Ο «χρυσός δείκτης» εκπέμπει συναγερμό, οι επενδυτές τρέχουν στα κέρδη - Φούσκα ή νέο ράλι;

Η αγορά μοιάζει να ζει σε δύο παράλληλους κόσμους - Και αυτό είναι από μόνο του ανησυχητικό

Καθώς ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, δύο από τους πιο αντισυμβατικούς αλλά αποδεδειγμένα αξιόπιστους δείκτες της Wall Street χτυπούν καμπανάκι.

Ο λόγος τιμής χρυσού προς πλατίνα (gold-platinum ratio), με ιστορική ακρίβεια στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις αγορές, καταρρέει. Ταυτόχρονα, οι συναλλαγές σε penny stocks εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η αγορά μοιάζει να ζει σε δύο παράλληλους κόσμους. Και αυτό από μόνο του συνιστά προειδοποίηση.

Τι είναι ο δείκτης χρυσού – πλατίνας

Ο λόγος της τιμής του χρυσού προς την πλατίνα είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται ως εργαλείο market timing. Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Market Watch έχει ισχυρή ιστορική συσχέτιση με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών. Σύμφωνα με μελέτη των καθηγητών Darien Huang και Mete Kilic, έχει μεγαλύτερη προγνωστική αξία από πιο γνωστούς τεχνικούς ή θεμελιώδεις δείκτες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δείκτης σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων 50 ετών, καθώς η πλατίνα ενισχύθηκε πάνω από 40% ενώ ο χρυσός έμεινε στάσιμος.

Η απότομη μείωση του ratio υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θεωρούν το γεωπολιτικό ρίσκο μειωμένο και το οικονομικό περιβάλλον σταθερό — μια ερμηνεία που, ως προπομπός και όχι ως σύμπτωμα, συχνά έχει συνδεθεί με επερχόμενες διορθώσεις.

Έκρηξη στα penny stocks: Ευφορία ή προειδοποίηση;

Παράλληλα με την τεχνική προειδοποίηση του gold-platinum ratio, μια ανησυχητική δυναμική αναπτύσσεται στο κάτω άκρο της αγοράς: στην περιοχή των penny stocks.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από το 1 δολάριο αντιστοιχούσαν στο 47% του συνολικού όγκου συναλλαγών της 12ης Ιουνίου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η καθημερινή δραστηριότητα σε τέτοιες μετοχές έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2021, με επενδυτές λιανικής να κυνηγούν θεαματικά κέρδη από φθηνούς τίτλους. Δεκάδες μετοχές χωρίς καθόλου καταγεγραμμένα κέρδη έχουν καταγράψει άλματα άνω του 200% από τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για κερδοσκοπική φούσκα.

Σύμφωνα με τον Gene Goldman της Cetera Investment Management, «είναι σημάδι κορύφωσης όταν οι επενδυτές αγοράζουν πρώτα και ρωτούν μετά». Η εικόνα αυτή θυμίζει τις εξάρσεις FOMO (fear of missing out) και τα meme stocks της περιόδου 2020–2021.

Επιπλέον, η προειδοποίηση των ρυθμιστικών αρχών για την ευπάθεια των microcaps σε χειραγώγηση, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα στην υπόθεση Minerco, εντείνει τις ανησυχίες για την ποιότητα του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ράλι σε blue chips, αλλά όχι για όλους

Από την άλλη πλευρά του ταμπλό, η εικόνα μοιάζει εντυπωσιακή. Οι δείκτες έχουν επιστρέψει σε ιστορικά υψηλά,  και οι τεχνολογικοί κολοσσοί οδηγούν την άνοδο. Οι αποκαλούμενες «Magnificent Seven» – Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Alphabet, Meta και Tesla – έχουν προσθέσει 4,7 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τις 8 Απριλίου.

Ωστόσο, η ευρύτερη εικόνα είναι πιο σύνθετη. Ο δείκτης Equal Weight του S&P 500, που δίνει ίση βαρύτητα σε κάθε μετοχή του δείκτη, έχει ενισχυθεί κατά 18,7% στο ίδιο διάστημα. Αντίθετα, ο σταθμισμένος με βάση την κεφαλαιοποίηση S&P 500 έχει ανέβει 24%, υποδηλώνοντας ότι το ράλι τροφοδοτείται κυρίως από λίγες, πολύ μεγάλες μετοχές.

Η γραμμή advance/decline του NYSE καταγράφει ιστορικό υψηλό, δείχνοντας ευρύτερη συμμετοχή. Όμως, μόνο το 50% των μετοχών του S&P 500 διαπραγματεύεται πάνω από τον μέσο όρο των 200 ημερών – ένα επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο για υγιείς αγορές.

Ο αναλυτής Tom Essaye επισημαίνει στο Market Watch ότι αυτή η απόκλιση δείχνει πως η άνοδος «είναι εν μέρει πραγματική και εν μέρει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων αντιδράσεων».

Το γεωπολιτικό και νομισματικό υπόβαθρο

Η ευφορία των τελευταίων εβδομάδων έχει ενισχυθεί από μια σειρά θετικών εξελίξεων:

  • Ηπιότερη στάση του προέδρου Τραμπ σε δασμούς και εμπορικές εντάσεις με Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Προσδοκίες για τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed ως το τέλος του 2025.
  • Εκεχειρία στον πόλεμο Ιράν – Ισραήλ.
  • Σημάδια ότι οι νέοι δασμοί δεν μεταφράζονται σε αύξηση του πληθωρισμού.

Οι αγορές στέλνουν μικτά σήματα. Η επιφανειακή εικόνα είναι ανοδική, με εντυπωσιακές επιδόσεις σε τεχνολογικούς γίγαντες και υψηλούς όγκους συναλλαγών. Όμως κάτω από την επιφάνεια, οι τεχνικοί και ποιοτικοί δείκτες  προειδοποιούν για ρίσκο αναστροφής της τάσης.

Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν εάν η παρούσα φάση είναι η αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου ή το τελευταίο στάδιο μιας φούσκας που διογκώνεται χωρίς θεμελιώδη στήριξη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς ο Τραμπ θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ