Όταν το Netflix «συνάντησε» τον Πάπα Φραγκίσκο

Η πολυβραβευμένη ταινία του Netflix του 2019 όπου πρωταγωνιστεί ο Πάπας Φραγκίσκος τον οποίο υποδύεται ο Τζόναθαν Πράις.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο αξίζει να αναφερθεί η ταινία του Netflix η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ και έχει ως πρωταγωνιστή τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας.

 Το Οι Δύο Πάπες (πρωτότυπος τίτλος: The Two Popes) είναι βιογραφική, δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ιταλίας, Αμερικής και Βρετανίας, του 2019, σε σκηνοθεσία Φερνάντο Μεϊρέγιες και σε σενάριο Άντονι ΜακΚάρτεν, το οποίο βασίστηκε σε θεατρικό έργο (The Pope) του τελευταίου, που ανέβηκε, το 2019, στο Royal & Derngate. 

Η πλοκή της ταινίας ξεκινά όταν αναλαμβάνει τον παπικό θώκο ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ και τα γεγονότα που προέκυψαν, κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το σκάνδαλο εγγράφων που διέρρευσαν στο Βατικανό, με τον Βενέδικτο ΙΣΤ, που υποδύθηκε ο Άντονι Χόπκινς, να προσπαθεί να πείσει τον Φραγκίσκο, που υποδύθηκε ο Τζόναθαν Πράις, να μην παραιτηθεί από τον τίτλο του Καρδινάλιου.

Συγκεκριμένα, το 2013 ο φιλελεύθερος καρδινάλιος Μπεργκόλιο και μετέπειτα Πάπας Φραγκίσκος ταξιδεύει από την Αργεντινή στο Βατικανό με σκοπό να ενημερώσει τον Πάπα, τον γερμανικής καταγωγής συντηρητικό Βενέδικτο ΣΤ, για την απόφαση του να συνταξιοδοτηθεί. Δεν γνωρίζει όμως ότι ο Πάπας διατηρεί παρόμοιες σκέψεις για τη δική του περίπτωση. Ο Βενέδικτος πρόκειται να γίνει ο πρώτος Πάπας που θα παραιτηθεί του αξιώματός του μετά από 700 χρόνια αδιάλειπτης παράδοσης και αναζητά τον διάδοχό του.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Telluride, τον Αύγουστο του 2019. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ξεκίνησε μία περιορισμένη προβολή της, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τον Δεκέμβριο του 2019, το Netflix, ανέλαβε την παγκόσμια διανομή της μέσω streaming. Η ταινία συνάντησε θετική κριτική, ιδιαίτερα για τους ρόλους του Χόπκινς και του Πράις, καθώς επίσης και για το σενάριο του ΜακΚάρτεν. Και οι τρεις, στον τομέα τους, βρέθηκαν υποψήφια και στα Όσκαρ, και στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA. Παρά τις πολλές υποψηφιότητες που έλαβε η ταινία, τη μόνη βράβευση την είχε για το σενάριο από τα Hollywood Film Awards.

Σημειώνεται ότι η ταινία έχει αρκετά καλές κριτικές στο IMDb με την βαθμολόγησή της να είναι στα 7,6/10 ενώ στο Rotten Tomatoes η βαθμολόγηση της είναι στα 89%.

Πηγές: Netflix, Economy Today

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ