μπορούν με συγχρηματοδότηση να εμπορικοποιήσουν την καινοτόμο ιδέα τους η οποία να δίνει λύσεις σε θέματα όπως η μείωση των αποβλήτων, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η αποτροπή της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής και πολλά άλλα.

Τι πρέπει να κάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Να επικοινωνήσει με την ομάδα μας, στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να λάβει την κατάλληλη ενημέρωση, καθοδήγηση και στήριξη ούτως ώστε να μπορέσει να υποβάλει μια άρτια και καλά δομημένη πρόταση και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας. Επιπλέον μπορεί να συμμετέχει στα εξειδικευμένα εργαστήρια συγγραφής προτάσεων που διοργανώνουμε, στις εκδηλώσεις δικτύωσης και τις ενημερωτικές μας ημερίδες. Όλες μας οι εκδηλώσεις γίνονται πλέον διαδικτυακά λόγω της πανδημίας και μελετούμε την πιθανότητα να συνεχίσουμε να δίνουμε τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης ακόμη και μετά την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων. 

Παροτρύνουμε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 22408926 ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας στο www.lifecyclamen.com.cy για να μάθουν περισσότερα για το LIFE, τις εκδηλώσεις μας και τις δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουμε.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ