Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση ρίχνουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες

Επιχειρηματικές έρευνες έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει όλο και περισσότερο να διολισθήσει σε ύφεση

Ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε σχεδόν σε χαμηλά τριών εβδομάδων την Τετάρτη, αφού τα οικονομικά στοιχεία τόνισαν τους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης, ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για επιθετικές πολιτικές από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές.

Επιχειρηματικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει όλο και περισσότερο να διολισθήσει σε ύφεση. Στη Βρετανία, η πτώση της παραγωγής εργοστασίων επιβράδυνε τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο.

Η προσοχή είναι στραμμένη στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Ουαϊόμινγκ, αργότερα αυτή την εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να φαίνεται ότι θα μπορούσε να αποφύγει να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ενώ οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι πολύ πιο ανησυχητικές.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Οικονομολόγος της Citi προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών θα μπορούσε να φτάσει στο 18,6% τον Ιανουάριο, εννέα φορές πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, ο FTSE 100 ξεπέρασε τις επιδόσεις αντίστοιχων δεικτών σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος, βοηθούμενος από κολοσσούς εξόρυξης και εταιρείες πετρελαίου, καθώς και από οικονομικά στοιχεία που επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και την απότομη άνοδο των επιτοκίων.

Αντίστοιχη εξέλιξη παρατηρείται και στην Κίνα, με τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ να κλείνουν με χαμηλό άνω των πέντε μηνών την Τετάρτη, ενώ οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν επίσης απότομα λόγω των επίμονων ανησυχιών για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Επιπλέον, η ακραία ζέστη στην Κίνα προκάλεσε επίσης ανησυχίες για τις καλλιέργειες, με τις αρχές σε όλη τη λεκάνη του ποταμού Γιανγκτσέ να προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή στις καλλιέργειες και στα ζώα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Morgan Stanley: Συστήνει επενδύσεις σε μετρητά και όχι μετοχές

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ